1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 8 º

Companii

Kaufland: Avem nevoie de 8.000 de porci născuți și crescuți în România pe săptămână

Retailerul german Kaufland a reușit, după aproximativ trei ani de colaborare cu producătorii locali, să se aprovizioneze pentru raftul dedicat produselor locale în proporție de 100% cu carne de porc de la animale născute și crescute local. Retailerul cumpără de la 7 ferme românești auditate care respect anumite condiții privind sănătatea și bunăstarea animalelor. Porcii de acolo nu primesc organisme modificate genetic în hrană, au un spațiu mai mare dedicat și primesc jucării din lemn pentru a se relaxa. Retailerul cumpără acum 2.000 de porci pe săptămână, dar targetul final este de 8.000.

26 noi, 2020 | ECONOMICA.net

Conform statisticilor oficiale, în 2019, doar 39% din necesarul de carne de porc al țării era acoperit de producția națională. În aceste condiții, mare parte din carnea de pe rafturile magazinelor este de import, iar comercianții care nu au făcut din aprovizionarea cu marfă românească o politică a companiei nu prea au, de fapt, de unde cumpăra. În plus, marfa de import este de multe ori mai ieftină și mai ușor de procurat.

Numai Kaufland, spre exemplu, care este și cel mai mare retailer alimentar din România, are nevoie săptămânal de 2.000 de porci doar pentru raftul dedicat alimentelor locale denumit de ei "Raftul Românesc". Compania a reușit după trei ani de parteneriat cu producători locali să acopere 100% acest raft cu carne de porc de la animale născute și crescute în România. În afara acestui raft, retailerul comercializează și carne de porc de import.

Potrivit companiei, programul lor ,,Porc născut și crescut în România” face ca retailerul să fie singurul lanț din România în care carnea de porc are origine 100% românească, de la porci născuți în România. Carnea de porc ce provine din program se găsește în magazine în cadrul Raftului Românesc, semnalizat corespunzător la vitrinele cu servire asistată.

Kaufland a lansat programul în 2017, iar în prezent, în toate unitățile sale este livrată săptămânal carne proaspătă de porc ce provine de la peste 5.000 de porci născuți și crescuți în România.

“Colaborăm cu șapte ferme care livrează 2.000 de porci săptămânal. Sperăm ca în octombrie 2021 să ajungem la 3.000 de porci pe săptămână, iar la 1 octombrie 2022 la 4.000 de porci pe săptămână. Targetul final este să avem 8.000 de porci pe săptămână, a declarat Valer Hancaș, Director Comunicare și Corporate Affairs Kaufland România.

Cele 7 ferme de porci din țară sunt grupate în Cooperativa Agricolă Siliștea Producție Suine. Obiectivul Kaufland este ca în următorii ani, toată carnea de porc din rețea să provină din astfel de ferme ce vor livra porci născuți și crescuți în România, la standarde înalte.  

Ce se întâmplă în fermele locale

Producătorii cu care lucrează retailerul sunt auditați de SGS România, filiala unei companii internaționale de certificare. Aceasta analizează criterii precum îngrijirea porcilor, starea de sănătate, hrana, măsurile de igienă și standardele sanitare. Fermele din program au obținut nivelul Avansat, ce depășește cerințele legale, ceea ce înseamnă că animalele sunt hrănite cu cereale românești, fără soia modificată genetic care se găsește doar la import, le sunt administrate mai puține medicamente și au spații de creștere de minimum 0.715 mp/porc, mai mult decât cerințele legale, și se află la o distanță de maxim 300 de km de la fermă la abator.

În plus, pe principiul că un porc relaxat are o carne mai gustoasă, animale au la dispoziție jucării naturale, din lemn, care îi ajută să fie mai relaxați și, în consecință, mai sănătoși. De asemenea, datorită faptului că sunt născuți și crescuți în România, se elimină nevoia de transport a purceilor, factor de stres cu impact asupra calității cărnii.  

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 135 de magazine în România. 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO