Gabriel Resources îşi continuă prăbuşirea la Bursa din Toronto: -4,4%

Acţiunile Gabriel Resources au mai pierdut 4,41 % dinvaloarea lor marţi seară, după debutase ziua bursieră cu pierderi de până la 20%. Primele ordine date la Bursa din Toronto erau de vânzare la preţuri cu 14,7 % mai mici, în predeschiderea sesiunii de tranzacţionare. În deschiderea şedinţei GBU pierderea a fost de 20%, faţă de nivelul de închidere de luni.
Adrian N. Ionescu - mar, 10 sept. 2013, 13:56
Gabriel Resources îşi continuă prăbuşirea la Bursa din Toronto: -4,4%

Acţiunile companiei Gabriel Resources (GBU), care a pariat pe proiectul Roşia Montană, şi-au încheiat ziua de tranzacţionare la Bursa din Toronto în scădere cu 4,41% după ce o începuseră cu ameninţarea unei prăbuşiri de 20%.

Apoi scăderea s-a redus din nou până la – 4,41 %.

Evoluţia actiunilor Gabriel Resources din ultimele luni, între 1,11 – 1,87 CAD, „a reflectat creşterea probabilităţii ca proiectul Roşia Montană să primească toate avizele necesare şi, în consecinţă, că vor fi initiaţi paşii spre exploatare”, aminteşte Bogdan Gherghe, analist al casei de Brokeraj Tradeville.

GBU a pierdut 54 % din valoare, până la 0,68 dolari canadieni (CAD, sau 0,66 dolari SUA), în prima zi de după decizia politică de la Bucureşti de a respinge acest proiect.

„Protestele importante împotriva proiectului din ultimele zile au schimbat perspectiva, iar declaraţiile oficialilor români de ieri au dinamitat cursul acţiunilor la Bursa din Toronto, acestea scăzând la un moment dat cu peste 70%, până la 0,41 CAD“, a mai spus.

Chiar dacă deprecierea este cea mai probabilă, amploarea sa se va diminua şi nu sunt excluse revenirile.

Cel mai ridicat preţ atins vreodată de acţiunile Gabriel Resources este de 8,6 dolari canadieni, înregistrat în decembrie 2010.

Gabriel Resources deţine aproximativ 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), compania care dezvoltă proiectul minier. Restul titlurilor sunt deţinute de stat, prin Minvest Deva.

Contextul politic

Iată istoricul gesturilor politice, într-o cronologie realizată de Mediafax.

Premierul Victor Ponta a afirmat luni că, având în vedere poziţiile exprimate de grupurile politice, soluţia în cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi şi la Camera Deputaţilor.

Preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, luni, că el consideră că proiectul exploatării de la Roşia Montană nu poate fi susţinut şi, în opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind că sentimentul public contrar este mai important decât datele tehnice.

Gabriel Resources a anunţat luni, într-un comunicat, că ar putea acţiona statul român în justiţie dacă proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană va fi respins de Parlament. Premierul a afirmat anterior că „în mod sigur” compania înregistrată în Canada va intenta un proces şi cel mai probabil se vor plăti despăgubiri.

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat de Guvern la sfârşitul lunii august şi transmis Parlamentului spre adoptare.

Senatul a aprobat, luni seară, dezbaterea în procedură de urgenţă a proiectului de lege privind proiectul minier.

Comisia juridică din Senat a adoptat, marţi, în unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.

Tot marţi, proiectul a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului din Senat, sesizată în fond. Membrii Comisiei au votat în unanimitate împotriva proiectului, în şedinţă secretă.

Raportul final care va fi trimis plenului va trebui să conţină, de asemenea, punctul de vedere al Comisiei economice, la rândul ei sesizată în fond.

Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...