Pensiile de serviciu în 2019: pentru 151.000 de oameni am plătit 8,25 de miliarde de lei de la Bugetul de Stat – ANALIZĂ

Pensiile de serviciu civile și militare au costat Bugetul de Stat 8,25 de miliarde de lei în 2019, cu nici 3% mai mult decât în 2018, reiese dintr-o analiză exclusivă făcută de Economica.net. Peste 151.000 de oameni – civili și militari – au încasat pensie de serviciu în decembrie 2019, arată datele primite de Economica.net de la cele patru case de pensii care le administrează.
Cristina Şomănescu - Dum, 22 mart. 2020, 20:37
Pensiile de serviciu în 2019: pentru 151.000 de oameni am plătit 8,25 de miliarde de lei de la Bugetul de Stat - ANALIZĂ

Pensiile de serviciu civile și militare au costat Bugetul de Stat 8,25 de miliarde de lei în 2019, cu 2,27% mai mult decât în 2018, reiese dintr-o analiză exclusivă făcută de Economica.net.

Peste 151.000 de oameni – civili și militari – au luat pensie de serviciu în decembrie 2019, în creștere nesemnificativă față de nivelul aceleiași luni din 2018, arată datele primite de Economica.net de la Casa Națională de Pensii și de la Casele de Pensii Sectoriale ale MApN, MAI și SRI.

În premieră, suma achitată de la Bugetul de Stat – adică din taxele și impozitele plătite de noi toți – pentru pensiile de serviciu ale celor aproape 9.400 de civili a depășit pragul de 1 miliard de lei în 2019 și e cu aproape 22% mai mare decât în 2018, reiese dintr-o analiză exclusivă făcută de Economica.net, pe baza datelor primite de la Casa Națională de Pensii Publice.

  • Spre comparație, civilii ar fi meritat, doar în funcție de contribuția virată la Asigurările Sociale, în medie, pensii de peste cinci ori mai mici decât au primit. Printre civilii care iau pensii de serviciu se numără magistrații, piloții, diplomații, parlamentarii.

Magistrații ar fi meritat, în medie, pensii de 14 ori mai mici decât au luat în 2019, doar în funcție de cât au contribuit la pensii, reiese din analiza făcută de Economica.net, pe baza datelor primite de la CNPP.

  • Pensia de serviciu medie a magistraților a depășit 18.300 de lei brut lunar în anul 2019 și este cu peste 21% mai mare decât în 2018, rezultă din analiza făcută de Economica.net.

Beneficiarii de pensii de serviciu din aviația civilă ar fi meritat, în medie, pensii de peste trei ori mai mici decât au luat anul trecut, potrivit analizei făcute de Economica.net.

  • Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă a avut pensie de serviciu medie de aproape 10.900 de lei brut lunar în 2019, cu nici 2% mai mare decât în 2018, reiese din analiza făcută de Economica.net.

Beneficiarii de pensie de serviciu din Curtea de Conturi, diplomații, personalul auxiliar de specialitate din instanțe și parlamentarii au luat anul trecut pensii de peste două ori mai mari decât ar fi meritat în baza contribuției de asigurări sociale.

Pensia de serviciu medie acordată personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor se apropie de 4.300 de lei brut lunar în 2019. Acestora li s-ar fi cuvenit, doar în baza CAS, pensie medie de aproape 1.800 de lei brut lunar anul trecut, rezultă din analiza făcută de Economica.net.

  • Pensia de serviciu medie a personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor s-a ridicat la aproape 4.300 de lei brut lunar în 2019 și este cu aproape 10% mai mare decât în 2018, arată analiza făcută de Economica.net.

Citește și În premieră, suma plătită de noi toți de la Bugetul de Stat pentru pensiile speciale ale civililor a depășit 1 miliard de lei în 2019 – ANALIZĂ

Suma totală plătită de la Bugetul de Stat pentru pensiile de serviciu militare scade în 2019, după doi ani de creștere, reiese din analizele anuale făcute de Economica.net. 

Pensiile de serviciu militare au costat, în total, 7,21 de miliarde de lei în 2019, în scădere nesemnificativă față de nivelul anului 2018, reiese dintr-o analiză făcută de Economica.net, pe baza datelor primite, în exclusivitate, de la Casele de Pensii Sectoriale ale MApN, MAI și SRI.

Pensiile de serviciu militare se plătesc doar de la Bugetul de Stat, în acord cu dispoziţiile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Cuantumurile totale ale sumelor plătite în 2019, respectiv în 2018 pentru pensiile de serviciu militare includ diferenţele acordate pensionarilor în aceşti ani.

Aproape 142.000 de pensionari militari au luat pensie de serviciu în decembrie 2019, în creştere cu circa 2.400 de oameni față de nivelul aceleiași luni din 2018, arată datele primite de Economica.net de la cele trei case sectoriale de pensii, antemenționate.

