Impactul economic al industriilor de gaming și gambling

Gaming-ul și jocurile de noroc sunt două dintre domeniile în plină ascensiune la nivel mondial. Spre exemplu, piața jocurilor video este așteptată să ajungă la 384 de miliarde de dolari în 2023 și ar urma să crească până la 521 de miliarde de dolari până în 2027. De asemenea, numărul total de utilizatori ar urma să crească până la 3.10 miliarde în următorii trei ani. La nivel mondial, industria jocurilor de noroc este așteptată să ajungă la 702 miliarde de dolari în 2023, în creștere semnificativă față de anul trecut.
Ion Dobreanu - mie, 26 apr. 2023, 16:19
Impactul economic al industriilor de gaming și gambling

Piețele cele mai importante în industria jocurilor video sunt China, SUA, Japonia, Coreea de Sud și Marea Britanie. Oamenii din aceste țări joacă cel mai mult, din punct de vedere statistic, iar în aceeași măsură alocă și sume mai mari de bani pentru achiziția de jocuri sau de produse din jocuri.

În industria jocurilor de noroc, o ascensiune puternică se înregistrează și în domeniul de pariuri sportive și casino online. Piața este estimată să ajungă în 2023 la 88.65 miliarde de dolari, față de anul trecut când a avut o valoare de aproximativ 81.08 miliarde de dolari.

Potrivit estimărilor făcute de cercetătorii de la Globe News Wire, piața ar urma să ajungă la 125.6 miliarde de dolari până în 2027. Potrivit studiului, regiunea Asia – Pacific a avut cele mai mari venituri în industria de jocuri de noroc online în 2022. Pe de altă parte, Europa de Est este așteptată să fie regiunea cu cea mai mare creștere în perioada următoare.

Ce impact au cele două industrii în societate și economie?

Sunt create o mulțime de locuri de muncă

Inclusiv în România, mari companii din domeniul jocurilor video au birouri cu numeroși angajați. Un exemplu este compania EA Sports, iar echipa din România este foarte respectată și contribuie și la dezvoltarea jocului FIFA (EA Sports FC din acest an), cel mai popular simulator de fotbal la nivel mondial. De asemenea, compania Ubisoft este și ea prezentă în România.

În ceea ce privește industria de jocuri de noroc, conform estimărilor, peste 40 de mii de oameni lucrează în domeniu. Vorbim atât despre angajați din săli, agenții ori cazinouri, dar și despre oameni care lucrează pentru companii care furnizează servicii ori produse pentru buna operare a operatorilor, fie că ne referim despre unii land based ori online.

Gradul de colectare este uriaș în domeniul jocurilor de noroc

Atât companiile din industria de jocuri video cât și cele de jocuri de noroc plătesc taxe considerabile către stat. O mențiune specială pentru jocurile de noroc, având în vedere că această industrie plătește taxe uriașe către bugetul de stat. În plus, impozitul achitat de jucători este reținut la sursă, ceea ce înseamnă că gradul de colectare este de peste 99%. Impozitele la retragerea unui premiu au fost majorate anul trecut, iar jucătorii achită următoarele sume:

· 3% din suma retrasă pentru fiecare retragere de până la 10.000 de lei;
· 300 de lei + 20% din ce depășește suma de 10.000 de lei, la fiecare retragere între 10.000 de lei și 66.750;
· 11.650 de lei + 40% pentru ce depășește suma de 66.750, pentru fiecare retragere de peste 66.750 de lei.

Aceste taxe se aplică atât pentru jucătorii online cât și pentru cei offline.

Alte domenii care beneficiază de venituri din partea companiilor de gaming și gambling

Spre exemplu, jocurile de noroc au un impact pozitiv și în piața de media din România. Alături de industria farmaceutică și cea de retail, companiile din domeniul jocurilor de noroc investesc cele mai mari sume în publicitate.

Spre exemplu, între ianuarie și octombrie 2022 au fost difuzate nu mai puțin de 474.850 de spoturi TV la pariuri și jocuri de noroc, potrivit Libertatea. Domeniul jocurilor de noroc difuzează aproape 4% din totalul reclamelor difuzate pe televiziunile din România într-un singur an. Iar un procent din reclamele difuzate pe TV este direcționat automat și către bugetul de stat, după schimbările legislative din vara anului trecut.

În plus, industria de jocuri de noroc achită sume importante și pentru a se promova în mediul online. În ce privește industria de jocuri video se promovează în special în mediul online și sprijină diverși creatori de conținut de pe platforme ca YouTube ori Twitch, mulți dintre ei având campanii dedicate.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...