Ingineria românească, rătăcită pe străzile capitalismului: Scoate produse, dar nu prea găseşte cumparatori

Autobuzul românesc, excavatorul românesc, sunt produse ieşite pe porţile fabricilor în ultimii ani. Ele nu reuşesc să găsească, din diferite motive, clienţi. Tramvaiul romanesc făcut cu Siemens a avut mai multe eşecuri în licitaţii , dar a reuşit să spargă gheaţa la Arad
Economica.net - Dum, 20 iul. 2014, 20:49
Ingineria românească, rătăcită pe străzile capitalismului: Scoate produse, dar nu prea găseşte cumparatori

Fabricile României, atâtea câte au mai rămas, încă mai lansează pe piaţă cate-un produs, dar şi  aceste rare apariţii au probleme în a se vinde. Fie că e vorba de preţul lor, fie intră în competiţie cu firme din Vest consacrate şi cu mai multă putere de convingere, produsele româneşti trăiesc efemer şi se vând şi ele cum pot.

ECONOMICA.NET a adunat la un loc câteva produse noi, din ultimii ani, ale industriei româneşti şi poveştile lor.

Autobuzul Urban Crosstown produs de uzinele Roman Braşov nu are căutare nici în interiorul ţării, nici la extern, singura soluţie de comercializare găsită de braşoveni fiind să i se vândă şasiul. Un client tocmai din America de Sud a cumpărat, luna trecută, două şasiuri  la un preţ de 50.000 de dolari/bucată. Dacă clientul va fi mulţumit, există posibilitatea de încheiere a unui contract-cadru de 300 de bucăţi.

„Am vândut două şasiuri în Columbia, către statul columbian. Platforma este cea a autobuzului nostru Urban. Şasiul este cu tot cu cutia de viteze şi cu motor. Tot ce trebuie să facă ei la destinaţie e să-şi pună caroseria pe care o doresc”, spune, pentru ECONOMICA.NET, Carol Rugacs, directorul uzinei braşovene. Potrivit acestuia, singura modificare faţă de şasiul standard Urban este faptul că motorul este prevăzut a fi instalat în partea din faţă.
Roman Braşov are şase autobuze Urban Crosstown pe stoc, dintr-un lot iniţial de 10.
Nicio municipalitate din ţară nu a dorit aceste autobuze, Roman reuşind să vândă doar câteva bucăţi unor firme internaţionale de transport călători.
Firma a căutat şi în afară clienţi, însă nu a avut mai mult succes. Discuţii cu posibili cumpărători din Orientul Mjlociu şi Maghreb nu au avut mai mult succes. Preţul cerut pe autobuz era de 120.000 de euro, însă braşovenii ar fi fost dispuşi să negocieze o reducere de până la 20%.

Mai multe detalii aici

Compania olandeză Hencon a lucrat 6 luni, în 2013, cu un prototip de excavator românesc . Modelul S 700 este făcut la Brăila de firma locală Promex iar conceptul şi construcţia lui au costat 160.000 de euro, potrivit directorului  Florea Ronţea. Hencon nu a reuşit însă sa vândă niciun model din acest excavator, de mai mult de 1 an.

Promex este singurul producător român de excavatoare şi una dintre puţinele firme care mai realizează utilaje pentru construcţii din ţară.
„Hencon caută soluţii pentru a scădea preţul excavatorului pentru a-l face atractiv pentru piaţă, după care va veni la noi să ne dea comandă pentru 5-7-10 bucăţi. Ca să mă exprim într-un limbaj popular, aşteptăm contractul ăsta ca mortul colacul”, a precizat Ronţea pentru ECONOMICA.NET.

S 700 a fost finalizat la jumătatea lui 2012 fiind primul excavator pe care fabrica brăileană l-a montat după o pauză de 8 ani în care a fost închisă. Proiectul a fost unul mixt, pe platforma Promex s-a făcut montajul, după care utilajul a plecat în Olanda pentru a i se muta componentele electronice. Excavatorul este destinat, în principal, pieţelor externe. Pentru România este, cel puţin deocamdată, prea scump.

Pentru Promex, S 700 reprezintă şansa de a reporni activitatea pentru că acum fabrica merge la cota de avarie. Vânzările de utilaje pentru construcţii,  industria metalurgică  sau cea navală sunt foarte mici pentru că producători din afară au acaparat piaţa.

Mai multe detalii pe subiect aici

Un semieşec care s-a transformat într-un relativ succes este cazul tramvaiului Imperio, produs de Astra Vagoane Arad pe o licenţă Siemens. Lansat în 2012, tramvaiul a pierdut mai multe licitaţii internaţionale la Cluj-Napoca, la Szeged în Ungaria, şi la Sofia, în Bulgaria. Într-un final, a câştigat licitaţia pentru livrarea a şase tramvaie la Arad.

 

Mai multe detalii aici

Te-ar mai putea interesa și
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna martie 2024 cu 0,3% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 584,458 miliarde de lei, iar faţă de aceeaşi perioadă a......
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Constructorul american de automobile electrice Tesla a anunţat, marţi seara, că va introduce noi modele la începutul ...
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Spania este ţara cu cea mai mare rată a şomajului din Europa, însă, pentru Sara Hernandez, un arhitect de sisteme informatice ...
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele ...