1EUR = 4.8732 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

Gabriela Firea cere dublarea bugetului Capitalei: Bucureştiul face 25% din PIB-ul României. I se cuvine un buget de 1,5% din PIB

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, cere guvernului, printr-o hotărâre a Consiliului General, majorarea contribuţiei statului la bugetul Municipiului Bucureşti la 1,5% din PIB. Argumentul principal e că oraşul contribuie cu 25% din PIB-ul naţional, în schimb, alocările sunt la jumătatea necesarului. Pentru 2019, Primăria Capitalei, care, spre deosebire de celelalte primării din ţară, nu are venituri din taxe, a primit de la bugetul de stat 6,7 miliarde de lei, aproximativ 0,6% din PIB-ul estimat de Comisia de Prognoză.

13 dec, 2019 | | ECONOMICA.net

"Se solicită Guvernului României alocarea a 1,5% din PIB —ul României pentru bugetul Municipiului București", arată Hotărârea semnată de Gabriela Firea.

Primăria Capitalei depinde de fondurile de la bugetul de stat, întrucât este singura unitate administrativ-teritorială care nu încasează taxe şi impozite.  Primarul Capitalei s-a plâns în repetate rânduri că Municipalitatea primea anii trecuţi câte 450 de milioane de lei pe lună de la Ministerul de Finanţe, iar anul trecut a primit 150-180 de milioane de lei pe lună. Bugetul din 2019 a fost de 6,7 miliarde de lei, care reprezintă aproximativ 0,6% din PIB.

Iată argumentele Primăriei Capitalei pentru această cerinţă:

Luând in considerare statutul Municipiului București, acela de cel mai mare pol de dezvoltare urbana al României, ce a contribuit anul trecut cu cel puțin 25% din PIB- ul la nivel național, potrivit datelor publicate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză;
Având în vedere:

⦁ atribuțiile Municipiului București privind investițiile și serviciile publice oferite tuturor cetățenilor Municipiului București, și nu numai, în domeniul transportului și infrastructurii, termoficării, sănătății, învățământului, protecției mediului, culturii, serviciilor sociale, etc.

⦁ impozitele și taxele pe proprietate datorate de locuitorii Municipiul București se fac venit doar la bugetele subdiviziunilor administrativ teritoriale fără ca Municipalitatea să beneficieze de o cotă din aceste venituri.


⦁ ca de serviciile publice prestate, beneficiază atât cetățenii domiciliați efectiv în Municipiul București, cât și turiștii români și străini, al căror număr a crescut semnificativ, cetățenii din țară rezidenți temporar sau definitiv, studenții, cei care tranzitează orașul, salariați detașați temporar sau definitiv pe raza municipiului București, într-un număr semnificativ mai mare decât în celelalte municipii.


Şi ținând cont de faptul că resursele bugetare, alocate Municipiului București de la bugetul de stat sunt insuficiente pentru a asigura o dezvoltare urbana conform angajamentelor luate, coroborat cu prevederile legale, acelea ca veniturile bugetelor locale pot fi actualizate ca urmare a perfecționării legislației fiscale, precum si prin legile bugetare anuale, în concordanță cu programele de creştere a autonomiei financiare a unităților administrativ-teritoriale si de descentralizare a serviciilor publice,

solicitam alocarea pentru bugetul Municipiului București a 1,5% din PIB-ul României, arată hotărârea citată.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO