Salariile a mai mult de jumătate dintre bugetari se vor majora în medie cu 5% de la 1 august

Salariile a mai mult de jumătate dintre bugetari se vor majora în medie cu 5% de la 1 august, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, arătând că cea mai mare creştere va fi în cazul asistenţilor sociali - 20%, în timp ce în alte cazuri majorarea va fi modică.
Economica.net - mie, 06 apr. 2016, 11:40
Salariile a mai mult de jumătate dintre bugetari se vor majora în medie cu 5% de la 1 august

Salariile a mai mult de jumătate dintre bugetari se vor majora în medie cu 5% de la 1 august, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, arătând că cea mai mare creştere va fi în cazul asistenţilor sociali – 20%, în timp ce în alte cazuri majorarea va fi ”modică”.

Suciu a precizat că majorările anunţate se raportează la valoarea salariului minim actualizat începând cu 1 mai.

El a subliniat că Guvernul a avut în vedere doar a doua jumătate a claselor de salarizare (veniturile cele mai mici), adică ”mai mult de jumătate dintre bugetari”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, majorarea cea mai semnificativă este în cazul asistenţilor sociali – până la 20%, în vreme ce în cazul altor categorii este vorba de sume modice (1%).

”Majorările sunt până la 20%, de exemplu, la asistenţi sociali. Sigur, în alte categorii sunt mult mai reduse, sunt mai degrabă modice, intrăm pe 1%, dar avem aceste majorări pe toate clasele salariale. Pe medie vorbim de o creştere salarială, pe fondul de salarii, undeva la 5%. Ordonanţa vine după o creştere salarială pe tot sectorul public de 10% şi să nu uităm că de la 1 mai vorbim de un nou salariu minim pe economie. Actualizarea datelor se bazează pe salariul minim de 1250 de lei, care intră în vigoare de la 1 mai. Deci toate datele de majorare pe care le anunţăm se raportează la salariul minim de 1250, nu la cel existent în plată astăzi, în luna aprilie”, a precizat Suciu.

Ordonanţa de urgenţă prin care se vor reglementa aceste modificări va fi adoptată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare. Actul normativ va intra în dezbatere publică la începutul săptămânii, după consultări ale ministrului Muncii cu sindicatele.

”Ordonanţa va fi publică undeva la începutul săptămânii. Până atunci mai au loc câteva discuţii cu sindicatele. Este o ordonanţă care prevede modificări salariale, evident creşteri salariale, pe baza unor principii pe care ni le-am asumat”, a anunţat Suciu.

El a explicat motivele pentru care Guvernul a decis să facă aceste majorări.

”Persoane angajate la un anumit moment, îndeplinind anumite funcţii comune cu alte persoane, beneficiau de salarizări diferite. Acest lucru crea o mare disfuncţionalitate şi o problem de legalitate în sistem, deoarece avem o serie de procese în instanţă pentru clarificarea acestor lucruri”, a detaliat Suciu, arătând că s-a eliminat şi egalizarea salariilor cu vechime diferită.

”Pentru acest an impactul va fi undeva la 500 de milioane de lei, iar pentru 2017 va fi 2,3 miliarde de lei brut, adică 1,5 miliarde lei net”, a mai spus Suciu.

”Se aplică de la 1 august, prima plată se va face pe 1 septembrie”, a mai menţionat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă investiție în cea mai mare fabrică de pavaje și dale din beton din......
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio ...
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...