Guvernul a majorat plafonul pentru salariile specialiştilor implicaţi în proiecte de cercetare, dezvoltare şi inovare (CDI)

Guvernul a aprobat, miercuri, majorarea plafoanelor în baza cărora se calculează costurile salariale directe la contractele de finanţare încheiate din fonduri publice pentru activitatea de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică.
Economica.net - mie, 11 oct. 2017, 16:28
Guvernul a majorat plafonul pentru salariile specialiştilor implicaţi în proiecte de cercetare, dezvoltare şi inovare (CDI)

Potrivit unui comunicat al Guvernului, actul normativ modifică anexa la HG 327/2003, la propunerea Ministerului Cercetării şi Inovării.

Executivul a stabilit că nivelul maxim de plafon este de 50 euro/oră pentru activităţi care presupun nivel înalt al creativităţii şi/sau experienţă şi abilităţi de conducere/management şi se acordă pentru funcţiile/gradele profesionale de cercetător ştiinţific gradele I şi II (CS I şi II), inginer de dezvoltare tehnologică gradele I şi II (IDT I şi II), profesor universitar, conferenţiar universitar, director, membru în echipa de management pe funcţiile definite în cererea de finanţare.

Un nivel maxim de plafon de 35 euro/oră s-a stabilit pentru activităţi care presupun cunoaşterea aprofundată a metodelor de analiză şi sinteză, precum şi abilităţi de utilizare a acestora, această categorie vizând funcţiile/gradele profesionale de CS III, CS, IDT III, IDT, lector universitar, asistent universitar, şef program/proiect, responsabil juridic/tehnic/achiziţii/financiar proiect.

Pentru activităţi suport s-a stabilit un plafon maxim de 25 euro/oră care se va acorda pentru funcţiile/gradele profesionale de tehnician treptele I, II, III şi stagiar (T I, II, III, TS), student etc.

‘Pentru primele două categorii de activităţi se cer studii superioare, în timp ce ultima permite şi absolvirea doar de studii medii’, se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că sumele în lei reprezentând costurile salariale directe se stabilesc la data perfectării sau actualizării contractului, în funcţie de ultimul curs de schimb valutar leu-euro comunicat de BNR.

‘Anterior, plafoanele maxime în baza cărora se calculau costurile salariale directe la contractele de finanţare încheiate din fonduri publice erau stabilite la nivel de lună, neputând depăşi 1.500 euro/lună pentru prima categorie de activităţi, 900 de euro/lună pentru cea de-a doua şi 500 euro/lună pentru ultima. Aplicarea măsurilor propuse nu implică alocaţii bugetare suplimentare, întrucât plăţile se vor efectua în limita bugetelor programelor de cercetare atât pentru contractele în curs de derulare, cât şi pentru cele care urmează să fie lansate’, explică Guvernul.

Potrivit Executivului, actul normativ permite ‘tratarea unitară a salarizării specialiştilor care activează în cadrul planurilor, programelor şi proiectelor CDI, scăderea diferenţelor salariale dintre cercetătorii români şi colegii lor din Uniunea Europeană pentru niveluri similare de competenţă şi, nu în ultimul rând, implementarea obiectivelor Strategiei Naţionale de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2014-2020 şi ale Programului de guvernare’.

‘Efectele avute în vedere sunt diminuarea fenomenului de ‘migrare a creierelor’ către ţări cu o salarizare mai bună pentru cercetători, dar şi încurajarea tuturor companiilor care au ca obiect de activitate CDI să participe în competiţiile naţionale şi internaţionale pentru proiecte specifice, asigurându-se, astfel, creşterea competitivităţii economiei româneşti prin CDI’, se mai spune în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...