Jurnaliştii vor beneficia de parcare gratuită şi acces liber la programele instituţiilor de cultură din Bucureşti

 Jurnaliştii vor avea acces gratuit, pe baza legitimaţiei, la programele/ proiectele instituţiilor/ serviciilor publice de cultură de interes local din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, potrivit unei hotărâri adoptate luni de consilierii generali ai Capitalei.
Economica.net - lun, 31 oct. 2016, 14:49
Jurnaliştii vor beneficia de parcare gratuită şi acces liber la programele instituţiilor de cultură din Bucureşti

De asemenea, tot pe baza legitimaţiei de serviciu, jurnaliştii vor putea utiliza în mod gratuit parcările publice de utilitate generală de pe teritoriul Municipiului Bucureşti, precum şi parcările aferente instituţiilor/ serviciilor publice de interes local din subordinea CGMB.

Reprezentanţii USB au dorit să ştie câţi jurnalişti ar urma să beneficieze de această prevedere, dar directorul Direcţiei Cultură, Traian Petrescu, a precizat că bugetul Primăriei nu va fi afectat de măsură, menţionând că instituţiile de cultură sunt interesate ca activitatea lor să fie reflectată în presă.

Consilierul liberal Ciprian Ciucu a apreciat că proiectul ‘venit în campania electorală’ este menit să câştige ‘bunăvoinţa ziariştilor’ şi a sugerat ca jurnaliştii să beneficieze de gratuitate pe RATB. De asemenea, el a dorit să ştie de ce nu beneficiază şi alte categorii profesionale, precum medicii, de o astfel de măsură.

Primarul general Gabriela Firea a replicat că proiectul a fost iniţiat în urma rugăminţii Asociaţia Presei Române, în contextul în care în toate capitalele europene jurnaliştii au acces la spectacolele oferite de instituţii din subordinea primăriei. Ea a mai precizat că, dacă într-o seară se va juca un spectacol foarte bun şi vor exista temeri că vor ‘da năvală toţi jurnaliştii’, soluţia convenită cu reprezentanţii instituţiilor de cultură a fost ca ziariştii să îşi anunţe telefonic intenţia de a urmări spectacolul respectiv, urmând să fie creată o listă de aşteptare.

Robert Turcescu (consilier general PMP) a declarat că în România există 25.000 – 30.000 de jurnalişti, cărora li se adaugă bloggeri, dar şi redactorii unor ziare cu ediţii electronice. El a dorit să ştie dacă ar putea beneficia de parcare gratuită chiar şi redactorul unui astfel site, iar primarul general a răspuns afirmativ.

Din expunerea de motive a proiectului, semnată de primarul general Gabriela Firea, reiese că propunerea a fost făcută de Asociaţia Presei Române.

‘Prin facilitarea accesului reprezentanţilor mass media se are în vedere creşterea gradului de popularizare a activităţilor culturale proprii ale municipiului Bucureşti, sporirea valorii activităţilor instituţiilor de cultură şi a prezenţei lor permanente în spaţiul citadin, cu luarea în considerare a influenţei progresive a mass media în educarea şi cultivarea locuitorilor în stimularea consumului cultural de calitate şi în dezvoltarea culturală a oraşului pe termen mediu şi lung’, prevede documentul.

În raportul de specialitate se arată că Municipiul Bucureşti are în subordine 22 de instituţii publice de cultură, dintre care 15 instituţii de spectacol, două muzee de importanţă naţională (Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Muzeul Municipiului Bucureşti), Centrul de Cultură Palatele Brâncoveneşti, Biblioteca Metropolitană, Casa de Cultură Friedrich Schiller, Universitatea Populară Ioan Dalles, Şcoala de Artă Bucureşti şi trei servicii publice de interes local: Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti – ARCUB şi Creart.

Proiectului de hotărâre îi este ataşată şi adresa Asociaţiei Presei Române, care arată că cele două propuneri au în vedere facilitarea exercitării profesiei de ziarist. Astfel, se propune ‘reintroducerea unui sistem de parcare gratuită (‘parbrize’) pentru jurnaliştii care lucrează în Bucureşti, în condiţiile în care aceştia sunt obligaţi să lucreze contratimp, cu deplasări în mai multe locuri’. Se menţionează că acest sistem a funcţionat până în primăvara anului 2016, când a fost stopat. Semnatarii mai precizează că accesul gratuit al jurnaliştilor în instituţiile culturale, pe bază de legitimaţie, este permis în toate oraşele civilizate ale Europei, fiind menit să încurajeze popularizarea activităţilor culturale.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni mai repede faţă de......
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...