1EUR = 4.8721 RON | Bucureşti 4 º

Finanţe şi bănci

Industria financiară solicită modificarea contractului individual de muncă. Angajatul va fi informat de angajator despre Pilonul II de pensii

Actorii pieței financiare nebancare și asociațiile relevante în domeniul protecției consumatorilor constituiți în Grupul de Protecție a Consumatorilor de pe lângă A.S.F. au adoptat o opinie care vizează susținerea modificării legislației secundare (Ordinul Ministerului Muncii nr. 64/2003 despre contractul individual de muncă), în sensul introducerii obligației angajatorului de a informa salariatul aflat la primul loc de muncă cu privire la posibilitatea de a opta pentru un fond de pensii administrat privat sau altul și a nu se mai recurge numai la distribuția aleatorie a noilor intrați în câmpul muncii.

"Opinia comună propusă de asociațiile AURSF și APAPR și aprobată în unanimitate de cei 17 membri ai Grupului dedicat protecției consumatorilor de servicii financiare non-bancare va fi trimisă de către dânșii către Ministerul Muncii pentru a propune modificarea Ordinului menționat în sensul introducerii obligației angajatorului de a informa salariatul aflat la primul loc de muncă cu privire la posibilitatea de a opta pentru un fond de pensii administrat privat, pe modelul unei scrisori de informare care va fi atașat opiniei, cu scopul de a reduce numărul mare de angajați repartizați aleatoriu. A.S.F. asigură cadrul dezbaterilor privind interesele și drepturile consumatorilor, deciziile Grupului fiind independente, de-a lungul timpului emițând mai multe opinii, precedenta referindu-se la propunerea obligativității decontării directe pentru asigurările RCA", a declarat Călin Rangu, președintele Grupul Consultativ de Dialog Permanent în domeniul protecției consumatorilor de servicii financiare non-bancare (GCDPC), director A.S.F..

Astfel, reprezentanții industriei financiare non bancare solicită modificarea Ordinului Ministerului Muncii nr. 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de muncă, în sensul completării acestuia cu dreptul angajatului de a fi informat cu privire la aderarea la pilonul II de pensii private respectiv obligația angajatorului de a înmâna salariatului informarea privind aderarea la un fond de pensii administrat privat. Informarea va conține date generale despre fondurile de pensii existente în piață, adrese la care noii angajați se pot informa și precizări legislative din domeniul pensiilor private obligatorii din Pilonul II.

„Introducerea obligativității pentru angajatori de a informa salariații despre necesitatea aderării la un fond de pensii administrat privat va contribui la creșterea gradului de informare a consumatorilor cu privire la dreptul lor de a alege fondul de pensii la care vor să contribuie. Aceștia își vor putea alege fondul de pensii în deplină cunoștință de cauză, putând să primească toate informațiile care îi interesează. Implicit, se va reduce numărul celor care sunt repartizați aleatoriu, număr aflat la un nivel foarte ridicat (98%)", precizează Alin Iacob, președintele AURSF (Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare).

Opinia comună privind obligativitatea introducerii unei informări pentru angajați referitoare la aderarea la un fond de pensii administrat privat (Pilonul II) a fost redactată de Grupul Consultativ de Dialog Permanent în domeniul protecției consumatorilor de servicii financiare non-bancare (GCDPC), de pa lângă A.S.F.. Acesta are ca scop principal promovarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor și facilitarea comunicării între toate părțile interesate în domeniul protecției consumatorilor de servicii financiare non-bancare, actorii pieței financiare nebancare, asociațiile relevante în domeniul protecției consumatorilor și A.S.F. Grupul poate fi consultat referitor la măsurile care au ca obiect protecția consumatorilor de servicii financiare non-bancare sau care au influență asupra acestora.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO