Furtună de zăpadă şi val de frig polar în Statele Unite; mii de zboruri anulate

Coasta de est a Statelor Unite, cuprinsă de un val de ger polar de aproape două săptămâni, a fost afectată joi de o furtună hibernală ce a provocat anularea a mii de curse aeriene, închiderea şcolilor şi amânarea lucrărilor din această săptămână din Senat, informează AFP.
Economica.net - joi, 04 ian. 2018, 19:20
Furtună de zăpadă şi val de frig polar în Statele Unite; mii de zboruri anulate

Străzile din Manhattan (New York) au fost acoperite cu zăpadă şi doar câţiva trecători s-au încumetat să înfrunte frigul şi viscolul pentru a traversa pe jos faimosul pod Brooklyn, în timp ce automobiliştii s-au luptat cu gheaţa depusă pe maşinile lor.

Mercurul nu a scăzut sub minus 6 grade Celsius la timpul dimineţii în Manhattan, însă temperatura resimţită a fost de circa minus 15 grade Celsius.

De la cascada Niagara parţial îngheţată în apropiere de graniţa canadiană până la maiestuosul râu Potomac din Washington, afectat la rândul său de îngheţ, întreaga coastă s-a trezit joi sub un strat de zăpadă şi gheaţă care a perturbat traficul.

Peste 3.200 de zboruri au fost anulate în cursul dimineţii în Statele Unite şi peste o mie de curse aeriene au înregistrat întârzieri, potrivit site-ului specializat FlightAware.com.

Aeroporturile din Newark, din apropiere de New York, şi cel din Boston, au fost cele mai afectate, peste 60% dintre zboruri fiind anulate la primele ore ale zilei.

În New York, Boston, Philadelphia şi capitala Washington şcolile au fost închise ca măsură de precauţie chiar dacă situaţia rămâne în mare parte sub control.

Sunt prognozate între 15 şi 30 de centimetri de zăpadă la New York şi până la 45 de centimetri în zona Boston, în nord-est. ‘Căderi abundente de zăpadă şi condiţii de viscol sunt posibile pe o parte a coastei atlantice a Statelor Unite până în regiunea Noua Anglie”, în zona de nord-est a ţării, a atenţionat Serviciul american de meteorologie (NWS).

‘Această furtună ar putea provoca rafale de vânt puternice şi dăunătoare care ar putea doborî copaci şi/sau provoca întreruperi ale alimentării cu energie electrică’ ca urmare a căderii stâlpilor electrici, a avertizat NWS în buletinul său.

45.000 de clienţi sunt deja afectaţi de întreruperea alimentării cu energie electrică în Virginia ca urmare a valului de ger polar, alte câteva mii trezindu-se de asemenea fără electricitate în Georgia şi Carolina de Sud unde temperaturile au scăzut considerabil. Primii fulgi de zăpadă din ultimii peste 30 de ani au căzut în această săptămână pe plajele şi palmierii din Florida, notează AFP.

Numeroase autorităţi locale au mobilizat resurse suplimentare declanşând stare de urgenţă.

‘Meteorologii nu sunt obişnuiţi să utilizeze termenul ‘viscol pentru această regiune’, a subliniat guvernatorul statului Massachusetts, Charlie Baker, care a adăugat că situaţia va fi dificilă ”aproape peste tot în Massachusetts’.

Primarul din New York, Bill de Blasio, i-a sfătuit miercuri seara pe cei 8,5 milioane de locuitori ai marii aşezări urbane care este totodată o importantă atracţie turistică să nu circule şi să ia ”foarte în serios’ prognozele meteorologice.

Numită ”bombă” de meteorologi şi de mass-media din cauza scăderii deosebit de rapidă a presiunii, această furtună va determina un nou val de frig în zilele următoare provocat de o masă de aer polar care coboară din nord.

După un scurt răgaz de miercuri când temperaturile au crescut timid până la 0 grade Celsius, mercurul va scădea în continuare brusc astfel încât în New York se prognozează valori maxime de minus 11 grade Celsius şi de până la minus 14 grade Celsius în noapte de sâmbătă spre duminică, în timp ce la Washington temperatura va coborî de asemenea până la minus 14 grade Celsius.

‘Acest lucru înseamnă că zăpada care va cădea în timpul furtunii va îngheţa rapid’, a avertizat Charlie Baker pe Twitter.

Temperaturile vor începe să crească abia la începutul săptămânii viitoare.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...