Cum păstrează Isărescu banii României

Banca Naţională a României a ales să ţină anul trecut o parte mai mare a rezervelor valutare în moneda euro, în ciuda crizei cu care se confruntă Europa, în timp ce deţinerile în dolari au scăzut. Însă pentru prima dată de când BNR publică date despre rezerva internaţională, banca a investit în obligaţiunile suverane ale Japoniei.
Mihai Banita - mar, 03 iul. 2012, 09:24
Cum păstrează Isărescu banii României

Banca Naţională a decis să ţină mai puţini bani în numerar şi în depozite în 2011 faţă de 2010 şi să crească investiţiile în datoria guvernelor. Astfel, o cotă de 71,6% a fost alocată cumpărărilor de datorie guvernamentală, faţă de 56% în 2010, 18,1% este cota ţinută în cash şi depozite, faţă de 32,4%, iar restul rezervei a fost ţinută în titluri ale agenţiilor guvernamentale şi a instituţiilor supranaţionale, potrivit raportului anual al băncii, singurul în care banca centrală publică date relativ detaliate despre alocarea rezervelor internaţionale.

În ciuda deprecierii euro faţă de dolar de anul trecut, BNR a ales să ţină o parte mai consistentă a rezervelor în moneda unică europeană. BNR avea, la sfârşitul anului 2010, 66% din rezerva valutară în euro, 24% în dolari şi 10% în alte valute. În 2011 ponderea euro a crescut la 76,7%, cea a dolarului a scăzut la 14,8%, în timp ce în alte valute BNR mai ţine doar 8,5%, din rezervă. În 2009, BNR avea alocată o cotă de 63% plasamentelor în euro, 29% celor în dolari şi de 8% pentru alte valute.

Rentabilitatea totală a rezervelor internaţionale s-a situat la 0,93% pentru euro şi la 0,26% pentru dolarul american anul trecut, în timp ce indexul Merrill Lynch pentru datoriile suverane pe termen scurt (aproximativ 6 luni, perioada medie a deţinerilor BNR) în cele două valute a fost de 1,06% pentru euro şi de 0,28% pentru dolarul SUA. De remarcat este faptul că BNR spune că a obţinut randamente între 0,5% şi 6,5% pe an pentru titlurile în euro. Ori singurele ţări care au dat randamente de peste 6% pentru datoriile pe termen scurt au fost cele două ţinte ale crizei de astăzi: Spania şi Italia – considerate foarte riscante de investitorii în bonduri.

În 2010, BNR a avut o rentabilitate a rezervelor în dolari de 0,97% şi una de 1,04% la euro. Spre comparaţie Bank of America a avut o rentabilitate de 1,33% la titlurile de stat în euro şi de 1% la cele în dolari. 

Venitul total obţinut a fost de 271 milioane euro în 2011, în creştere faţă de nivelul de 240 milioane euro înregistrat în anul anterior, la o rezervă exprimată în euro de 33,2 miliarde de euro la sfârşitul lui 2011, faţă de 32,4 miliarde de euro în 2010.

Depozite la termen

La sfârşitul anului trecut, „depozitul constituit la o bancă centrală din Uniunea Europeană”, cel mai mare de acest tip, era în sumă de 1,99 miliarde euro (8,62 miliarde de lei), la fel ca în 2010, iar depozitul „constituit la o instituţie financiară din afara Uniunii Europene” era de 6,58 miliarde de lei, suma exprimată în valută reprezentând 1,5 miliarde de euro şi 20 de milioane de lire sterline, faţă de 22,6 miliarde de lei, adică 3,63 miliarde de euro, 365 milioane de dolari şi 150,9 miliarde de yeni japonezi, în 2010.

De asemenea, anul trecut, BNR a dublat plasamentele la Banca Mondială de la 705 milioane de lei (220 milioane de dolari) la 1,45 miliarde de lei (435 milioane de dolari).

Titluri cu venit fix

Cei mai mulţi bani sunt însă plasaţi în titlurile de stat, mai ales în cele ale ţărilor europene, fără ca numele lor să fie indicat de către BNR. În titluri de stat ale trezoreriilor europene sunt plasate 83 de miliarde de lei, faţă de 59,6 miliarde de lei în 2010. Calculată la cursurile de reevaluare leu/euro de la sfârşitul anului 2011, respectiv 2010, rezerva investită în datoria ţărilor din Europa a crescut la 19,23 miliarde de euro, de la 13,9 miliarde de euro, cu menţiunea că în 2011 BNR a achiziţionat şi titluri de stat ale Marii Britanii, denominate în lire sterline – banca nu dezvăluie dimensiunea acestor deţineri.

Aşa cum scriam mai sus, cota investiţiilor în dolari americani a scăzut substanţial, lucru uşor sesizabil şi din deţinerile de titluri de stat ale Trezoreriei SUA, care au scăzut la 10,3 miliarde de lei (3,1 miliarde de dolari), de la 17 miliarde de lei (5,33 miliarde de dolari) în 2010.

Pentru prima dată – cel puţin de când publică statistica detaliată – BNR a investit în titluri de stat ale Japoniei, ţara OECD cu cea mai mare datorie publică, din datoria căreia a cumpărat titluri de 4,8 miliarde de lei.

Alte investiţii importante au fost în titlurile instituţiilor de credit/băncilor, în valoare cumulată de 10,3 miliarde de lei – în creştere faţă de nivelul de 7,7 miliarde de lei de anul trecut -, şi a Băncii Reglementelor Internaţionale, cu 5,94 miliarde de lei.

Sursa graficelor şi a tabelului: BNR

Te-ar mai putea interesa și
Plătiți-vă facturile! Guvernul a dat liber le deconectarea clienților rău-platnici de gaze și energie electrică
Plătiți-vă facturile! Guvernul a dat liber le deconectarea clienților rău-platnici de gaze și energie electrică
Guvernul a abrogat, în ședința de azi, prevederea conform căreia în stare de alertă distribuitorii de gaze și energie electrică nu pot deconecta clienții care nu-și plătesc facturile....
România donează vaccinuri anti-COVID-19 către: Tunisia, Egipt, Albania și Vietnam
România donează vaccinuri anti-COVID-19 către: Tunisia, Egipt, Albania și Vietnam
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o hotărâre pentru a dona vaccin anti-COVID în mai multe ţări: Tunisia, Republica ...
Arafat: Cel mult 500 de persoane pot lua parte la acțiuni de protest. România va ajuta Grecia în lupta cu incendiile
Arafat: Cel mult 500 de persoane pot lua parte la acțiuni de protest. România va ajuta Grecia în lupta cu incendiile
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat joi că impunerea unui număr de maxim 500 ...
Moderna confirmă că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de ea are o eficiență de 93% la șase luni după administrare
Moderna confirmă că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de ea are o eficiență de 93% la șase luni după administrare
Compania americană Moderna a anunţat joi că vaccinul ei anti-COVID-19 are o eficienţă de aproximativ 93% la şase luni ...