La Insitutul Cantacuzino vor putea fi produse vaccinuri peste cel puţin doi ani

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Grasu, a anunţat luni că se ia în calcul producţia de vaccinuri BCG (antituberculoză) peste cel puţin doi ani, urmând cele antigripale. 
Economica.net - lun, 07 aug. 2017, 16:07
La Insitutul Cantacuzino vor putea fi produse vaccinuri peste cel puţin doi ani
El a precizat că, până la sfârşitul anului, se va deschide la Institutul Cantacuzino o linie de fiolaj. 

„A fost prima întâlnire a Comitetului interministerial pentru Institutul Cantacuzino, cu o prezenţă foarte solidă din partea ministerelor care fac parte din acest comitet, prezidată de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. Ne-am bucurat de prezenţa ministrului Educaţiei, a ministrului Justiţiei, de reprezentări din partea celorlalte ministere implicate la nivel de secretari de stat. Şedinţa a avut ca scop aprobarea regulamentului de funcţionare a Comitetului interministerial, precum şi aprobarea unor prime măsuri de relansare a activităţii Institutului Naţional Cantacuzino. Este vorba de un plan pe termen foarte scurt, legat de câteva măsuri de relansare în ceea ce priveşte crearea unui parteneriat cu Unifarm pentru comercializarea produselor pe care deja Institutul Cantacuzino le are în portofoliu şi, de asemenea, sunt nişte măsuri legate de un protocol de colaborare cu Antibiotice Iaşi. În perspectivă, se pune problema evaluării şi punerii în funcţiune a unei linii de fiolaj, acesta este al doilea rând de măsuri, şi producerea de fiole cu diverse substanţe pe această linie de fiolaj”, a declarat Cristian Grasu, la finalul primei şedinţe a Comitetului interministerial de analiză pentru demararea şi aprobarea măsurilor de relansare a activităţilor Institutului Cantacuzino. 

Secretarul de stat a spus că nu s-au stabilit date exacte pentru începerea producţiei de vaccinuri. 

„Se ia în calcul, pentru producţia de BCG, o durată minimă de cel puţin doi ani. În ceea ce priveşte reluarea producţiei de vaccin antigripal, aceasta va fi ceva mai lungă. Practic, noi, acum, punem bazele planului de relansare a acestor producţii, cel puţin pe aceste două direcţii, urmând ca pe măsură ce înaintăm să venim cu informaţii mai precise”, a afirmat Cristian Grasu. 

Şi managerul Institutului Cantacuzino, Mircea Ioan Popa, a precizat că încă „nu este vorba de vaccinuri, Cantacuzino nu a mai produs vaccinuri de un număr de ani şi pentru reluarea producţiei de vaccinuri sunt necesare mai multe măsuri”. 

„Aceste lucruri au fost discutate astăzi de către participanţii la întâlnire şi toţi sunt pro relansării Institutului Cantacuzino, care fiind un institut strategic este bine să existe o lungă perspectivă în interesul sănătăţii publice din România”, a subliniat Mircea Ioan Popa. 

În ceea ce priveşte linia de fiolaj, secretarul de stat Cristian Grasu a explicat că aceasta reprezintă un aparat care pune soluţii în fiole. „Va fi folosit pentru a fiola în primă instanţă apă distilată de care e mare nevoie în sistem şi în felul acesta personalul calificat, muncitorii îşi vor putea păstra abilităţile pe care le-au câştigat şi prin nefolosire şi le pot pierde. De asemenea, ne putem gândi şi la creşterea capacităţii de producţie a actualului produs numit SOD, care este un modulator de imunitate foarte bun, printre cele mai bune, şi în totalitate natural. Este folosit la modularea imunităţii”, a arătat Cristian Grasu. 

În context, managerul Institutului, Mircea Ioan Popa, a afirmat că a cumpărat fiole de SOD pentru el şi că acest produs este natural, un extras natural din orz, „util când cineva este stresat”, dar şi un bun detoxifiant hepatic. 

Referitor la aparatura de la Cantacuzino, secretarul de stat Cristian Grasu a spus că unele linii sunt vechi, altele nu sunt atât de vechi, dar majoritatea au fost folosite puţin sau deloc în ultimii ani, drept urmare vor fi evaluate fiecare în parte şi în funcţie de aceste evaluări se va decide dacă este nevoie de o investiţie şi care este aceea. 

Potrivit lui Mircea Ioan Popa, se aşteaptă discutarea şi intrarea în vigoare a unei Hotărâri de Guvern pentru funcţionarea Institutului Cantacuzino. „După, vom putea aproba alte acte importante, precum regulamentul de organizare şi funcţionare, stat de funcţii şi toate lucrurile, care sunt necesare. Trebuie să avem un consiliu de administraţie, pentru că sunt multe proiecte, care nu pot fi aprobate de către mine”, a susţinut el. 

Te-ar mai putea interesa și
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract în valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi generaţii de interceptori care să protejeze Statele Unite ale Americii......
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA ...
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a inaugurat aseară, printr-o ceremonie organizată ...
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene au făcut un apel către Uniunea Europeană pentru a le desemna drept unul din sectoarele de importanţă ...
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei și motorinei vândute ...