Grecia cere Rusiei arhive pentru obţinerea reparaţiilor de război de la Germania

Grecia a cerut oficial Rusiei documente de arhivă privind ocupaţia germană, care ar putea ajuta la obţinerea reparaţiilor de război de la Germania, a anunţat copreşedintele Comisiei mixte ruso-elene de colaborare economică, industrială şi tehnico-ştiinţifică, viceprim-ministrul grec al apărării Costas Isihos, într-un interviu pentru agenţia Sputnik, relatează RIA Novosti.
Economica.net - vin, 20 mart. 2015, 06:16
Grecia cere Rusiei arhive pentru obţinerea reparaţiilor de război de la Germania

Isihos a purtat discuţii joi la Moscova cu preşedintele rus al comisiei mixte, ministrul transporturilor Maksim Sokolov.

‘A fost o întâlnire foarte productivă. Am avut de asemenea posibilitatea de a transmite cererea oficială a guvernului grec şi Ministerului Apărării de a ne pune la dispoziţie documente de arhivă, în cazul în care există în arhivele Federaţiei Ruse, ce ar putea ajuta eforturile ţării noastre de a compensa prejudiciile civile, morale şi economice suferite de ţara noastră în timpul ocupaţiei din 1941-1944 de către nazişti şi Wehrmacht’, a declarat Isihos.

Isihos a precizat că ‘copreşedintele a acceptat cererea şi a transmis-o (şefului departamentului arhivei centrale a Ministerului rus al Apărării Oleg Pankov), care este responsabil pentru arhive’. ‘În următoarele zile voi primi răspunsul’, a adăugat el.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Grecia a luptat împotriva Germaniei hitleriste şi a fost una dintre ţările care au suferit cel mai mult din cauza nazismului. După război, în temeiul Convenţiei din 1960, Grecia a primit de la RFG despăgubiri în valoare de 115 milioane de mărci, aminteşte RIA Novosti, în pagina electronică rusă.

Întrebat despre suma pe care Grecia intenţionează să o ceară Germaniei în contul reparaţiilor, Isihos a spus că în momentul actual solicitările financiare nu sunt înregistrate oficial. Dar acest lucru, în opinia sa, ar trebui să fie precedat de ‘partea morală şi civilizată’, restabilirea adevărului istoric şi a memoriei.

‘În ciuda acestui fapt, preşedintele Consiliului naţional pentru reparaţii Manolis Glezos a spus că deja se lucrează la cerinţele financiare care se referă la împrumutul de ocupaţie, reparaţii pentru victimele în rândul populaţiei civile şi la peste 10 mii de situri arheologice’, a declarat Isihos.

Anterior, mass-media din Grecia a relatat că potrivit experţilor, pentru distrugerea infrastructurii în timpul ocupaţiei, Germania ar trebui să plătească 108 miliarde de euro fără dobândă la preţuri curente. În plus, Germania a scos aurul şi banii din Banca Greciei, aşa-numitul ‘împrumut de ocupaţie’ care acum ar costa 54 de miliarde de euro. Potrivit istoricilor, toate fondurile scoase sunt trecute în registrele bancare. Cu dobândă, sumele ajung la 500 de miliarde de euro.

În parlamentul grec a fost creată cu câteva zile în urmă o comisie specială care se va ocupa de problemele reparaţiilor pentru ocupaţia germană.

Germania afirmă că îşi recunoaşte doar responsabilitatea politică şi morală pentru trecut şi nu intenţionează să plătească despăgubiri. Mass-media germane s-au dezlănţuit asupra Greciei cu atacuri în legătură cu cererea ei de despăgubiri pentru ocupaţie, adaugă RIA Novosti.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...