Iohannis: Schengen este o înţelegere tehnică, nu o înţelegere politică. România este pregătită de aderare

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi, la Cluj, că deşi în continuare există unii actori europeni care au impresia că România nu este 'coaptă pentru nucleul Uniunii' şi chiar dacă discuţiile privind aderarea ţării noastre la Schengen trenează, totuşi există o notă optimistă.
Economica.net - joi, 17 nov. 2016, 17:23
Iohannis: Schengen este o înţelegere tehnică, nu o înţelegere politică. România este pregătită de aderare

Întrebat, joi, la Cluj, la o dezbatere privind Uniunea Europeană, cum apreciază şansele României de a adera la spaţiul Schengen în viitorul apropiat, preşedintele a precizat că acest subiect a fost politizat, deşi ţara noastră a îndeplinit toate criteriile încă de acum câţiva ani.

‘Schengen este o înţelegere tehnică, nu o înţelegere politică. Spaţiul Schengen s-a creat în baza unei abordări tehnice, nu a unei abordări politice. România a îndeplinit, toată lumea ştie, încă din 2011 criteriile pentru a deveni parte a spaţiului Schengen. Doar că unii au crezut că este bine să se tranforme discuţia într-una politică şi la început, mai nedeclarat, pe urmă tot mai declarat, a fost legată problematica Schengen de problematica MCV-ului, cu toate că una-i una, alta-i alta’, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele afirmat că Mecanismul de Verificare şi Cooperare este o a doua chestiune care generează destul de multe nemulţumiri în România, pentru că progresele României sunt evidente, sunt măsurabile şi sunt recunoscute de cei care ne vizitează pentru a ne urmări progresele.

‘Şi totuşi discuţia, şi în acest moment, pe ‘phasing out’ nu este una foarte intensă şi în continuare sunt unii actori europeni care au impresia că România nu este ‘coaptă pentru nucleul Uniunii’. Noi credem că suntem’, a afirmat Iohannis.

Pe de altă, parte a subliniat preşedinte, faptul că nu suntem în zona Schengen nu a descurajat autorităţile şi nici nu le-a stricat instituţiilor.

‘România acţionează ca un membru de facto Schengen, noi respectăm toate procedurile Schengen, avem înţelegeri cu vecinii şi cu celelalte state care ne pun în situaţia unui membru de facto, doar că nu suntem de facto încă. În chestiunea migraţiei, cert, nu a fost un dezavantaj că încă nu am fost în zona Schengen. Dar pot să vă spun că am fi gestionat-o foarte bine şi dacă am fi fost în zona Schengen. Deci nu vreau să fie luată această chestiune ca şi un argument pentru a rămâne în afara zonei Schengen’, a declarat Klaus Iohannis.

El a adăugat că are motive de optimism, mai ales în urma vizitei preşedintelui François Hollande, cu care a avut o discuţie în timpul vizitei în România, şi care ‘a înţeles de ce ar fi bine să fie România în zona Schengen’.

‘Nu toată lumea din Franţa este încă convinsă şi în acest fel discuţiile în continuare trenează, dar trenează cu o notă uşor mai optimistă’, a menţionat şeful statului.

Preşedintele României a participat joi la dezbaterea ‘Uniunea Europeană între dezintegrare şi reformare. Contribuţia României la consolidarea construcţiei europene’ organizată, la Facultatea de Studii Europene a UBB, de Grupul de Reflecţie CITADEL, coordonat de conferenţiarul Valentin Naumescu, fost consul al României în Canada.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna decembrie 2021 cu 3,6% faţă de luna anterioară, ...
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 2.994 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a scăzut cu 6.124 persoane faţă de luna precedentă
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a ...
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional era, la finele lui decembrie, de 2,69%, mai mică decât cea din luna anterioară ...
Sindicatele din industrie solicită reglementarea tarifelor la energie şi gaze naturale la valoarea din decembrie 2020
Sindicatele din industrie solicită reglementarea tarifelor la energie şi gaze naturale la valoarea din decembrie 2020
Alianţa Sindicatelor din Industrie solicită autorităţilor convocarea de urgenţă a CSAT pentru stoparea acestei crize ...