Germania a plătit până la 5 milioane de euro pentru a cumpăra toate documentele din Panama Papers

Surse guvernamentale au dezvăluit miercuri după-amiază că Germania a plătit până la cinci milioane de euro pentru informaţiile din Panama Papers. Aproximativ 11,5 milioane de documente secrete - obţinute anul trecut de la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca - au scos la lumină activităţi financiare offshore ale liderilor politici şi economici din întreaga lume, inclusiv din anturajul lui Vladimir Putin, transmite BBC.
Economica.net - mie, 05 iul. 2017, 15:02
Germania a plătit până la 5 milioane de euro pentru a cumpăra toate documentele din Panama Papers

Biroul Federal de Luptă împotriva Infracţiunilor (BKA) a anunţat că va publica un raport online, pentru a permite o evaluare detaliată a documentelor Panama Papers.

Aproximativ 11,5 milioane de documente secrete ale firmei de avocatură Mossack Fonseca au ajuns iniţial în posesia jurnaliştilor germani de la publicaţia Suddeutsche Zeitung, precum şi la mai multe organizaţii care au colaborat cu Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie.

Publicaţia Suddeutsche Zeitung a refuzat să predea aceste documente secrete autorităţilor germane, tocmai pentru a-şi proteja sursele. De asemenea, jurnaliştii au dezvăluit că o echipă de poliţişti şi procurori federali au călătorit săptămâna trecută în Panama City, unde s-au întâlnit cu oficiali locali şi probabil au aranjat cumpărarea documentelor Panama Papers.

Anterior, Curtea Constituţională a decis că este legală plătirea unor sume de bani pentru achiziţionarea unor documente obţinute ilegal, dar practica este extrem de controversată în Germania, precum şi în alte ţări din Europa.

Panama Papers rămâne cea mai mare scurge de informaţii din istorie. O parte din documente au fost publicate de diverse organizaţii mass-media, în vreme ce multe rămân şi până în ziua de astăzi nepublicate. Însă, autorităţile germane vor putea evalua acum o parte din datele nepublicate în căutarea de evaziune fiscală, precum şi trafic de arme şi crimă organizată.

Danemarca a plătit anul trecut o sumă mai mică pentru a cumpăra date care-i priveau pe 600 de cetăţeni danezi, dar acţiunea a fost atacată drept „extrem de condamnabilă” de către formaţiunile de opoziţie de la Copenhaga.

Anterior, Germania, Franţa şi Marea Britanie au plătit sume de bani pentru a obţine datele bancare a unor cetăţeni implicaţi în activităţi de evaziune fiscală.

Scurgerile de informaţii au pus o presiune uriaşă asupra unor lideri politici, afacerişti şi unor vedete din întreaga lume. De asemenea, dezvăluirile scandaloase au dus inclusiv la căderea guvernului din Islanda, condus de premierul Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Statul subvenţionează, paradoxal, încălzirea cu combustibili fosili, în timp ce energia pe biomasă nu este susţinută – industria lemnului
Statul subvenţionează, paradoxal, încălzirea cu combustibili fosili, în timp ce energia pe biomasă nu este susţinută ...
Lemnul furnizează o energie termică ieftină, accesibilă, regenerabilă, bazată pe o resursă internă, dar în mod paradoxal ...
GCS: Incidenţa cazurilor de COVID – sub 5 la mia de locuitori în toate oraşele
GCS: Incidenţa cazurilor de COVID – sub 5 la mia de locuitori în toate oraşele
 Incidenţa cazurilor de COVID-19 cumulată la 14 zile nu depăşeşte 5 la mia de locuitori în niciun oraş din ţară, ...
Imobil vechi de 100 de ani, unde Securitatea și Primăria Galați și-au avut sediile, a fost scos la vânzare
Imobil vechi de 100 de ani, unde Securitatea și Primăria Galați și-au avut sediile, a fost scos la vânzare
Grand Hotel, un imobil vechi de 100 de ani din Galați, unde și-au avut sediile Securitatea și Primăria, a fost scos la ...