1EUR = 4.7536 RON | Bucureşti 23 º

News

În Moldova, urnele s-au închis: aproximativ 50% din populație a venit la vot, mai ales femeile

Toate secţiile de votare din Republica Moldova au fost închise. Până la ora 21:00 au votat 1.430.071 de cetăţeni ai Republicii Moldova, 48,91% din alegători, cu 7 procente mai puţini dect la alegerile parlamentare din 2014. Cei mai multi dintre alegători au fost persoanele cu vârsta peste 57 de ani, informează posturile de televiziune Moldova 1 şi Publika.

30 oct, 2016 | ECONOMICA.net
(update 30 oct, 2016 22:18) Igor Dodon, conduce în cursa electorală pentru preşedinţie cu 55,01% din voturi
Conform primelor rezultate parţiale date publicităţii de către Comisia Electorală Centrală, după numărarea a 217,428 de voturi, candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, conduce în cursa electorală pentru preşedinţie cu 55,01% din voturi, urmat de candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, cu 30,69 % din voturi

Cele mai active au fost femeile - din numărul total al votanţilor 53,01% au fost femei şi 46.99% bărbaţi, scrie deschide.md. Pe categorii de vârstă, cele mai active au fost persoanele cu vârsta cuprinsă între 56 şi 70 de ani - 29,06%, iar cei mai pasivi au fost tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani - aproximativ 10% şi cei de peste 71 de ani - 8,5%. Alegerile prezidenţiale au fost monitorizate de 3 764 de observatori dintre care 562 observatori internaţionali. Republica Moldova ar trebui să păstreze ceea ce a obţinut în ultimii ani în domeniul politicii externe şi să continue politica de integrare european, a declarat fostul ministru român de externe Cristian Diaconescu, citat de Report.md.

'În acest moment, după multe eforturi şi interne, dar şi internaţionale, Republica Moldova este parte a Acordului de Asociere la UE. Şi-a asumat o foaie de parcurs din acest punct de vedere, a primit unele drepturi precum libera circulaţie, dar şi finanţări pentru proiecte economice', a remarcat diplomatul. Schimbarea vectorului politicii externe ar fi contraproductivă, a mai spus politicianul român. 'Sigur, au apărut convulsii politice, generate mai ales de acuzaţii foarte grave de corupţie, dar aceasta etapă ar trebui depăşită. În acest moment, orientarea în alta direcţie a politicii externe a Chişinăului ar fi contraproductivă, ar crea confuzii. O ţară, nu poate fi întoarsă fundamental în ce priveşte parteneriatele şi relaţiile internaţionale. Asta ar fi o aventură şi poate crea o stare de confuzie, iar Republica Moldova nu-şi poate permite aşa ceva mai ales în situaţia în care a ajuns', susţine Diaconescu.

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a manifestat satisfacţia faţă de numărul mare de alegători care au participat la scrutinul prezidenţial de duminică. Ea a declarat, după închiderea urnelor, că "votul masiv este un semnal clar că oamenii îşi doresc o schimbare". "Vreau să mulţumesc foarte mult tuturor celor care au mers astăzi la vot. Oamenii au înţeles că votul lor este important şi au decis să transmită un semnal clar. Votul masiv e un semnal clar că oamenii îşi doresc o schimbare şi noi cu toţii apreciem acest semnal", a declarat Sandu.

Liderul PAS a mulţumit în special femeilor, dar şi cetăţenilor moldoveni din diasporă, care au ieşit într-un număr foarte mare la vot. "Au fost mai puţin tinerii care au fost astăzi la vot şi cred că parţial asta se întâmplă din cauză că autorităţile le-au creat impedimente acestor tineri care să meargă şi pentru turul doi vă promitem că o să depunem toate eforturile astfel încât aceste impedimente să fie eliminate şi dumneavoastră să puteţi veni la vot într-un număr mai mare", a precizat Maia Sandu. Totodată, ea a subliniat că, în urma campaniei bazate pe onestitate şi transparenţă derulată, PAS a obţinut "o primă victorie şi cu un prim pas către o viaţă demnă".

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a declarat că are încredere că o consolidare democratică evidenţiată de interesul manifestat de electorat prin prezenţa la urne în cadrul scrutinului prezidenţial de astăzi va fi însoţită de consolidarea opţiunii europene. 'Peste două săptămâni, îmi doresc ca Europa să câştige în Republica Moldova,' a spus el într-o declaraţie trimisă Agerpres la închiderea urnelor. El a mai adăugat că proiectul integrării europene este prea important pentru a lăsa aspecte secundare să pună sub semnul întrebării relaţia Republicii Moldova cu UE. 'Moldovenii câştigă doar dacă vor trăi şi după 13 noiembrie într-o ţară orientată către Vest,' a spus Candu.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO