Guvernul a decis înființarea a 8.546 de posturi noi la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă

Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, înființarea a 8.546 de posturi noi la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, din care 129 de posturi de ofiţer, 25 de maiştri militari şi subofiţeri şi 8.400 de soldaţi şi gradaţi profesionişti, posturi care urmează să fie ocupate treptat.
AGERPRES - mie, 25 aug. 2021, 16:21
Guvernul a decis înființarea a 8.546 de posturi noi la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă

„Astăzi vreau să prezint o hotărâre de guvern care a fost adoptată, cel puţin pe linia protecţiei civile şi a situaţiilor de urgenţă, fără exagerare, o considerăm o hotărâre istorică, pentru că ne corectează o problemă foarte mare din punctul de vedere a resursei umane. Deci, astăzi, hotărârea de guvern care vine în urma unui memorandum care a fost aprobat în Guvern aduce 8.546 de posturi noi la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, din care 129 de posturi de ofiţer, 25 de maiştri militari şi subofiţeri şi 8.400 de soldaţi şi gradaţi profesionişti. Va fi premieră când o să avem această categorie de personal în cadrul IGSU şi care va reprezenta o pondere importantă în cadrul inspectoratului”, a declarat şeful DSU, Raed Arafat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat elementele care au stat la baza acestei decizii.

„Prin suspendarea serviciului militar obligatoriu, în 2006 s-a hotărât profesionalizarea structurilor IGSU. Atunci s-a făcut un calcul, iar IGSU şi structurile subordonate acestuia prevedeau un număr de 42.644 de posturi, adică IGSU şi Inspectoratele judeţene şi cel al municipiului Bucureşti, din care 88% erau prevăzuţi ca subofiţeri. Ulterior, în 2010-2014, au dispărut 14.058 de posturi prin desfiinţare, în mod deosebit în 2010-2011, pe perioada crizei economice şi au mai fost date afară fizic 1.300 de persoane angajate la nivelul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, s-a ajuns la o cifră de aproximativ 29.000 de posturi care continuu a scăzut din cauza plecărilor şi din cauza pensionărilor. Şi dau aici două exemple numai, în 2020 au plecat 1.356 de cadre, iar în 2021, numai până acum, până în luna august au plecat 1.186 de cadre. Şi atunci, după prezentarea situaţiei domnului ministru Bode, domnului prim-ministru, prima fază a fost aprobarea unui memorandum care prevede suplimentarea posturilor şi revenirea la o cifră, nu neapărat la cele 42.000, dar ajungem la aproximativ 37.000 de posturi, în total, la nivelul IGSU şi a structurilor subordonate. Acest lucru a fost aprobat şi de CSAT, iar astăzi hotărârea de guvern a fost emisă”, a declarat Arafat.

El a explicat că posturile urmează să fie ocupate treptat, prin concurs, până la finele acestui an urmând să fie ocupate 1.479 de posturi din cele 8.546, urmând ca restul angajărilor să fie făcute până în 2025.

„Se vor adăuga încă 782 de posturi care vor fi ocupate din sursa externă pentru înlocuirea unei părţi dintre cei care au plecat anul ăsta şi unde sunt posturile lor încă finanţate. Şi asta va fi aplicat nu numai la IGSU, va fi aplicat la toate structurile MAI pentru înlocuirea personalului care pleacă în pensie şi unde posturile sunt finanţate şi pot fi înlocuite din sursă externă „, a explicat Arafat.

Şeful DSU a făcut o serie de precizări cu privire la noua categorie de personal care urmează să fie angajată la IGSU, soldaţii şi gradaţii profesionişti.

„De ce introducem această categorie ? Până acum IGSU a avut categoria ofiţerilor şi a subofiţerilor, care, ambele categorii, sunt cu o anumită pregătire şi pot avea funcţii de comandă (…) Ce ne-a lipsit a fost categoria servanţilor şi a gradaţilor profesionişti, care nu a existat în cadrul IGSU. Introducerea ei şi punând o limită de vârstă până la care se permite să facem acest lucru la prima angajare ne va permite să creăm pepinieră care va fi pregătită iniţial ca şi servant pompier şi de unde o parte vor putea să acceadă în şcoala de subofiţeri (…) şi, de ce nu, în Facultatea de pompieri. În al doilea rând, contractele la această categorie sunt pe o perioadă determinată, ceea ce înseamnă că persoana va fi evaluată periodic şi la momentul reînnoirii contractului persoana poate să nu aibă contractul reînnoit dacă nu este performantă în domeniul în care lucrează”, a declarat Arafat.

El a afirmat că impactul pentru IGSU, prin această ajustare a posturilor, combinat cu tehnica care se achiziţionează – ultimul acord cadru semnat prevăzând achiziţia a 476 de maşini de stingere a incendiilor şi a altor mijloce tehnice – va creşte calitatea şi capacitatea de reacţie a sistemului de urgenţă.

Şeful DSU a precizat, potrivit unei prime estimări, că impactul financiar pe acest an pentru cele 1.479 de posturi care urmează să fie ocupate se ridică la 10 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri RDF îl numește pe Bogdan Vlad, fostul CFO al holdingului, în funcția......
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...