Investiţiile Petrom au crescut cu 8% în 2013, la 5,3 miliarde lei

Investiţiile Grupului Petrom au crescut cu 8% în anul 2013, la 5,3 miliarde lei, comparativ cu 4,93 miliarde lei în anul 2012, ca urmare a investiţiilor substanţial mai mari în segmentul de Explorare şi Producţie (E&P), parţial contrabalansate de nivelul mai scăzut în segmentele de Gaze şi Energie (G&E) şi Rafinare şi Marketing (R&M), potrivit rezultatelor preliminare consolidate ale grupului Petrom, publicate miercuri.
Economica.net - mie, 19 feb. 2014, 07:47
Investiţiile Petrom au crescut cu 8% în 2013, la 5,3 miliarde lei

Investiţiile în E&P (4,4 miliarde lei) au reprezentat 83% din valoarea totală înregistrată în 2013, fiind cu 17% peste nivelul din 2012. Aceste investiţii au fost direcţionate către forajul sondelor de dezvoltare, proiecte integrate de redezvoltare a zăcămintelor, lucrări de reparaţii capitale şi operaţiuni de adâncime, instalaţii de suprafaţă, precum şi pentru proiectul Totea Deep.

Investiţiile realizate în G&E în 2013 (18 milioane lei) au fost semnificativ mai mici comparativ cu 2012, întrucât centrală electrică de la Brazi a început operaţiunile comerciale în august 2012. Investiţiile în R&M (827 milioane lei) au reprezentat 16% din investiţiile totale în 2013 şi au fost direcţionate, în special, către programul de modernizare a rafinăriei Petrobrazi (incluzând modernizarea instalaţiei de desulfurare gaze şi recuperare sulf şi a instalaţiei de conversie în vid a motorinei).

În plus, investiţiile au fost direcţionate şi către dezvoltarea unor proiecte de eficientizare precum şi a unor proiecte de conformitate cu cerinţele legale şi de mediu.

Potrivit datelor furnizate de companie, investiţiile pentru ‘sediu şi altele’ au însumat 57 milioane lei, vizând cu precădere proiectele IT.

Activele totale au crescut cu 1,902 miliarde lei faţă de sfârşitul anului 2012, la valoarea de 40,047 miliarde lei. Schimbarea a constat, în principal, în creşterea netă a imobilizărilor corporale şi necorporale cu 1,995 miliarde lei, investiţiile realizate fiind mai mari decât amortizarea şi deprecierea activelor în această perioadă. Creşterea numerarului şi a echivalentelor de numerar, parţial compensată de scăderea stocurilor şi a creanţelor comerciale a condus la o valoare mai mare a activelor circulante comparativ cu anul trecut, precizează Petrom.

Scăderea activelor şi datoriilor asociate activelor deţinute pentru vânzare s-a produs în principal că urmare a finalizării, la începutul anului 2013, a tranzacţiei de vânzare a filialei Petrom LPG şi a reclasificării în terenuri în urmă rezilierii contractelor de vânzare în T4 2013 în OMV Petrom S.A.

Capitalurile proprii au însumat 26,642 miliarde lei la 31 decembrie 2013, continuând tendinţa crescătoare datorată profitului net generat în perioada curentă, parţial contrabalansat de scăderea generată în urmă distribuirii de dividende pentru anul 2012 (1,586 miliarde lei). Indicatorul capital propriu la total active1 a crescut la 67% la sfârşitul lunii decembrie 2013, comparativ cu nivelul de 61% înregistrat la sfârşitul lunii decembrie 2012.

Împrumuturile purtătoare de dobânzi au scăzut de la 2,242 miliarde lei la 31 decembrie 2012 la 1,443 miliarde lei la 31 decembrie 2013 că urmare a rambursării mai multor împrumuturi către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi către Banca Europeană de Investiţii.

Datoriile grupului, altele decât împrumuturile purtătoare de dobânzi, au scăzut cu 535 milioane lei, în principal că urmare a plăţilor efectuate în T1 2013 aferente rezultatului controlului fiscal de fond pentru anii 2009 şi 2010 efectuat în 2012 în Petrom, a scăderii provizioanelor şi a reducerii datoriilor asociate activelor deţinute pentru vânzare în urmă finalizării vânzării filialei Petrom LPG. OMV Petrom S.A. a început procedura legală de contestare în instanţa a rezultatului controlului fiscal de fond.

Datoria netă a Grupului Petrom a scăzut semnificativ, la 332 milioane lei, faţă de 1,711 miliarde lei la sfârşitul anului 2012, că urmare a faptului că fluxurile de numerar generate de activitatea de exploatare au depăşit considerabil ieşirile de numerar din activităţi de investiţii şi finanţare. La 31 decembrie 2013, gradul de îndatorare a scăzut la 1,25%, de la 7,31% în decembrie 2012, fiind influenţat pozitiv de reducerea datoriei nete precum şi de creşterea capitalurilor proprii în corelaţie cu profitul anului.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele explorare şi producţie, rafinare şi produse petrochimice, marketing, gaze naturale şi energie.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale publice din Austria, deţine 51,01% din acţiunile Petrom, statul român prin Ministerul Economiei deţine 20,63% din acţiuni, Fondul Proprietatea – 18,99% şi alţi acţionari – 9,35% din acţiunile companiei.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...