1EUR = 4.8286 RON | Bucureşti 17 º

Finanţe şi bănci

Fondul suveran al Norvegiei a pierdut 124 de miliarde de dolari din cauza pandemiei de coronavirus și va avea din septembrie un nou șef

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare de acest fel din lume, a înregistrat pierderi de 124 miliarde de dolari din cauza turbulenţelor de pe pieţele bursiere, pe fondul pandemiei de coronavirus (Covid-19), şi a anunţat numirea administratorului unui fond speculativ din Londra în funcţia de director general, transmite Reuters, citat de Agerpres.

26 mar, 2020 | Agerpres

Fondul, gestionat de Banca Centrală a Norvegiei, va fi condus din septembrie de Nicolai Tangen (foto), directorul general al AKO Capital, înfiinţat în 2005, care gestionează active de 16,4 miliarde de dolari.

Nicolai Tangen, născut în Norvegia, îi va succeda lui Yngve Slyngstad, care şi-a anunţat demisia anul trecut.

"Tangen a clădit una dintre cele mai mari firme de investiţii din Europa şi a raportat rezultate financiare foarte bune ca administrator internaţional de investiţii. El are o experienţă semnificativă în gestionarea activelor", a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Norvegiei, Oeystein Olsen.

Întrebat de motivul pentru care a ales această slujbă, ţinând cont că va câştiga mai puţini bani, Tangen a declarat pentru Reuters: "Este clar că nu pentru bani, deşi nivelul salariului este foarte bun pentru o poziţie de conducere în Norvegia. Dar, ca norvegian, este o realizare extraordinară. Este o onoare deosebită să fiu chemat şi este o responsabilitate uriaşă să întăresc capitalul ţării şi bunăstarea generaţiilor viitoare".

El a refuzat să facă comentarii privind efectele pandemiei de coronavirus (Covid-19) şi a precizat că Slyngstad va rămâne director general până va prelua el funcţia, în septembrie.

Revista norvegiană de afaceri Kapital estima anul trecut că averea lui Tangen se situează la 5,5 miliarde de coroane norvegiene (519 milioane de dolari).

Anul trecut, compensaţiile primite de Slyngstad s-au ridicat la 6,7 milioane de coroane norvegiene.

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei este cel mai mare fond de acest fel din lume în condiţiile în care deţine active de 930 miliarde de dolari. Fondul investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în acţiuni, obligaţiuni şi proprietăţi imobiliare din străinătate.

Pe plan global, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei deţine acţiuni în peste 9.000 de companii, cel mai mari participaţii fiind în Microsoft, Apple, Nestle, Alphabet şi Amazon.
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO