Gabriel Resources îşi continuă prăbuşirea la Bursa din Toronto: -4,4%

Acţiunile Gabriel Resources au mai pierdut 4,41 % dinvaloarea lor marţi seară, după debutase ziua bursieră cu pierderi de până la 20%. Primele ordine date la Bursa din Toronto erau de vânzare la preţuri cu 14,7 % mai mici, în predeschiderea sesiunii de tranzacţionare. În deschiderea şedinţei GBU pierderea a fost de 20%, faţă de nivelul de închidere de luni.
Adrian N. Ionescu - mar, 10 sept. 2013, 13:56
Gabriel Resources îşi continuă prăbuşirea la Bursa din Toronto: -4,4%

Acţiunile companiei Gabriel Resources (GBU), care a pariat pe proiectul Roşia Montană, şi-au încheiat ziua de tranzacţionare la Bursa din Toronto în scădere cu 4,41% după ce o începuseră cu ameninţarea unei prăbuşiri de 20%.

Apoi scăderea s-a redus din nou până la – 4,41 %.

Evoluţia actiunilor Gabriel Resources din ultimele luni, între 1,11 – 1,87 CAD, „a reflectat creşterea probabilităţii ca proiectul Roşia Montană să primească toate avizele necesare şi, în consecinţă, că vor fi initiaţi paşii spre exploatare”, aminteşte Bogdan Gherghe, analist al casei de Brokeraj Tradeville.

GBU a pierdut 54 % din valoare, până la 0,68 dolari canadieni (CAD, sau 0,66 dolari SUA), în prima zi de după decizia politică de la Bucureşti de a respinge acest proiect.

„Protestele importante împotriva proiectului din ultimele zile au schimbat perspectiva, iar declaraţiile oficialilor români de ieri au dinamitat cursul acţiunilor la Bursa din Toronto, acestea scăzând la un moment dat cu peste 70%, până la 0,41 CAD“, a mai spus.

Chiar dacă deprecierea este cea mai probabilă, amploarea sa se va diminua şi nu sunt excluse revenirile.

Cel mai ridicat preţ atins vreodată de acţiunile Gabriel Resources este de 8,6 dolari canadieni, înregistrat în decembrie 2010.

Gabriel Resources deţine aproximativ 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), compania care dezvoltă proiectul minier. Restul titlurilor sunt deţinute de stat, prin Minvest Deva.

Contextul politic

Iată istoricul gesturilor politice, într-o cronologie realizată de Mediafax.

Premierul Victor Ponta a afirmat luni că, având în vedere poziţiile exprimate de grupurile politice, soluţia în cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi şi la Camera Deputaţilor.

Preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, luni, că el consideră că proiectul exploatării de la Roşia Montană nu poate fi susţinut şi, în opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind că sentimentul public contrar este mai important decât datele tehnice.

Gabriel Resources a anunţat luni, într-un comunicat, că ar putea acţiona statul român în justiţie dacă proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană va fi respins de Parlament. Premierul a afirmat anterior că „în mod sigur” compania înregistrată în Canada va intenta un proces şi cel mai probabil se vor plăti despăgubiri.

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat de Guvern la sfârşitul lunii august şi transmis Parlamentului spre adoptare.

Senatul a aprobat, luni seară, dezbaterea în procedură de urgenţă a proiectului de lege privind proiectul minier.

Comisia juridică din Senat a adoptat, marţi, în unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.

Tot marţi, proiectul a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului din Senat, sesizată în fond. Membrii Comisiei au votat în unanimitate împotriva proiectului, în şedinţă secretă.

Raportul final care va fi trimis plenului va trebui să conţină, de asemenea, punctul de vedere al Comisiei economice, la rândul ei sesizată în fond.

Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...