Kosovo ratifică frontiera cu Muntenegrul. În Parlament, opoziţia naţionalistă a aruncat cu gaze lacrimogene

Parlamentul kosovar a ratificat o nouă delimitare a frontierei sale cu Muntenegrul, în pofida unor tiruri repetate de gaze lacrimogene ale opoziţiei naţionaliste de stânga, relatează AFP citată de News.ro.
Economica.net - joi, 22 mart. 2018, 07:07
Kosovo ratifică frontiera cu Muntenegrul. În Parlament, opoziţia naţionalistă a aruncat cu gaze lacrimogene

La cea de a cincea încercare, miercuri seara, aleşii au trecut la vot, deoarece şedinţa a fost întreruptă de patru ori înainte, în pofida percheziţionării de către poliţişti a rândurilor ocupate de Partidul Vetevendosje (”Autodeterminare”, stânga naţionalistă), scrie News.ro.

Şapte deputaţi din cadrul acestei formaţiuni au fost arestaţi, în urma acestor incidente repetate, potrivit poliţiei.

Ratificarea a fost adoptată cu votul a 80 din cei 120 de deputaţi kosovari, reprezentând majoritatea necesară de două treimi.

Deputaţi din cadrul opoziţiei, de la Vetevendosje, au folosit deja gaze lacrimogene în Parlament cu alte ocazii, în 2015 şi 2016, cu scopul de a împiedica alegerea preşedintelui Hashim Thaçi, de a se opune unor acorduri cu Serbia ori de împiedica ratificarea acordului cu Muntenegrul.

Priştina şi Podgoriţa au încheiat acest tratat în 2015, pentru a-şi stabili frontiera, care a făcut parte din interiorul fostei Iugoslavii. Opozanţii acestui acord afirmă că Priştina renunţă la 8.000 de hectare de pini, pârâuri şi păşuni muntoase.

Uniunea Europeană (UE) a făcut din această ratificare un punct obligatoriu în vederea acordării unei liberalizări a vizelor cetăţenilor kosovari, o aşteptare importantă din partea multora dintre cei 1,8 milioane de locuitori ai ţării.

”Mingea este de-acum în terenul Comisiei Europene”, să le permită ”copiilor kosovari să rupă lanţurile deceniilor de izolare”, a reacţionat preşedintele Hashim Thaçi pe contul său de Twitter.

”Acesta este unul dintre subiectele cele mai importante pentru ţară. A vota pentru (ratificare) nu pune în pericol teritoriul Kosovo”, a declarat marţi, în faţa deputaţilor, premierul Ramush Haradinaj care, înainte să preia postul, se opunea acestui tratat.

Parlamentul muntenegrean a ratificat acordul în decembrie 2015, însă în Kosovo guvernele succesive nu au reuşit, până acum, să adune o majoritate.

Incidentele au fost condamnate de reprezentanta UE în Kosovo, bulgara Natalia Apostolova.

Ea s-a declarat, pe Twitter, ”întristată”, ”şocată că în Europa parlamentari pot să recurgă la asemenea tactivi periculoase”.

Te-ar mai putea interesa și
Lavrov susţine că Occidentul intenţionează să transforme Republica Moldova în „următoarea Ucraină”
Lavrov susţine că Occidentul intenţionează să transforme Republica Moldova în „următoarea Ucraină”
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că Occidentul caută să transforme Republica Moldova, fostă republică sovietică, în ''următoarea Ucraină'', transmite EFE....
Kinetic Sport & Medicine deschide a treia sa clinică de recuperare medicală din Bucureşti, în care investeşte peste 800.000 de euro
Kinetic Sport & Medicine deschide a treia sa clinică de recuperare medicală din Bucureşti, în care investeşte peste ...
Kinetic Sport & Medicine, parte a reţelei private de sănătate Regina Maria, va investi peste 800.000 de euro în deschiderea ...
Austriecii de la OMV AG vor să îşi vândă active din domeniul petrolului si gazelor
Austriecii de la OMV AG vor să îşi vândă active din domeniul petrolului si gazelor
După rezultate financiare anuale record, conducerea a confirmat că ia în considerare vânzarea unor active pe segmentul ...
Olanda, Germania şi Austria, principalii investitori străini în companiile româneşti. Ţara noastră a atras anul trecut peste 50 de miliarde de euro
Olanda, Germania şi Austria, principalii investitori străini în companiile româneşti. Ţara noastră a atras anul trecut ...
Totalul investiţiilor străine în companiile româneşti se ridică în 2022 la peste 50 de miliarde de euro, în top 3 ...