1EUR = 4.8408 RON | Bucureşti 33 º

News

Iohannis: Parlamentul trebuie să aibă un control puternic, dar nu partinic, asupra serviciilor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că Parlamentul trebuie să aibă un control 'puternic, dar nu partinic' asupra serviciilor de informaţii.

17 ian, 2017 | Agerpres

El a afirmat că nu se poate ca un partid să definească modul în care se face controlul parlamentar asupra serviciilor, precizând că pentru acest lucru este nevoie de negocieri între Putere şi Opoziţie.

'E nevoie să se implice şi unii şi alţii, pentru că o dată sunt unii la Putere, altă dată sunt alţii, dar serviciile (...) rămân', a spus Iohannis.

În opinia sa, este nevoie de modernizarea a cel puţin 12 legi din domeniul securităţii naţionale.

"Pentru ca serviciile secrete să-şi facă treaba bine şi pentru ca politicienii să-şi facă treaba bine este important să trasăm cel puţin două linii roşii. Una se referă la felul cum se relaţionează serviciile secrete la politicieni, la politică, sau, mai simplu spus, dacă e bine sau nu e bine ca serviciile secrete să se amestece în politică. Acest lucru trebuie foarte bine clarificat. Părerea mea, că nu este bine să fie lăsate serviciile secrete să se amestece în politică", a spus Iohannis.

Preşedintele a afirmat că a doua "linie roşie" este definirea marjei în care politicienii se pot implica în funcţionarea serviciilor secrete.

"În traducere liberă, cum e cu politizarea serviciilor secrete. După părerea mea, nici aceasta nu este bine. Dacă vrem să avem servicii secrete puternice, care îşi fac treaba bine, şi politicieni care sunt liniştiţi şi mulţumiţi de felul în care relaţionează cu serviciile secretele, este clar nevoie de un control parlamentar efectiv, eficient şi transparent", a explicat el.

Iohannis a cerut un control parlamentar puternic şi a cerut ca şi puterea, dar şi opoziţia, să se implice în acest obiectiv.

"Este nevoie să se implice şi unii şi alţii în aceste comsiii. (..) Aceste lucruri ar fi bine să le ia în discuţie noul Parlament şi să le lămurească", a adăugat preşedintele.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO