Guvern: Măsuri pentru consolidarea parteneriatului strategic între România şi Republica Moldova

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri două acte normative prin care se urmăreşte consolidarea relaţiei dintre România şi Republica Moldova, informează un comunicat al Executivului remis Agerpres.
Economica.net - mie, 26 oct. 2016, 14:28
Guvern: Măsuri pentru consolidarea parteneriatului strategic între România şi Republica Moldova

Guvernul a aprobat mandatul delegaţiei române participante la cea de-a IX-a sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică între România şi Republica Moldova, care se va desfăşura în zilele de 3 şi 4 noiembrie la Chişinău.

Sursa citată precizează că lucrările vor fi prezidate de vicepremierul român Costin Borc şi de viceprim-ministrul moldovean Octavian Calmic.

‘Desfăşurarea sesiunii Comisiei mixte va reprezenta un prilej de a identifica, în comun, potenţialele proiecte majore de investiţii de interes bilateral sau trilateral care ar putea fi depuse în următoarea perioadă de programare (2014 – 2020) în cadrul Programului Operaţional Comun ‘România – Republica Moldova’. În acest sens, accentul va fi pus pe acţiuni specifice de identificare a proiectelor prioritare la nivel naţional, stabilirea de contacte cu potenţiali parteneri, precum şi participarea activă la procesul de pregătire şi selecţie a proiectelor gestionate de structuri comune de management ale Programului’, anunţă Guvernul.

Comunicatul citat mai arată că un domeniu important este cel al energiei, urmând să fie convenite aspectele tehnice şi comerciale coordonate privind investiţiile necesare.

Partea română va propune ca următoarea sesiune a comisiei să se desfăşoare la Bucureşti, în cursul anului viitor.

Tot miercuri, Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, un protocol de cooperare între ministerele de Interne din România şi Republica Moldova.

‘Protocolul are drept scop crearea cadrului juridic de organizare şi desfăşurare a formării personalului necesar MAI din Republica Moldova, în instituţiile de formare profesională ale MAI din România, precum şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare privind pregătirea profesională între structurile de specialitate şi instituţiile de formare profesională ale părţilor’, precizează Executivul.

În baza documentului de cooperare, cursanţii din Republica Moldova se vor pregăti în cadrul Academiei de Poliţie ‘Alexandru I. Cuza’ din Bucureşti, Institutului de Studii pentru Ordine şi Securitate Publică Bucureşti, şcolilor de agenţi de poliţie din Câmpina şi Cluj-Napoca, şcolilor militare de subofiţeri de jandarmi ‘Grigore Al. Ghica’ Drăgăşani şi ‘Petru Rareş’ Fălticeni, Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră ‘Avram Iancu’ din Oradea, alte instituţii de formare profesională din structura MAI.

Protocolul de cooperare se va încheia pe o perioadă de cinci ani şi se va prelungi automat, pentru noi perioade de câte cinci ani, mai informează Executivul.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, anunță că a schimbat modul de derulare a proiectelor de acest fel....
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu ...
Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial de azi un Ordin care schimbă regulile pe baza cărora orașele ...