Guvernul vrea să construiască o autostradă Braşov-Sibiu

Compania de Autostrăzi va comanda un studiu de fezabilitate pentru o autostradă Braşov-Sibiu, deşi actualul traseu de pe coridorul IV paneuropean, Sibiu-Piteşti, rămâne teoretic în picioare. Noua autostradă ar fi urma să fie construită tot din fonduri europene.
Economica.net - mie, 18 sept. 2013, 21:02
Guvernul vrea să construiască o autostradă Braşov-Sibiu

Autorităţile vor organiza în acest an licitaţia pentru studiul de fezabilitate pentru construcţia autostrăzii Sibiu-Braşov, iar lucrările de construcţie vor fi finanţate din fonduri europene, a declarat noul director al Companiei Naţionale de Austostrăzi (CNADNR), Narcis Neaga. „Anul acesta dăm drumul la studiul de fezabilitate, după ce vom găsi sursa de finanţare pentru el. Finanţarea construcţiei se va face din fonduri europene” a declarat Neaga pentru ECONOMICA.NET.

Şeful de la Autostrăzi a explicat că acest nou proiect, chiar dacă este mai ieftin, nu exclude în nici un caz construcţia autostrăzii Piteşti-Sibiu, de pe coridorul IV, care este inclusă în Programul Operaţional Sectorial Transporturi (POS-T) în exerciţiul financiar 2014-2020. „Autostrada Sibiu-Braşov este o variantă. Una nu o exclude pe cealaltă. Autostrada Sibiu-Piteşti este scumpă, ar consuma aproape toată alocaţia noastră pe POS-T” a explicat Neaga. El a mai spus că, prin Braşov, „ai ajunge la Bucureşti şi ţi-ar mai rămâne şi bani”.

Oficialul CNADNR nu a estimat vreun cost al autostrăzii Sibiu-Braşov, dar a spus că în anul 2020 aceasta va fi deschisă traficului.

În momentul de faţă, singura porţiune de autostradă de pe Coridorul IV (care leagă Bucureştiul de graniţa de vest a României) care nu este în nici o procedură de licitaţie, este Sibiu-Piteşti. Autostrada are 116 km şi un cost estimat de 3,2 miliarde de euro, explicabil prin faptul că jumătate din traseu înseamnă tuneluri şi viaducte. În cazul în care, în final, va fi finanţată din fonduri europene nerambursabile, 85% din bani vor veni de la Bruxelles. Deşi se vorbeşte de ani de zile despre ea, această porţiune de autostradă are doar studiul de fezabilitate realizat.

Pe de altă parte, o autostradă Sibiu-Braşov, chiar dacă ar lungi drumul din Bucureşti spre graniţa de vest a României, ar avea un sens datorită faptului că, teoretic, la momentul finalizării ei, ar fi terminat şi tronsonul Comarnic-Braşov. Acesta va fi realizat însă în sistem de concesiune, deci ulterior şoferii vor fi taxaţi.

Distanţa între Sibiu şi Braşov pe actuala infrastructură rutieră este de 143 de kilometri, dar prin zonă de deal.

Lobby politic

Primarul oraşului Sibiu şi numărul doi în PNL, Klaus Johannis, a susţinut, la începutul acestei luni, că o autostradă Sibiu-Braşov ar fi mai uşor şi mai rapid de construit decât o autodstradă Sibiu-Piteşti. Potrivit presei locale, edilul a discutat această variantă inclusiv cu premierul Victor Ponta.

Luna trecută, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a respins cererea de acord de mediu pentru autostrada Sibiu-Piteşti. Instituţia şi-a motivat decizia prin faptul că promotorul proiectului, CNADNR, nu a depus toate documentele solicitate de către Agenţie în mai multe rânduri, în cei trei ani de când a fost înaintată solicitarea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Armata americană și ONU confirmă prezența în Mali a mercenarilor ruși ai companiei Wagner
Armata americană și ONU confirmă prezența în Mali a mercenarilor ruși ai companiei Wagner
Armata americană a confirmat vineri prezenţa grupării paramilitare ruse Wagner în Mali, ONU făcând, pe de altă parte, ...
Irlanda renunță la cele mai multe dintre restricțiile sanitare
Irlanda renunță la cele mai multe dintre restricțiile sanitare
Premierul irlandez, Michael Martin, a anunţat vineri ridicarea cu începere de a doua zi a majorităţii restricţiilor ...
Statele Unite și Japonia au convenit să acționeze coordonat pentru a contracara tendințele agresive ale Chinei și Rusiei
Statele Unite și Japonia au convenit să acționeze coordonat pentru a contracara tendințele agresive ale Chinei și Rusiei
Preşedintele american Joe Biden şi premierul japonez Fumio Kishida s-au angajat vineri, în cadrul unei discuţii prin ...