Pensiile de serviciu din MAI au costat bugetul de stat 3,55 de miliarde de lei  în 2019, cu 1,58% mai puțin decât în 2018, reiese dintr-o analiză făcută de Economica.net pe baza datelor primite, în exclusivitate, de la Casa de Pensii Sectorială a MAI.

Pensia de serviciu medie din MAI a scăzut la circa 4.500 de lei brut lunar în 2019 și e cu peste 3% mai mică decât în 2018, reiese din analiza făcută de Economica.net, pe baza informațiilor pe care le-am primit, în exclusivitate, de la CPS a MAI.

Aproape 67.300 de oameni au încasat, în decembrie 2019, pensie de serviciu plătită de Casa de Pensii Sectorială a MAI, potrivit informațiilor primite de Economica de la MAI. Acesta e cel mai mare nivel al numărului de beneficiari de pensii de serviciu de sub cupola Ministerului Afacerilor Interne din luna mai 2018 încoace, reiese din analiza făcută de Economica.net, pe baza datelor pe care le-am primit, în exclusivitate, de la Ministerul de Interne. Creşterea numărului de beneficiari de pensii speciale din MAI a început în luna mai 2018 şi a continuat până la sfârşitul anului 2019, reiese din datele primite de la MAI, pe care le-am analizat.

Economica.net a scris, pe larg, despre acest subiect aici:

Pensiile de serviciu din Apărare au costat peste 3 miliarde de lei în 2019, în creștere nesemnificativă față de nivelul anului 2018, arată datele comunicate exclusiv pentru Economica de CPS a MApN.

Pensia de serviciu medie din Apărare a depăşit 3.914 lei brut lunar în anul 2019 și e cu nici 2% mai mare decât cea din anul 2018, arată o analiză făcută de Economica.net, pe baza informațiilor pe care le-am primit, în exclusivitate, de la Casa de Pensii Sectorială (CPS) a MApN.

64.303 de oameni au încasat pensie de serviciu plătită de CPS a MApN în decembrie 2019, cu 139 în plus față de nivelul aceleiași perioade din 2018, reiese din datele primite de Economica de la Casa de Pensii Sectorială a MapN.

Citiți pe larg despre acest subiect, în Economica.net, aici.

Pensiile de serviciu plătite de Casa de Pensii Sectorială a SRI au costat bugetul de stat 637,14 milioane de lei în anul 2019, cu doar 2,39% mai mult decât în anul 2018, reiese din analiza făcută de Economica.net pe baza datelor primite, în exclusivitate, de la SRI.

Pensia de serviciu medie din Serviciile Secrete se apropie de 5.200 de lei brut lunar în 2019 și este cu nici 2% mai mare decât în anul 2018, reiese din analiza făcută de Economica.net, pe baza informațiilor primite, în exclusivitate, de la SRI.

10.429 de oameni au luat, în decembrie 2019, pensie de serviciu de la CPS a SRI, cu 118 oameni în plus față de nivelul aceleiași luni din anul 2018, arată datele trimise pentru Economica.net de SRI.

Detalii despre acest subiect găsiți în Economica.net la acest link.

Pensiile de serviciu ale militarilor, poliţiştilor și funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare reprezintă 65% din media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.

Pentru profesioniştii cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, cuantumul pensiei de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul. Baza de calcul este media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii sau recalculării dreptului de pensie. Pentru fiecare an care depăşeşte 25 de ani de vechime cumulată, se adaugă câte 1% din baza de calcul.
Pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile Legii nr. 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul. Pensia netă a militarilor nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei.

Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă profesioniştii din MAI, MApN şi Serviciile Secrete care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă.
  • au vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

De ce sunt speciale pensiile de serviciu civile

  • Nu se stabilesc doar funcţie de contribuţia efectivă la pensii, ca în cazul celor mai mulţi pensionari. Algoritmul de stabilire a cuantumului pensiei e mai avantajos decât pentru cei mai mulţi români.
  • Se plătesc în proporţie covârşitoare de la bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor din România, şi doar într-o mică măsură de la bugetul asigurărilor sociale, adică în funcţie de contribuţia la pensii a beneficiarilor.
  • Vechimea care-i califică pe beneficiari să obţină pensie de serviciu, mai mică decât în cazul majorităţii românilor. Casa Naţională de Pensii Publice e instituţia care administrează pensiile de serviciu ale civililor.

Cum se determină cuantumul net al pensiei din pensia brută

Din pensia brută se scade valoarea de 2.000 de lei care e neimpozabilă. Asupra rezultatului obţinut se aplică impozit pe venit de 10%. Valoarea obţinută se scade din cuantumul brut al pensiei. Rezultatul obţinut e pensia netă.

Concret, o pensie brută de 3.500 de lei înseamnă o pensie netă de 3.350 de lei. Cum am obţinut acest rezultat:

  • 3.500 de lei brut minus 2.000 de lei (valoarea neimpozabilă, conform legii) egal 1.500 de lei.
  • 10% din 1.500 de lei înseamnă 150 de lei.
  • 3.500 de lei brut minus 150 de lei egal 3.350 de lei pensie netă.
Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...