Günther Oettinger: Brexitul ar putea costa Germania un miliard de euro

Ieşirea Marii Britanii din UE ar putea costa Germania până la un miliard de euro, a avertizat Günther Oettinger, noul comisar european pentru buget, informează cotidianul german Handelsblatt.
Economica.net - lun, 13 feb. 2017, 13:33
Günther Oettinger: Brexitul ar putea costa Germania un miliard de euro

‘În cazul Brexitului, există două scenarii pentru buget. Dacă bugetul UE rămâne acelaşi, alţii vor trebui să sară în ajutor. Dacă bugetul va fi redus cu cota Marii Britanii, atunci nu’, a explicat Günther Oettinger într-un interviu acordat publicaţiei Bild am Sonntag.

După aprecierea oficialului european, a treia opţiune, mai puţin excesivă decât primele două, ar putea costa Germania un miliard de euro sau 1,06 miliarde de dolari. Oettinger a numit această cifră rezonabilă, ţinând cont de beneficiile pieţei unice pentru economiile europene şi pentru Germania.

În 2015, bugetul UE s-a ridicat la 145 miliarde de euro, echivalentul a 1% din avuţia generată anual de economiile celor 28 de state membre.

De asemenea, Oettinger s-a opus ideii unui impozit la nivelul UE, spunând: ‘Nu vrem propriul nostru impozit, şi cu certitudine în plus peste sursa de venit a bugetului UE. Vrem să dezvoltăm actualul sistem prin care fiecare stat membru transferă un anumit procent din venitul naţional brut către noi’.

Conform datelor comisarului european pentru buget, în medie Marea Britanie a plătit opt miliarde de euro pe an la bugetul UE.

Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a afirmat săptămâna trecută că Marea Britanie trebuie să îşi onoreze angajamentele financiare pe care le-a făcut faţă de bugetul Uniunii Europene, aşa cum un grup de prieteni plătesc pe rând nota de plată la un bar.

În luna martie a acestui an, Marea Britanie ar urma să ceară în mod oficial activarea articolului 50 care va declanşa negocierile pentru ieşirea din Uniunea Europeană, urmând ca, ulterior, cele două părţi să aibă la dispoziţie doi ani de negocieri pentru a conveni termenii ”divorţului’, printre care se numără şi angajamentele financiare asumate de Londra faţă de UE în trecut.

‘Este ca şi cum ai merge la un bar cu 27 de prieteni. Comanzi un rând de bere, însă nu poţi pleca atâta timp cât petrecerea continuă. Trebuie să plăteşti pentru rândul pe care l-ai comandat’, a declarat Margaritis Schinas.

Nota de plată ce va trebui plătită la ieşirea din UE, unul dintre principalele obstacole ce trebuie depăşit de Marea Britanie şi Uniunea Europeană pentru a ajunge la un ‘divorţ’ amiabil, include diferite angajamente financiare, precum obligaţiile de pensii ale oficialilor europeni sau promisiuni la bugetul şi proiectele blocului comunitar. Cifra vehiculată în mod informal de oficialii UE este de 60 de miliarde de euro. Deşi Guvernul britanic nu recunoaşte cifra de 60 de miliarde de euro, ajungerea la un acord cu Uniunea Europeană privind acest subiect este crucială pentru relaţia viitoare a celor două părţi.

Te-ar mai putea interesa și
Acalmie pe piața cripto. Bitcoin scade sub 60.000 de dolari
Acalmie pe piața cripto. Bitcoin scade sub 60.000 de dolari
Bitcoin nu a reuşit să se consolideze pe baza impulsului din săptămâna precedentă, preţul nu a trecut de nivelul maxim atins recent, de 66.800 de dolari. În schimb, am asistat la o scădere......
eToro: Cuprul se scumpește pe burse, în contextul creșterii cererii de energie verde și de armament
eToro: Cuprul se scumpește pe burse, în contextul creșterii cererii de energie verde și de armament
Cotaţia "futures" a cuprului a urcat cu aproape 23% de la începutul anului, semnalând o creştere a consumului în perioada ...
Nissan crește investițiile în uzina sa din Marea Britanie, unde va produce două SUV-uri electrice
Nissan crește investițiile în uzina sa din Marea Britanie, unde va produce două SUV-uri electrice
Nissan s-a angajat să investească încă două miliarde lire sterline la uzina sa din Marea Britanie, unde va produce două ...
Digi împrumută peste 167 de milioane de euro pentru dezvoltarea rețelelor de telecomunicații din România, Spania și Portugalia
Digi împrumută peste 167 de milioane de euro pentru dezvoltarea rețelelor de telecomunicații din România, Spania și ...
Digi Communications a semnat trei credite în valoare totală de 167,15 milioane de euro pentru dezvoltarea rețelelor de ...