Impozitarea pensiilor speciale revine în prim-plan în contextul COVID-19. PNL şi USR propun impozitarea pensiilor de serviciu cu până la 95%

Florin Roman, liderul deputaţilor PNL, a depus miercuri un amendament la OUG 29/2020, prin care solicită impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu ale civililor de la 10% şi până la 95%. Şi Uniunea Salvați România a depus marţi în Parlament un proiect de lege pentru impozitarea pensiilor speciale. Proiectul USR prevede un impozit de 90% pentru toate pensii speciale de peste 3.500 de lei și un impozit de 10% pentru pensiile speciale între 2.000 de lei și 3.500 de lei. Şi unii, şi alţii propun ca banii economisiţi prin impozitarea pensiilor speciale să fie investiţi în lupta împotriva noului coronavirus. 
Economica.net - mie, 01 apr. 2020, 08:38
Impozitarea pensiilor speciale revine în prim-plan în contextul COVID-19. PNL şi USR propun impozitarea pensiilor de serviciu cu până la 95%

Pensiile de serviciu civile și militare au costat Bugetul de Stat 8,25 de miliarde de lei în 2019, cu nici 3% mai mult decât în 2018, reiese dintr-o analiză exclusivă făcută de Economica.net. Peste 151.000 de oameni – civili și militari – au încasat pensie de serviciu în decembrie 2019, arată datele primite de Economica.net de la cele patru case de pensii care le administrează.

Florin Roman, liderul deputaţilor PNL, spune că a depus miercuri, 1 aprilie, un amendament la OUG 29/2020, prin care cere impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu ale civililor de la 10% şi până la 95%.

Propunerea lui Roman vizează impozitarea cu 10% a pensiilor de serviciu civile cuprinse între 2.001 şi 4.000 lei, cu 60% a pensiilor de serviciu civile cuprinse între 4.001 de lei şi 7.000 lei și cu 95% a pensiilor de serviciu civile care depășesc 7.000 lei lunar.

„În calitate de lider de grup al PNL de la Camera Deputaţilor, alături de liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, am depus azi un amendament la OUG 29/2020, prin care solicităm impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% şi până la 95%. Este vremea solidarității și a constrângerilor pentru toată lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care avem acum, atât de multă nevoie. Economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge pentru achiziționarea de aparatură medicală, echipamente și materiale sanitare, dar și pentru stimularea financiară a personalului aflat în prima linie a războiului cu epidemia de coronavirus, fie că vorbim de medici, asistenți, polițiști, armata, jandarmi, pompieri, ambulanțieri, biologi și bio-chimiști, personal de triaj, de la IGSU sau funcționari ai serviciilor sociale din primării, care asigură alimentele și medicamentele necesare la domiciliu pentru vârstnici.
Propunerea vizează impozitarea cu 10% a pensiilor speciale între 2.001 şi 4.000 lei, cu 60% a pensiilor speciale cuprinse între 4.001 de lei şi 7.000 lei și cu 95% a pensiilor speciale care depășesc cuantumul de 7.000 lei.
Am optat pentru varianta impozitării progresive, motivată de starea de urgență, pentru a nu intra în conflict constituțional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii.
În plus, amendarea legii de modificare a OUG poate trece maxim într-o săptămână de Parlament, dacă exista voință politică. Pentru că sunt convins că se va bucura de susținerea tuturor forțelor politice responsabile!
În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive am introdus: parlamentarii și funcționarii parlamentari; magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR, funcționarii Curtii de conturi; Avocatul poporului; personalul navigant; personalul diplomatic.
Nu intră în categoria impozitării progresive polițiștii și militarii, beneficiari ai unor pensii militare”, spune Florin Roman, liderul deputaţilor PNL, pe pagina sa de Facebook.

USR vrea impozit de 90% pentru pensiile de serviciu mai mari de 3.500 de lei lunar.

Uniunea Salvați România, la inițiativa deputaților Claudiu Năsui și Cristina Prună, a depus marţi în Parlament un proiect de lege pentru impozitarea pensiilor speciale.

„Proiectul USR prevede un impozit de 90% pentru toate pensii speciale de peste 3.500 de lei și un impozit de 10% pentru pensiile speciale între 2.000 și 3.500 de lei.
Pensia minimă în România este de 704 lei, iar cea mai mare pensie specială depășește 70.000 de lei, ceea ce înseamnă de aproximativ 100 de ori mai mult. O discrepanță uriașă este și între pensia medie din sistemul public, în prezent 1.247 lei, și pensia medie din sistemele speciale, care variază între 4.000 de lei și 19.000 de lei.
În plus, doar pentru primele două luni din anul 2020, statul a scos de la buget 1,6 miliarde lei, iar până la finalul anului se estimează o cheltuială cu pensiile speciale de peste 10 miliarde de lei. Bani care pot fi folosiți pentru rezolvarea unor probleme urgente, precum combaterea epidemiei de coronavirus, diminuarea efectelor economice ale acesteia, investiții în domenii vitale, începând cu Sănătatea”, spune USR.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...