Klaus Iohannis: Vom continua să fim ferm şi neabătut alături de Chişinău

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că sprijinul pentru Republica Moldova va continua, cu atât mai mult cu cât această ţară este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituţionale, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 03 apr. 2023, 18:03
Klaus Iohannis: Vom continua să fim ferm şi neabătut alături de Chişinău

„Am transmis doamnei preşedinte Sandu un mesaj clar: vom continua să fim ferm şi neabătut alături de Chişinău! Cu atât mai mult cu cât Republica Moldova este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituţionale. Cu toate provocările, preşedintele Maia Sandu, Guvernul şi Parlamentul de la Chişinău au acţionat responsabil, eficient şi hotărât. Au făcut eforturi substanţiale pentru a desprinde Republica Moldova de zona inconfortabilă de dependenţă permanentă în care a fost mult timp captivă”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, după întrevederea cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi cancelarul german, Olaf Scholz.

Potrivit lui Iohannis, Republica Moldova a întreprins demersuri considerabile pentru a face reformă, pentru a combate corupţia şi a întări Justiţia, cu scopul de a avansa în procesul de integrare europeană.

Şeful statului a indicat că tema integrării europene a Republicii Moldova, singura opţiune capabilă să asigure un viitor democratic, prosper şi stabil pentru cetăţenii săi, a fost abordată cu prioritate.

El a adăugat că autorităţile de la Chişinău trebuie să gestioneze, printre altele, consecinţele războiului, creşterea preţurilor şi nevoia de asigurare a resurselor energetice pentru următorul sezon.

„Acestea sunt teme pe care le abordăm cu prioritate şi la nivelul Uniunii Europene. Republica Moldova se află în prima linie, confruntată cu consecinţele războiului de la graniţa sa şi cu acţiuni de destabilizare extrem de virulente ale Rusiei, toate puternic resimţite de cetăţeni. România va fi mereu alături de Republica Moldova şi suntem uniţi la nivelul Uniunii Europene în a-i acorda tot sprijinul necesar, inclusiv pentru întărirea rezilienţei sale şi pentru protejarea sa în faţa acţiunilor destabilizatoare. Mărturie stau concluziile angajante adoptate chiar la ultimul Consiliu European. Acestea reafirmă nivelul ridicat de conştientizare la nivelul liderilor europeni a riscurilor şi a necesităţii unei acţiuni hotărâte”, a declarat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a menţionat şi demersurile Uniunii Europene pentru înfiinţarea unei misiuni civile a Politicii de securitate şi apărare comună în Republica Moldova şi pentru continuarea sprijinului oferit Chişinăului prin Facilitatea Europeană pentru Pace.

„Republica Moldova nu este singură, iar această reuniune trilaterală de astăzi demonstrează în mod clar acest fapt. Republica Moldova se poate baza pe prieteni sinceri, care i-au fost şi îi sunt mereu alături şi care acţionează hotărât în sprijinul său!”, a completat Klaus Iohannis.

Declarațiile lui Olaf Scholz

Republica Moldova face parte din familia europeană, a declarat, luni, la Palatul Cotroceni, cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, după întrevederea trilaterală cu preşedinţii Maia Sandu şi Klaus Iohannis.

El a salutat modul în care Chişinăul a abordat reformele necesare în vederea aderării la UE.

„În centrul discuţiilor noastre s-a aflat situaţia dificilă în care se află în prezent Republica Moldova. Moldova face parte din familia noastră europeană. În vară i-am acordat statutul de ţară candidată. Salut în mod deosebit cât de determinată a abordat Moldova reformele necesare, indispensabile pentru o aderare la Uniunea Europeană. Moldova poate fi sigură de sprijinul nostru pentru acest drum. Am asigurat-o încă o dată pe doamna preşedinte Sandu de acest lucru. Moldova nu este singură, ci beneficiază de sprijin masiv internaţional. Împreună cu Franţa, am organizat anul trecut deja trei conferinţe în cadrul Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, un semnal important al sprijinului internaţional. Sunt încrezător că cea de-a patra conferinţă din toamnă va reprezenta un nou succes”, a afirmat Scholtz.

Declarațiile Maiei Sandu

Republica Moldova mizează pe sprijinul României şi al Germaniei pentru obţinerea iniţierii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, a declarat, luni, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la Palatul Cotroceni, după întrevederea cu preşedintele Klaus Iohannis şi cancelarul german, Olaf Scholz.

