Grindeanu: România este deplin pregătită pentru începerea negocierilor de aderare la OCDE

România este deplin pregătită pentru începerea negocierilor de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), pe baza meritelor şi rezultatelor economice, a afirmat premierul Sorin Grindeanu, miercuri seară, la sediul OCDE din Paris.
Economica.net - mie, 07 iun. 2017, 19:14
Grindeanu: România este deplin pregătită pentru începerea negocierilor de aderare la OCDE

‘Guvernul consideră că România este deplin pregătită pentru începerea negocierilor de aderare la OCDE, pe baza meritelor şi rezultatelor economice. Suntem optimişti că o decizie în acest sens va fi luată cât mai curând’, a declarat Grindeanu.

Şeful Executivului a participat, miercuri seară, la ceremonia de aderare a României şi a Argentinei la Agenţia pentru Energie Nucleară a OCDE (NEA), care a avut loc în prezenţa secretarului general al OCDE, José Ángel Gurría, şi a directorului general al NEA, William D. Magwood.

În acest context, Grindeanu a precizat că este foarte încântat să accepte în numele României invitaţia ca ţara noastră să devină cel de-al 33-lea membru al Agenţiei pentru Energie Nucleară.

‘Statutul de membru al Agenţiei pentru Energie Nucleară a OCDE este un pas important pentru sectorul energiei nucleare din România, pentru că asigură accesul la cele mai bune practici, statistici şi cercetări, precum şi o expertiză valoroasă pe care se
vor putea fundamenta deciziile guvernului în acest domeniu. De asemenea, vom fi mai pregătiţi pentru a răspunde provocărilor din domeniul energiei şi schimbărilor climatice’, a mai spus Grindeanu.

În cadrul ceremoniei, José Ángel Gurría a spus că România va contribui la lucrările NEA cu excelentele sale capacităţi tehnologice şi de cercetare.

‘Toţi membrii vor beneficia de expertiza pe care o aduc România şi Argentina în domeniul siguranţei nucleare’, a afirmat secretarul general al OCDE.

La ceremonie au participat şi Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor Publice, Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naţionale de Control al Activităţii Nucleare (CNCAN), Horia Grama, preşedintele Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive (ANDR), Radu Puchiu, coordonator naţional pentru relaţia cu OCDE, şi Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa.

România şi Argentina se alătură astfel celor 31 de state membre NEA, ţările cu cele mai avansate programe nucleare din lume. Totodată, prin aderare este recunoscut faptul că România dispune de infrastructură şi de o industrie naţională dezvoltate în domeniul energiei nucleare şi că utilizează o tehnologie nucleară sigură, fiind deplin angajată în adoptarea celor mai bune practici în domeniu, conform unui comunicat al Guvernului.

În contextul vizitei de lucru la Paris, premierul Grindeanu a avut miercuri seară şi o întrevedere cu secretarul general al OCDE, José Ángel Gurría.

Conform Guvernului, Aderarea României la Agenţia pentru Energie Nucleară (NEA) din cadrul OCDE este rezultatul mai multor ani de cooperare, prin participarea specialiştilor români la schimbul de expertiză şi bune practici din cadrul comitetelor NEA, pe tema utilizării sustenabile şi responsabile a energiei nucleare.

România şi-a depus oficial candidatura pentru a dobândi statutul de membru al NEA în octombrie 2016. Programul nuclear al României a fost apoi supus unui proces de evaluare de către secretariatul NEA, efort comun la care au participat ministerele
abilitate din România, reprezentaţi ai industriei nucleare şi ai institutelor de cercetare din domeniu, precum şi Comitetul interministerial pentru relaţia României cu OCDE.

Din acest dialog, a rezultat că România îndeplineşte standardele statelor cu programe nucleare avansate, membre ale NEA. De asemenea, a reieşit interesul comun pentru consolidarea cooperării României cu NEA în domeniul tehnologiei nucleare, al
cercetării, al gestiunii deşeurilor radioactive, al siguranţei nucleare.

Prin decizia anunţată de OCDE, România reconfirmă angajamentul său de lungă durată pentru dezvoltarea energiei nucleare şi pentru cooperarea internaţională. România dispune de infrastructură şi o industrie naţională dezvoltată în domeniul energiei
nucleare şi utilizează o tehnologie nucleară sigură (CANDU-6), conform Executivului.

Te-ar mai putea interesa și
Criza ciocolatei – Preţurile ar putea să crească şi mai mult dacă recolta de cacao din Africa va fi slabă
Criza ciocolatei – Preţurile ar putea să crească şi mai mult dacă recolta de cacao din Africa va fi slabă
Ciocolata riscă să se scumpească şi mai mult dacă noua recolta de boabe de cacao a ţărilor din Africa de Vest va fi una dezamăgitoare, transmite Bloomberg....
NATO îşi întăreşte prezenţa în Kosovo cu militari britanici
NATO îşi întăreşte prezenţa în Kosovo cu militari britanici
Aproximativ 600 de soldaţi britanici vor fi dislocaţi în Kosovo pentru a consolida prezenţa NATO în această fostă ...
Aproape 43.000 de firme au fost radiate în primele opt luni din 2023 – date ONRC
Aproape 43.000 de firme au fost radiate în primele opt luni din 2023 – date ONRC
Un număr de 42.994 de firme au fost radiate la nivel naţional în primele opt luni din 2023, cu 7,15% mai puţine comparativ ...
Proteste în Bulgaria: A treia zi de manifestaţii împotriva tranziţiei energetice. Protestatarii au blocat drumul E79 către Grecia
Proteste în Bulgaria: A treia zi de manifestaţii împotriva tranziţiei energetice. Protestatarii au blocat drumul E79 ...
Manifestanţi bulgari au continuat duminică acţiunile de blocare a unor principale artere rutiere, într-o acţiune de ...