Încălzire globală: 185 de ţări fac promisiuni care ar putea fi insuficiente pentru obiectivul celor 2°C

Cele 195 de ţări reprezentate la Paris în cadrul Conferinţei internaţionale privind schimbările climatice (COP21) au prezentat angajamente cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la orizontul anilor 2025-2030, promisiuni care însă rămân insuficiente pentru principalul obiectiv al summitului, un acord care să permită limitarea încălzirii globale la 2 grade Celsius în raport cu epoca preindustrială, chiar dacă principalii actori sunt optimişti cu privire la rezultat, conform AFP.
Economica.net - sâm, 12 dec. 2015, 15:20
Încălzire globală: 185 de ţări fac promisiuni care ar putea fi insuficiente pentru obiectivul celor 2°C

Dacă toate aceste angajamente vor fi respectate, planeta se va încălzi cu 3 grade Celsius, prin raport cu epoca preindustrială, faţă de 4 – 5 grade Celsius cu care ar creşte media temperaturilor globale dacă nu s-ar lua nicio măsură, conform unui comentariu AFP.

Dintre cele 195 de ţări prezente la summit-ul de la Paris, 185, mai notează AFP, sunt răspunzătoare de cvasi-totalitatea emisiilor globale de gaze cu efect de seră.

1 – China

Cel mai mare poluator la nivel mondial (aproximativ un sfert din totalul emisiilor) s-a angajat, în premieră, să-şi plafoneze emisiile de gaze cu efect de seră până cel mai târziu în 2030, după ce o lungă perioadă de timp Beijingul a fost în defensivă, invocând imperativul dezvoltării economice. În acelaşi timp cel mai mare consumator mondial de cărbune, sursa de energie cu cel mai ridicat grad de poluare, dar şi cel mai important investitor în domeniul energiilor regenerabile, China are în vedere o reducere cu 60% – 65% a emisiilor sale industriale în 2030 prin raport cu 2005.

2 – SUA

Cel de-al doilea cel mai mare poluator din lume şi fost deţinător a primului loc pentru o lungă perioadă de timp, SUA doresc să-şi reducă emisiile poluante cu 26% – 28% până la orizontul anului 2025, un obiectiv mai mic decât cel fixat de UE, dar superior precedentelor contribuţii americane la soluţionarea problemei schimbărilor climatice.

„Cel puţin Statele Unite s-au prezentat cu un plan credibil”, a remarcat Jennifer Morgan, reprezentant al World Resources Institute, adăugând că Administraţia Obama este „prima care atacă această problemă”.

3 – UE

De la începutul lunii martie, UE (responsabilă de aproximativ 10% din totalul emisiilor – locul trei al marilor poluatori), a fost primul actor important al scenei internaţionale care şi-a prezentat planul de reducere a emisiilor cu cel puţin 40% până în 2030, prin raport la volumul de emisii din anul 1990.

„Aceste angajamente inspiră o dinamică pozitivă, însă ţările membre îşi pot mări contribuţiile”, conform organizaţiei Fondation Nicolas Hulot.

4 – India

India a promis să-şi reducă indicele emisiilor industriale de carbon cu 35% până în 2030 prin raport la nivelul din 2005, însă nu şi-a fixat un obiectiv global de reducere a emisiilor. Autorităţile indiene pariază pe energiile regenerabile (40% din totalul de electricitate până în 2030).

5 – Rusia

Cel de-al cincilea mare poluator, Rusia, şi-a fixat drept obiectiv reducerea emisiilor cu 25% – 30% până în 2030, prin raport cu nivelul din 1990. Dacă este însă luat în calcul efectul pozitiv generat de vastele sale suprafeţe acoperite cu păduri, ar fi vorba doar despre o reducere de 6% – 11% a emisiilor de gaze cu efect de seră din industrie, după cum observă organizaţia Climate Action Tracker.

6 – Japonia

Cel de-al şaselea mare poluator are în vedere o reducere a emisiilor de 26% între 2013 şi 2030, contând în schimb pe revenirea sectorului energiei nucleare. ONG-urile pentru protecţia mediului consideră drept „insuficient” proiectul Japoniei, ţară mare consumatoare de cărbuni.

7 – Brazilia

Brazilia, o economie în plină dezvoltare, responsabilă de 2% din poluarea mondială, a anunţat că vizează o reducere de 43% a emisiilor până la orizontul anului 2030, prin raport la anul 2005, prin diversificarea surselor de energie regenerabilă sustenabile. Planul său a fost foarte bine primit, conform AFP.

8 – Iran

Cel de-al 8-lea mare poluator, Iranul, s-a angajat ca până în 2030 să-şi reducă emisiile cu 4%. Teheranul a evocat, de asemenea, posibilitatea unui efort suplimentar de 8% în condiţiile unei susţineri financiare internaţionale şi ale ridicării „sancţiunilor economice injuste”.

9 – Indonezia

Indonezia a anunţat reduceri de 29% ale emisiilor poluante până în 2030, reduceri ce ar putea ajunge la 41% în condiţiile în care ar beneficia de ajutoare financiare externe.

10 – Canada

Guvernul canadian conservator, care a decis ieşirea din protocolul de la Kyoto, a anunţat o reducere a emisiilor de 30% până în 2030, prin raport cu situaţia din 2005 – contribuţie considerată insuficientă de ONG-urile pentru protecţia mediului. Noul guvern liberal a promis să revizuiască acest plan.

Te-ar mai putea interesa și
Speedwell, care a cumpărat terenul Griro din Capitală, a renunțat la 10% din oameni. Jan Demeyere, co-fondator: Investitorii îmi spun să uit de București. Avem acum în vizor Brașov, Iași, Constanța
Speedwell, care a cumpărat terenul Griro din Capitală, a renunțat la 10% din oameni. Jan Demeyere, co-fondator: Investitorii ...
Dezvoltatorul Speedwell, care a cumpărat la finele anului trecut terenul Griro din apropierea Gării de Nord, este al doilea investitor care spune public că a concediat 10% din oameni din cauza......
ANPC va propune ANRE introducerea unui sistem de semnalizare a prezenței pe teren a persoanelor care se ocupă de citirea contoarelor
ANPC va propune ANRE introducerea unui sistem de semnalizare a prezenței pe teren a persoanelor care se ocupă de citirea ...
ANPC va propune Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) introducerea unui sistem de semnalizare ...
Gazoductul Baltic Pipe, prin care vor fi livrate Poloniei gaze naturale din Norvegia, a fost inaugurat astăzi
Gazoductul Baltic Pipe, prin care vor fi livrate Poloniei gaze naturale din Norvegia, a fost inaugurat astăzi
Oficiali din Polonia, Norvegia şi Danemarca au participat marţi la inaugurarea unui gazoduct strategic care le va permite ...
Oracle va plăti o amendă de 23 de milioane de dolari Comisiei americane pentru Bursă şi Valori Mobiliare, într-un caz de corupere a unor oficiali străni
Oracle va plăti o amendă de 23 de milioane de dolari Comisiei americane pentru Bursă şi Valori Mobiliare, într-un caz ...
Compania americană de software Oracle va plăti Comisiei pentru Bursă şi Valori Mobiliare din SUA (SEC) 23 de milioane ...