„În marea familie europeană, acolo merge Republica Moldova şi vă suntem recunoscători pentru susţinerea acordată parcursului nostru spre aderarea la UE. Mizăm şi în continuare pe ghidarea şi sprijinul ţărilor voastre pentru obţinerea iniţierii negocierilor de aderare la UE”, a afirmat Maia Sandu.

Preşedintele Republicii Moldova a afirmat că ţara sa este cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei, fiind afectată de război, dar şi de atacuri hibride orchestrate de la Kremlin, menite să slăbească determinarea de a rămâne parte a lumii libere. În acest context, a apreciat sprijinul partenerilor, în special al Bucureştiului şi Berlinului.

„Republica Moldova asigură, împreună cu Ucraina, securitatea a peste 1.200 km de hotar european. Unii au dorit ca Moldova să cadă şi astfel să slăbească Ucraina şi Uniunea Europeană. Moldova se ţine dreaptă. Cetăţenii noştri nu doar au rezistat unei perioade foarte grele, ci am devenit mai puternici. Am fost casă pentru sute de mii de refugiaţi, am scăpat de şantajul rusesc al gazului, am ajutat oamenii să îşi plătească facturile prea mari la energie şi, cel mai important, am rămas de partea valorilor europene, a libertăţii şi democraţiei. Moldova a arătat lumii întregi că suntem o ţară europeană care contribuie la o Europă mai puternică. Vom continua să asigurăm independenţa energetică a ţării noastre şi să ne conectăm la infrastructura europeană de transport, iar România şi Germania ne sunt importanţi parteneri de dezvoltare pentru realizarea acestor obiective. Ne susţineţi în procesul de transformare al ţării. Noi, la rândul nostru, oferim oportunităţi pentru investiţii importante în creşterea economiei noastre şi în dezvoltarea comunităţilor locale”, a adăugat şeful statului din Republica Moldova.

Maia Sandu a mulţumit pentru sprijinul bugetar de urgenţă oferit de Bucureşti şi Berlin iarna trecută.

„Acest lucru înseamnă Uniunea Europeană, să ai prieteni pe care te poţi baza”, a mai afirmat ea.

De asemenea, Maia Sandu a mulţumit României pentru propunerea creării unui regim de sancţionare împotriva celor care vor să destabilizeze Republica Moldova, arătând că în acest demers contează pe sprijinul celorlalte state membre ale Uniunii Europene. Ea a arătat şi că Republica Moldova sprijină crearea unui tribunal internaţional special, care va investiga şi urmări penal agresiunea şi crimele comise de Rusia în Ucraina.

„Vom fi alături de Ucraina şi o vom sprijini până la victorie. Republica Moldova este protejată astăzi de scutul eroilor ucraineni. Europa este puternică datorită unităţii şi a fermităţii cu care apără pacea şi viaţa oamenilor”, a spus Maia Sandu.

Preşedintele Republicii Moldova a menţionat că, în pofida provocărilor fără precedent cu care se confruntă ţara sa, implementarea reformelor continuă.

„În acest an, priorităţile noastre sunt reconstrucţia economiei, securitatea energetică şi consolidarea securităţii statului, reformarea justiţiei şi îmbunătăţirea nivelului de viaţă localităţile ţării”, a evidenţiat Maia Sandu, care a apreciat iniţiativa comună a Germaniei, României şi Franţei de a crea o platformă de sprijin pentru Republica Moldova.

Ea a transmis că Republica Moldova mizează în continuare pe sprijinul partenerilor şi a precizat că următoarea ediţie a platformei va avea loc în această toamnă la Chişinău.

De asemenea, Maia Sandu a anunţat că, pe 1 iunie, Republica Moldova va găzdui reuniunea Comunităţii Politice Europene şi i-a invitat pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe cancelarul Olaf Scholz să vină la Chişinău.

„În vremuri dificile, în care valorile noastre sunt atacate şi puse la îndoială de regimuri autoritare, ţările democratice trebuie să lucreze împreună şi să se ajute reciproc. Moldova va fi în continuare un apărător al libertăţii şi demnităţii umane şi un partener sigur în regiune. Împreună suntem mai puternici. Transparenţa, deschiderea şi umanitatea vor învinge frica, neîncrederea şi tirania şi vor oferi oamenilor şansa de a trăi în libertate, siguranţă şi bunăstare”, a completat preşedintele Republicii Moldova.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de stabilitate, potrivit unei declarații făcute la Prima TV...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță, fondator și CEO Hils Development, spune că în următoarele luni, prețurile la locuințe vor crește. ...
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa ...