În ciuda temerii lui Isărescu față de creșterea creditului de consum, ultimul sondaj al BNR arată că standardele de finanțare s-au relaxat, tendință care continuă și în trimestrul 3

Instituțiile de credit au raportat înăsprirea standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri, concomitent cu relaxarea standardelor pentru creditele de consum, arată ultimul studiu făcut de BNR. Și pentru trimestrul al treilea (T3) se așteaptă la o relaxare a standardelor pentru împrumuturile populației. Băncile cred că prețurile în zona rezidențială se vor menține constante.
Gabriela Ţinteanu - mie, 04 sept. 2024, 22:10
În ciuda temerii lui Isărescu față de creșterea creditului de consum, ultimul sondaj al BNR arată că standardele de finanțare s-au relaxat, tendință care continuă și în trimestrul 3

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a subliniat cu ocazia prezentării raportului asupra inflației că în zona creditelor de consum pentru populație se remarcă o creștere ”vioaie” și a avertizat că soldul creditelor de consum a depăşit semnificativ în ultimele luni soldul depozitelor la termen ale populaţiei, iar ascensiunea acestor finanţări este îngrijorătoare pentru banca centrală din perspectiva inflaţiei.

Cu toate acestea, ultimul sondaj privind creditarea arată că ”pentru T3 2024, băncile se așteaptă la o cvasimenținere a standardelor de creditare pentru împrumuturile acordate companiilor nefinanciare și la o relaxare a acestora pentru împrumuturile acordate populației”.

Cererea de credite din partea sectorului real a continuat să se majoreze și în T2 2024, similar trimestrelor anterioare, conform informațiilor raportate de către bănci. În perspectivă, pentru T3 2024, instituțiile de credit anticipează o continuare a majorării cererii de credite din partea companiilor nefinanciare și pentru creditele de consum, precum și reducerea cererii de credite ipotecare.

Instituțiile de credit au înăsprit într-o oarecare măsură standardele de creditare în cel de-al doilea trimestru al anului 2024 în cazul creditelor destinate achiziției de locuințe și terenuri (procent net de 12,9 la sută). În ceea ce privește creditele de consum acordate populației, băncile au relaxat standardele de creditare (procent net de -14,2 la sută).  Estimările pentru următorul trimestru (T3 2024) vizează relaxarea standardelor de creditare pentru ambele categorii de împrumuturi destinate populației.

Valoarea medie a indicatorului LTV (loan-to-value) s-a modificat ușor, cu +0,6 puncte procentuale, la 64,8 la sută pentru creditele nou-acordate în ultimele trei luni (ceea ce corespunde unei creșteri a avansului la 35%), iar în cazul creditelor totale acordate, aceasta a scăzut la 61,8 la sută (-0,9 puncte procentuale). În T2 2024, nivelul mediu al gradului de îndatorare a populației (DSTI) a crescut ușor, cu 0,1 puncte procentuale pentru creditele nou-acordate (34,6 la sută), în timp ce pentru creditele totale acordate indicatorul a rămas constant, la 41 la sută.

Mugur Isărescu vorbea în urmă cu aproximativ o lună despre dificultățile care pot fi întâmpinate pentru descurajarea creditelor de consum în condiţiile în care cresc veniturile de maniera în care au crescut.  Isărescu a adus în discuţie totuşi posibilitatea ca BNR să înceapă să sterilizeze excedentul de lichiditate din piaţa interbancară, măsură care ar putea duce la creşterea ROBOR şi, în consecinţă, a dobânzilor la credite, ceea ce ar putea descuraja într-o oarecare măsură şi creditele de consum.

Același sondaj arată că ”aproximativ 69 la sută dintre băncile respondente au raportat că prețul mediu pe metru pătrat al unei locuințe a rămas relativ constant în T2 2024, în timp ce 31 la sută au indicat un preț mai mare”. Perspectivele acestora privind piața imobiliară din T3 2024 sunt de menținere a prețului mediu conform a 83 la sută dintre instituțiile de credit, 17 la sută estimând un preț mai ridicat.

Cererea pentru credite destinate achiziției de locuințe și terenuri și-a continuat tendința ascendentă, înregistrând o creștere moderată (procent net de 13 la sută) în T2 2024. Băncile respondente anticipează însă întreruperea acestei tendințe în T3 2024. Cererea de credit de consum din partea populației a continuat să crească substanțial și în T2 2024 (70 la sută procent net). La această evoluție a contribuit segmentul de credite de consum negarantate (73 la sută procent net), urmat de carduri de credit (32 la sută procent net) și de credite de consum garantate (22 la sută procent net).

 

Te-ar mai putea interesa și
Record în Germania. Inflaţia a scăzut la cel mai scăzut nivel din iunie 2021
Record în Germania. Inflaţia a scăzut la cel mai scăzut nivel din iunie 2021
Inflaţia în Germania a scăzut în august la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, conform celei de-a doua estimări publicate marţi de Oficiul federal de statistică (Destatis), ceea ce......
Marca Geely va fi lansată oficial în România pe 20 septembrie 2024
Marca Geely va fi lansată oficial în România pe 20 septembrie 2024
Marca Geely, parte a grupului chinez Geely Auto, va debuta oficial pe piața din România peste doar câteva zile.
Chisăliţă: Scăderea preţului gazelor din producţia internă nu se poate realiza „din pix”. Trei modalităţi pentru reducerea preţurilor
Chisăliţă: Scăderea preţului gazelor din producţia internă nu se poate realiza „din pix”. Trei modalităţi ...
Scăderea costurilor unitare pe componentele de servicii, concurenţa ridicată în piaţă şi reducerea fiscalităţii ...
Câciu spune că puterea de cumpărare din acest moment este net superioară inflaţiei cumulate în perioada 2020-2024
Câciu spune că puterea de cumpărare din acest moment este net superioară inflaţiei cumulate în perioada 2020-2024
Planul în trei etape promis la intrarea la guvernare s-a îndeplinit, iar în prezent puterea de cumpărare este net superioară ...