Golden Gate de România: Cum avansează lucrările la podul de la Brăila, cel mai mare construit după Revoluție FOTO

Pilonii podului peste Dunăre de la Brăila cresc cu aproape doi metri în fiecare zi, potrivit secretarului de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu, care a publicat joi imagini de pe șantier. Cel mai mare pod construit în România după Revoluție costă aproape două miliarde de lei și este realizat de asocierea italo-niponă Astaldi - Ihi Infrastructure Systems.
Anemona Andone - joi, 08 oct. 2020, 08:10
Golden Gate de România: Cum avansează lucrările la podul de la Brăila, cel mai mare construit după Revoluție FOTO

„Turnarea pilonilor se face în sistem continuu. Sistemul de cofrare este ghidat prin laser și permite turnarea continuă a pilonilor astfel încât se lucrează 24 de ore din 24, 7 zile din 7. În paralel, se lucrează și la cele două blocuri de ancorare ale podului”, spune Scrioșteanu, pe pagina sa de Facebook.

Podul suspendat peste Dunăre este cel mai mare construit în România după Revoluție. Proiectul său include amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri vor fi pe teritoriul județului Tulcea. Deasupra Dunării va fi o porțiune de 1,9 kilometri de pod. În rest vor fi viaducte, drumuri de legătură, intersecții giratorii, 33 de poduri, podețe și pasaje. Drumul de legătură va avea două benzi pe sens între Brăila și Jijila, iar spre Măcin va avea o bandă pe sens cu o lungime de 4,3 km. Va avea trei deschideri: o deschidere principala (1120 m) și două deschideri laterale de 489,65 m pe malul Brăila și 364,65 m pe malul Tulcea. De o parte și de alta sunt două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare.

Sistemul de suspendare cuprinde un cablu principal și tiranți verticali de legătura între tablier și cablul principal. Blocurile de ancorare sunt localizate în afara digurilor Dunării, integrate în teren.

Tablierul este realizat cu tole din tablă alcătuind grinzi casetate cu înălțime de 3.5 m, secțiunea transversală este proiectată cu 4 benzi de circulație și 2 benzi adiționale pentru trafic pietonal, de o parte și de alta.

Pilonii au 204 m înălțime totală de la partea superioară a fundației și sunt localizați în aproprierea malurilor. Fiecare pilon este prevăzut cu scări și lift, accesul fiind permis din benzile de întreținere localizate pe ambele părți ale tablierului.

Fundațiile sunt realizate continuu pentru ambele picioare ale pilonului, fiind alcătuite din piloți forați de Ø2000 mm. La pilonul Brăila sunt 74 piloți de 30 metri lungime, iar la pilonul Tulcea sunt 74 piloți de 38 metri lungime. La partea superioară a fundației sunt localizate două blocuri de formă circulară, conectate între ele cu o grindă în așa fel încât să se asigure protecția pilonilor de susținere la coliziunea cu vasele fluviale.

În cadrul Masterplanului General de Transport, podul figurează ca parte a drumului expres Buzău – Brăila – Tulcea – Constanța, drum planificat a se realiza în perioada 2020–2030 și care va conecta nordul Munteniei și sudul Moldovei de nordul Dobrogei de Nord, unde se află Delta Dunării. După construirea sa, la kilometrul 165+800 al fluviului, va deveni ultimul pod peste Dunăre înainte de vărsarea în Marea Neagră, cel mai mare din România și al treilea din Europa ca dimensiune.

Conform celor mai recente date de pe site-ul Companiei Naționalde de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), lucrările din contractul pentru podul de la Brăila sunt realizate în proporție de 22%.

Te-ar mai putea interesa și
Range Rover a lansat noul model Sport SV, un etalon al luxului și performanței (Foto)
Range Rover a lansat noul model Sport SV, un etalon al luxului și performanței (Foto)
Noul Range Rover Sport SV este cel mai puternic și mai dinamic Range Rover Sport de până acum, îmbinând performanța de top și dinamismul cu capabilitățile, rafinamentul și designul......
Șefa divizei de moderare de la Twitter, Ella Irwin, și-a dat demisia
Șefa divizei de moderare de la Twitter, Ella Irwin, și-a dat demisia
Șefa Twitter pentru moderarea conținutului (încredere și siguranță), Ella Irwin (foto), a declarat joi agenței Reuters ...
Strategia găsită de Guvernul de la Budapesta pentru a depăși dificultățile de finanțare. Firmele de stat maghiare se împrumută masiv în locul său – Bloomberg
Strategia găsită de Guvernul de la Budapesta pentru a depăși dificultățile de finanțare. Firmele de stat maghiare ...
Guvernul ungar, afectat de dificultăţi financiare, se bazează pe companiile de stat pentru a obţine bani de pe pieţele ...
Ligia Deca: Salariul brut din învățământ crește cu cel puțin 1.000 de lei pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru cele nedidactice
Ligia Deca: Salariul brut din învățământ crește cu cel puțin 1.000 de lei pentru cadrele didactice și 400 de lei ...
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că, prin Ordonanţa 53/2023, salariile din învăţământ vor creşte, începând ...