Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), din care e finanţat sistemul sanitar, are un deficit de 2,97 de miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2019, arată datele Ministerului de Finanţe, consultate de Economica. Informaţia a fost anunţată săptămâna trecută de vicepremierul Raluca Turcan care nu a detaliat însă care sunt sursele acestui dezechilibru.
De ce contează pentru fiecare dintre noi ce se întâmplă cu Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate
Acesta este fondul din care e finanţat sistemul sanitar. Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile sociale de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS, din taxa clawback plătită de producătorii de medicamente, şi doar în mică măsură din contribuţiile plătite de angajatori.
Din banii colectaţi la Fondul de Sănătate, CNAS plăteşte medicilor, precum şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate din ţară, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor.
Deficit de aproape 3 miliarde de lei în primele nouă luni la Sănătate.
În perioada ianuarie – septembrie 2019, Fondul Sănătăţii a avut venituri totale de 27,51 de miliarde de lei şi cheltuieli totale de aproape 30,49 de miliarde de lei, reiese din datele Ministerului de Finanţe, analizate de Economica.
Cheltuielile din Fondul Sănătăţii cresc într-un ritm cel puţin dublu faţă de cel de creştere a veniturilor Fondului, arată datele oficiale ale CNAS şi Ministerului de Finanţe, pe care Economica le-a studiat.
De exemplu, în perioada ianuarie – septembrie 2019, veniturile Fondului Sănătăţii au crescut cu 8% faţă de perioada identică din anul 2018, în vreme ce cheltuielile au urcat cu aproape 19% în acelaşi interval de timp, arată datele Ministerului de Finanţe şi CNAS, analizate de Economica.
Încasările Fondului nu ţin pasul cu cheltuielile din Fond nici în primele opt luni.
În perioada ianuarie – august 2019, încasările Fondului Sănătăţii au crescut cu aproape 9% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, în vreme ce plăţile din Fond au urcat cu peste 19%, reiese din analiza făcută de Economica pe baza datelor Ministerului de Finanţe şi CNAS.
Economica a comparat execuţia bugetului Fondului Sănătăţii în primele opt luni din acest an cu cea din aceeaşi perioadă din 2018. Iată ce am găsit:
Plăţile făcute din Fondul Sănătăţii în primele opt luni: cel mai mult au crescut sumele virate spitalelor publice pentru a acoperi creşterile veniturilor acordate personalului din aceste unităţi, cu aproape 25% faţă de aceeaşi perioadă din 2018.
Creşterile veniturilor acordate personalului din spitalele publice, graţie Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, se asigură prin transferuri din bugetul Fondului Sănătăţii.
Sumele virate din Fondul Sănătăţii pentru a acoperi creşterile de venituri din spitale au urcat cu aproape 25% în primele opt luni din 2019 faţă de aceeaşi perioadă din 2018, arată datele oficiale ale CNAS, obţinute şi comparate de Economica.
Plăţile făcute din Fondul Sănătăţii pentru medicamentele, materialele sanitare şi dispozitivele medicale, acordate pacienţilor, au crescut cu circa 24% în primele opt luni.
Serviciile medicale acordate pacienţilor în spitale şi în alte unităţi de recuperare a sănătăţii au costat Fondul Sănătăţii peste 7 miliarde de lei în primele opt luni din acest an, cu aproape 5% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2018, reiese din datele CNAS, comparate de Economica.
Pe serviciile medicale acordate în ambulator am plătit din Fond 3,14 miliarde de lei în primele opt luni din 2019, cu 18% mai mult decât în perioada identică din 2018, arată datele CNAS studiate de Economica.
Încasările Fondului Sănătăţii în primele opt luni: cel mai mult au crescut veniturile din taxa clawback plătită de producătorii de medicamente.
Taxa clawback plătită de producătorii de medicamente a adus 2,45 de miliarde de lei la Sănătăte în ianuarie – august 2019, cu aproape 25% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2018, arată datele CNAS studiate de Economica.
Per total, contribuţiile de asigurări de sănătate suportate de asiguraţi şi cele plătite de angajatori au crescut cu doar 9% în primele opt luni din anul 2019 faţă de aceeaşi perioadă din 2018, arată datele CNAS, comparate de Economica.
Iată, defalcat, cât a adus fiecare:
Contribuţiile de asigurări de sănătate plătite de asiguraţi, dintre care cei mai mulţi sunt salariaţi, se ridică la 20,32 de miliarde de lei în primele opt luni din 2019 şi sunt cu aproape 21% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2018.
Contribuţiile plătite de angajatori au ajuns la 1,23 de miliarde de lei în primele opt luni din 2019 şi sunt cu aproape 58% mai mici decât în aceeaşi perioadă din 2018.