1EUR = 4.8336 RON | Bucureşti 35 º

Extern

Inflaţia în zona euro a scăzut, iar şomajul s-a stabilizat - Eurostat

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut în august 2018 până la 2%, de la 2,1% în luna precedentă, în timp ce rata şomajului în zona euro a stagnat la 8,2% în luna iulie 2018, arată o estimare preliminară publicată vineri de Eurostat, informează Reuters.

31 aug, 2018 | ECONOMICA.net

Cifra comunicată de Eurostat este sub estimările analiştilor care mizau pe o inflaţie de 2,1%. În pofida scăderii, inflaţia din zona euro este uşor peste obiectivul ţintă al BCE, respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Potrivit Eurostat, în luna august, cele mai semnificative majorări de preţuri în zona euro s-au consemnat la energie, care a înregistrat o creştere anuală de 9,2%, urmate de preţurile alimente, alcool şi ţigări, care au crescut cu 2,5%, şi preţurile la servicii, care au consemnat o creştere anuală de 1,3%.

De asemenea, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut de la 1,3% până la 1,2%.

Separat, Eurostat a anunţat că rata şomajului în zona euro a rămas stabilă, la 8,2% în luna iulie 2018, acesta fiind cel mai redus nivel al şomajului înregistrat de zona euro după luna noiembrie 2008. În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Eurostat informează că rata şomajului a scăzut uşor până la 6,8% în luna iulie 2018, de la 6,9% în luna iunie 2018, aceasta fiind cea mai scăzută rată a şomajului şomajului înregistrată de UE după luna aprilie 2008.

În rândul statelor membre, cele mai mici rate ale şomajului în luna februarie 2018 se înregistrau în Cehia (2,3%), Germania (3,4%), Polonia (3,4%), Ungaria (3,6%), Olanda (3,8%), Malta şi Marea Britanie (ambele cu 4%) şi România (4,2%). La polul opus, cele mai mari rate ale şomajului au fost observate în Grecia (19,5% în luna mai 2018) şi Spania (15,1%).

Eurostat subliniază că, în comparaţie cu situaţia din urmă cu un an, rata şomajului a scăzut în toate statele membre. În România, rata şomajului a coborât de la 5% în iulie 2017, până la 4,2% în luna iulie 2018.

Evoluţia salariilor şi inflaţiei este urmărită cu atenţie de oficialii Băncii Centrale Europene pentru stabilirea politicii monetare. Conform datelor publicate anterior de Eurostat, România a avut în iulie, pentru a şasea lună consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,3%, în scădere totuşi faţă de o rată anuală a inflaţiei de 4,7% înregistrată în luna iunie.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO