ING: Profitul a crescut peste estimări. Acţiunile au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele 6 luni

Acţiunile ING Groep au înregistrat joi cel mai semnificativ avans din august, după ce banca a raportat un profit peste estimările analiştilor în trimestrul patru din 2015, datorită reducerii provizioanelor pentru creditele neperformante, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - joi, 04 feb. 2016, 12:16
ING: Profitul a crescut peste estimări. Acţiunile au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele 6 luni

Cel mai mare grup olandez de servicii financiare a înregistrat, în perioada octombrie – decembrie 2015, un profit net 819 milioane de euro (908 milioane de dolari), în timp ce analiştii se aşteptau la 789 milioane de euro. ING a propus dividende de 0,65 euro pe acţiune pentru 2015, scrie Agerpres.

Joi dimineaţă, la Bursa de la Amsterdam, acţiunile ING au urcat cu 7,1% iar la prânz înregistrau un avans de 6,4%, la 10,29 euro.

‘Operaţiunile de bază ale ING, pe segmentul de retail şi commercial banking, au fost foarte solide, în special în Olanda şi Germania, ceea ce reflectă şi situaţia economică a celor două ţări. Dividendele pe 2015 sunt puţin mai scăzute decât estimam’, a apreciat analistul Marcell Houben, de la SNS Securities.

În trimestrul patru din 2015 provizioanele pentru creditele neperformante au scăzut la 302 milioane de euro, faţă de 400 milioane de euro în perioada similară din 2014. Declinul a fost determinat de redresarea economiei olandeze şi majorarea preţurilor locuinţelor, a anunţat ING.

În ultimele trei luni din 2015, profitul diviziei bancare a urcat la 807 milioane de euro, de la 530 milioane de euro în trimestrul patru din 2014.

În ianuarie, titlurile băncii au scăzut cu 20% din cauza temerilor privind expunerea băncii în urma creditelor acordate industriei petrolului, afectată de preţul scăzut al ţiţeiului.

Wilfried Nagel, director de risc la ING, le-a declarat jurnaliştilor că expunerea directă a băncii la firmele petroliere se ridică la 4,8 miliarde de euro (5,3 miliarde de dolari). Acesta a estimat că provizioanele pentru creditele neperformante vor creşte anul acesta faţă de 2015 dacă cotaţia barilului de ţiţei rămâne la aproximativ 30 de dolari.

În 2015, provizioanele pentru creditele neperformante s-au situat la 1,35 miliarde de euro, în scădere faţă de 1,59 miliarde de euro în 2014.

În mai, ING, prezentă şi în România, a anunţat că va relua în 2015 plata dividendelor, pentru prima dată în ultimii şapte ani, după ce a achitat ajutorul de stat.

ING a primit în 2008 ajutoare de stat în valoare de 10 miliarde de euro (6,7 miliarde de dolari), iar pentru a obţine aprobarea Comisiei Europene compania a fost nevoită să cedeze o parte din activităţi şi să promită că, până în 2013, va separa operaţiunile bancare de cele de asigurări.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Andreea Guinea, Dacia: Trecem la a doua etapă a implementării noii imagini de marcă Dacia
Andreea Guinea, Dacia: Trecem la a doua etapă a implementării noii imagini de marcă Dacia
Andreea Guinea, Dacia Launch Operations Manager în cadrul grupului Renault, a anunțat că mașinile mărcii românești ...
România a picat testul autosuficienței la mâncare. Producția internă acoperă integral consumul doar în cazul a șase produse agroalimentare. Carnea de porc, zahărul, untul și fructele sunt printre cele mai deficitare
România a picat testul autosuficienței la mâncare. Producția internă acoperă integral consumul doar în cazul a șase ...
România produce mai mult decât consumă doar cereale, varză și carne de oaie și capră. În rest, suntem tot mai dependenți ...
Piața moto crește în plină pandemie. Iată ce motociclete cumpără românii
Piața moto crește în plină pandemie. Iată ce motociclete cumpără românii
Raportul APIA privind înmatriculările de motocicluri pentru anul 2021 arată că anul trecut au intrat în circulație ...