Formularul digital, obligatoriu din 20 decembrie pentru oamenii care intră în România – Ordonanţa de urgenţă a fost aprobată de executiv

Guvernul a aprobat proiectul de ordonanță de urgenţă pentru implementarea formularului digital de intrare în România, în şedinţa din 15 decembrie. "Astfel, începând cu 20 decembrie, persoanele care vin în ţara noastră trebuie să completeze formularul digital de intrare în țară, document utilizat deja la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană. (...) Acest document poate fi completat electronic, accesând site-ul plf.gov.ro, urmând a fi completat și prezentat la intrarea în țară personalului autorizat din punctele de trecere a frontierei. Datele completate în formular sunt accesate doar de angajaţii autorizaţi ai Direcțiilor de Sănătate Publică și pot fi folosite strict în scopul desfășurării anchetelor epidemiologice", a explicat premierul Nicolae Ionel Ciucă înaintea şedinţei de guvern din 15 decembrie.
Cristina Şomănescu - mie, 15 dec. 2021, 13:40
Formularul digital, obligatoriu din 20 decembrie pentru oamenii care intră în România - Ordonanţa de urgenţă a fost aprobată de executiv

Economica.net a anunţat pe 14 decembrie planul guvernului de a implementa, prin ordonanţă de urgenţă, formularul digital de intrare în România.

Sintetic, documentul în format digital trebuie să fie completat de toţi oamenii care sosesc în ţara noastră, români şi străini, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României.
Pentru completarea formularului digital de intrare în România se va folosi sistemul informatic integrat formular digital de intrare în România, denumit SII-FDIR.

Sistemul informatic integrat formular digital de intrare în România va fi format din:

– aplicaţia web pentru descărcarea şi completarea formularului, care va putea fi accesată de pe portalul plf.gov.ro;
Aplicaţia permite completarea, în format digital, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea în ţara noastră, a formularului prin accesarea portalului plf.gov.ro.

– serviciul de validare a formularului digital prin citirea CNP-ului/ a numărului documentului de călătorie cu ajutorul aplicaţiei antemenţionate. Această atribuţie revine Poliţiei de Frontieră.

– servicii de securitate cibernetică.

Datele cu caracter personal şi informaţiile despre călătorie, care vor fi solicitate oamenilor care vin în ţara noastră în SII – FDIR, sunt:

  • numele şi prenumele;
  • data naşterii;
  • numărul de telefon;
  • adresa de e-mail;
  • adresa (sau, după caz, adresele) de destinaţie de pe teritoriul României;
  • ţara şi localitatea de plecare;
  • data de plecare spre România;
  • tipul de mijloc de transport;
  • numărul cursei/numărul de înmatriculare al mijlocului de transport, după caz;
  • numărul locului/cabinei, după caz;
  • dacă persoana este sau nu este în tranzit pe teritoriul României.
    Datele antemenţionate vor fi solicitate şi pentru membrii familiei.
    Alte date pe lângă cele enumerate de Economica.net mai sus vor fi stabilite prin Ordin comun al MS, MAI, STS.

Important

Fiecare om care intră în ţara noastră va avea obligaţia să completeze acest formular. Fac excepţie familiile care călătoresc împreună. În această situaţie, formularul digital poate fi completat de un membru adult pentru toată familia.
Cetăţenilor români care se prezintă în punctele de trecere a frontierei fără să aibă acest formular le va reveni obligaţia să îl completeze în frontieră sau în cel 24 de ore de la intrarea în ţara noastră.

Datele cu caracter personal sunt stocate pe o perioadă de 15 zile de la data completării formularului. După cele 15 zile, datele sunt şterse ireversibil.

Prelucrarea datelor personale furnizate de populaţie prin intermediul formularului digital se va face în acord cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.

Precizare

Ca să intre în vigoare, actul normativ aprobat de executiv miercuri, 15 decembrie, trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial (MO). Vom reveni cu detalii îndată ce ordonanţa de urgenţă va apărea în MO.

Economica.net vă aminteşte că majoritatea prevederilor din OUG privind formularul digital intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Citeşte şi:

Te-ar mai putea interesa și
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut loc în aprilie
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut ...
Forțe armate palestiniene, dintre care una pretinde că face parte din gruparea islamistă Hamas, au furat luna trecută un total de 66 de milioane de euro din seifurile mai multor sucursale bancare......
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28, ...
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a ...
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Statele Unite vor să ofere insulelor din Pacific o "alegere mai bună" decât China, chiar dacă Washingtonul singur nu ...