Kovesi, despre corupţia din Sănătate: De foarte multe ori am tras semnale de alarmă

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat marţi, în contextul scandalului privind dezinfectanţii neconformi din spitale, că în ultimii ani a atras atenţia, în repetate rânduri, asupra corupţiei din sistemul sanitar românesc.
Economica.net - mar, 10 mai 2016, 09:38
Kovesi, despre corupţia din Sănătate: De foarte multe ori am tras semnale de alarmă

‘În ultimii doi ani, în calitate de procuror şef al DNA, de foarte multe ori am tras semnale de alarmă pe ceea ce priveşte corupţia în sistemul de sănătate şi, în special, pe ceea ce trebuie să facă statul român în prevenirea acestor fapte. La bilanţurile DNA de fiecare dată am atins acest domeniu (…) şi DNA, în ultimii doi ani, a fost foarte focusat pe ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate. Am avut foarte multe investigaţii deschise şi finalizate. Într-adevăr, este o situaţie extrem de gravă şi de aceea noi am considerat-o o prioritate încă de acum doi ani. Am avut foarte multe dosare şi avem în continuare pe tot ceea ce înseamnă achiziţii publice în sistemul de sănătate publică’, a declarat Kovesi la Europa FM.

Referitor la cazul dezinfectanţilor, şefa DNA a explicat că instituţia pe care o conduce nu are competenţă în investigarea unor astfel de situaţii dacă, din cercetări, nu rezultă existenţa unor fapte de corupţie.

‘DNA nu are competenţă pe investigarea faptelor care pun în pericol sănătatea publică, ci noi avem competenţă strict pe investigarea unor fapte de abuz în serviciu, privind fraude în achiziţii publice, încheierea frauduloasă a unor contracte publice’, a spus Kovesi.

Ea a precizat că a avut deja o discuţie pe acest subiect cu procurorul general Augustin Lazăr, dar până în prezent nu s-a decis declinarea cauzei către DNA.

‘Am avut discuţii inclusiv pe acest dosar nou deschis, este o investigaţie în curs la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Am făcut schimb de informaţii cu privire la anumite dosare care sunt în investigaţiile noastre, sigur, am discutat şi acest dosar. Dacă vor apărea elemente de corupţie în acel dosar, sunt convinsă că vom fi sesizaţi. (…) Până în acest moment noi nu am primit nicio declinare din partea lor’, a mai declarat Laura Codruţa Kovesi.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...