1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 18 º

Finanţe şi bănci

Juncker asigură că i-a cerut lui Barroso să nu lucreze pentru Goldman Sachs

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a asigurat joi că l-a avertizat în luna iulie pe predecesorul său, José Manuel Barroso, că angajarea sa la banca americană Goldman Sachs implică o problemă de etică şi i-a cerut să nu se lucreze pentru o bancă ce a jucat un rol important în declanşarea crizei economice, relatează AFP, potrivit Agerpres.

15 sep, 2016 | Agerpres

'Ce am spus ? Am spus, o repet: 'Nicio problemă dacă preia un post într-o bancă privată, dar nu în aceasta', a răspuns Juncker la o întrebare ce i-a fost adresată într-un interviu organizat de YouTube şi postul Euronews.

'Goldman Sachs a fost una dintre aceste entităţi care au contribuit, conştient sau nu, la declanşarea enormei crize financiare şi economice din anii 2007, 2008 şi 2009', astfel şi-a motivat Juncker solicitarea adresată lui Barroso de a nu se angaja la această bancă.

'Aşadar mi-am pus întrebări despre numele portului către care el (Barroso) se îndrepta', a continuat preşedintele CE, descriindu-l totuşi pe predecesorul său drept un 'tip onest', 'un prieten'.

Barroso s-a angajat la sfârşitul lunii iulie pe un post de consilier şi preşedinte non-executiv al subsidiarei din Londra a băncii Goldman Sachs International (GSI). Banca americană şi-a exprimat speranţa că experienţa europeană a fostului şef al executivului comunitar îi va fi utilă în contextul marcat de retragerea Marii Britanii din UE.

Decizia i-a atras un val de critici lui Barroso, dar executivul comunitar a apreciat într-o primă reacţie că el nu a încălcat codul de etică al UE, invocând faptul că odată ce au trecut 18 luni de când a părăsit postul de preşedinte al CE nu mai este obligat să ceară acordul acesteia din urmă pentru a ocupa un post.

Însă în urma reacţiilor negative, venite inclusiv din partea ombudsmanului european, Juncker i-a cerut luni lui Barroso 'clarificări despre noile responsabilităţi şi termenii contractului său de muncă' încheiat cu Goldman Sachs. Actualul preşedinte al executivului comunitar a convocat şi comitetului ad-hoc de etică, însărcinat să informeze Comisia dacă foştii ei comisari respectă regulile de conduită ale acestei instituţii în activitatea profesională desfăşurată după ce au părăsit executivul comunitar, comitet care trebuie să emită un aviz în acest caz, ce are însă caracter neconstrângător.

Barroso a reacţionat printr-o scrisoare adresată lui Juncker, în care susţine că se consideră 'discriminat' şi că este ţinta unor acuzaţii 'nefondate şi total nemeritate'.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO