Începe procedura de demitere a consiliului ASF. Ce se întâmplă cu instituția

Deputatul PNL, Andreea Paul, a declarat pentru ECONOMICA.NET că luni la ora 13.00, comisiile reunite, Economică şi Buget, finanţe, sunt convocate la Parlament pentru audierea conducerii ASF. La aceeaşi oră sunt convocate şi comisiile de specialitate din Senat, după cum ne-a declarat preşedinţele comisiei de Buget din Senat. Motivarea convocării este audierea preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu.
Gabriela Ţinteanu - sâm, 29 oct. 2016, 15:20
Începe procedura de demitere a consiliului ASF. Ce se întâmplă cu instituția

Surse din mediul politic spun că este vorba de demararea procedurii de demitere a conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Este a treia audiere la care este chemat şeful ASF în ultimele trei săptămâni. Parlamentarii spun că motivul este destul de clar – demararea procedurilor de demitere a consiliului ASF, deşi negru pe alb se va vedea doar după audierile de luni, când va fi întocmit raportul.

Chiar dacă iniţial s-a vorbit doar despre demiterea lui Mişu Negriţoiu, există voci care spun că demisia se va aplica pentru întregul consiliu de supraveghere, chiar dacă unii dintre membrii actuali ai Consiliului ASF pot rămâne în continuare în instituţie pe durata interimatului. Surse din PNL şi din PSD, ne-au declarat că, noul consiliu al ASF va fi numit de viitorul Parlament.

Procedura legală de demitere începe practic luni, 31 octombrie, când toate cele patru comisii de specialitate din cele două Camere au fost convocate pentru audierea conducerii ASF. În funcţie de cvorum şi de deciziile luate la audieri, comisiile reunite vor realiza un raport care va fi înaintat birourilor permanente, care s-ar putea reuni chiar marţi, 1 noiembrie, urmând ca acestea să decidă pe baza raportului când va fi convocat plenul parlamentului pentru a se vota demiterea consiliului ASF.

„Dacă există voinţă politică, iar în acest caz se pare că există, demiterea se poate reliza chiar într-o săptămână”, au declarat sursele citate. Ele spun că bătălia pentru asigurarea interimatului pentru până după alegeri este dusă cu mari şanse de reuşită de actualul vicepreşedinte responsabil cu piaţa de capital, Mircea Ursache.

De asemenea, varianta dezemembrării ASF în două entităţi: autoritate de supraveghere pentru piaţa de capital şi autoritate de supraveghere pentru asigurări şi pensii este din nou luată în calcul. „Textele legislative nu ar fi o problemă, dar cel mai probabil această decizie va fi luată de viitorul parlament, după alegerile din 11 decembrie”, ne-au declarat sursele citate.

Spre deosebire de cazul demiterilor premergătoare expirării mandatelor de la Eximbank (Ionuţ Costea) şi de încercarea de demitere a preşedintelui CEC, Radu Graţian Gheţea, în cazul ASF, problema financiară nu mai există, deoarece un nou Contract Colectiv de Muncă, votat în regim de urgenţă pe 26 octombrie la ASF, prevede ca salariile compensatorii (opt la număr) în caz de demitere să nu mai fie acordate. Contractul Colectiv de Muncă a fost încheiat pentru perioada 2016 – 2017 şi devine efectiv în momentul înregistrării acestuia la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti. Fără această modificare a contractului de muncă, statul ar fi fost bun de plată de circa 700.000 de euro, dacă s-ar decide demiterea celor 7 membri ai Consiliului ASF.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...