51% alimente româneşti în rafturile magazinelor: România ar putea scăpa de infringement. A trimis răspuns la solicitarea UE în ultima zi

România a transmis în ultima zi răspunsul pe care Comisia Europeană îl aștepta în urma declanșării procedurii de infringement asupra României din cauza legii comerțului alimentar, așa-numita lege "51% produse românești la raft" . 
Alina Stanciu - joi, 29 iun. 2017, 21:00
51% alimente româneşti în rafturile magazinelor: România ar putea scăpa de infringement. A trimis răspuns la solicitarea UE în ultima zi

După ce au solicitat o amânare de două luni pentru a răspunde întrebărilor transmise de Bruxelles în legătură cu legea produselor românești în hypermarket (Legea 150/2016), autoritățile din România s-au achitat de obligații în ultima zi. Surse au declarat pentru ECONOMICA.NET că România a trimis de abia pe data de 16 iunie un raspuns la solicitarea Comisiei. Or, aceasta dată era ultima zi în care România mai putea trimite răspunsul care ne-ar putea scăpa de infringement, conform unui răspuns remis Economica de către Comisia Europeană în luna aprilie a acestui an.

 „La sfârșitul lunii martie, autoritățile române au cerut, conform procedurii obișnuite, prelungirea, cu două luni, a termenului limită pentru a reacționa la scrisoarea de notificare. Comisia a aprobat această cerere”, menţiona Comisia Europeană care nu a dorit să mai comenteze despre această situație.

De altfel, tăcerea vine și din partea autorităților din România. Ministerul Agriculturii ne-a transmis că de trimiterea scrisorii la Bruxelles se ocupă MInisterul Afacerilor Externe, instituție care nu a răspuns încă întrebărilor Economica legate de data la care au informat Comisia, dar și de explicațiile pe care le-au dat.

Procedural, în momentul de față Comisia este în faza de analiză a răspunsului oferit de România, urmând să ofere o reacție la acesta.

Ce se întâmplă în România

Între timp, în Parlament, la nivel de Comisie, s-au reluat și discuțiile pe tema modificării legii comerțului alimentar, cea care este parțial în vigoare și care a atras atenția Comisiei. S-au găsit astfel și unele soluții de evitare a infringementului, astfel că lanțul scurt a fost redefinit ca parteneriat între producători şi comercianţi. În actuala lege, comercianţii cu cifră de afaceri mai mare de două milioane de euro sunt obligaţi să expună la rafturile cu produse proaspete (fructe, legume, carne) bunuri aduse de pe lanţul scurt de aprovizionare.

De asemenea, în legătură cu definirea produselor ca fiind autohtone, acestea ar trebui să provină din ferme româneşti sau să fie procesate pe teritoriul României. 

Amintim că, în luna februarie, Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de notificare oficială către autoritățile române prin care atras atenţia că legea privind comercializarea produselor alimentare încalcă legislația europeană. Mai exact, Comisia a considerat că România nu și-a îndeplinit obligațiile, prevăzute în Tratat, privind libera circulație a bunurilor și libertatea de stabilire.

De altfel, tot atunci, Comisia a anunţat printr-un comunicat că a lansat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României şi Ungariei privind comerțul cu amănuntul de produse agricole și alimentare. 

Te-ar mai putea interesa și
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania speră să atragă în acest an până la 45 de milioane de turişti străini, adică jumătate faţă de numărul înregistrat înaintea pandemiei, principala provocare fiind revenirea......
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Combinatul Donalam din Călărași a anunțat miercuri că începe să facă angajări în condițiile în care sectorul ...
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de anii precedenţi
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de ...
Pandemia de COVID-19 a adus în prim plan rolul special pe care ecommerce-ul îl joacă în această perioadă. Efectele ...
Gilead Sciences, producătorul Remdesivir, stabilește o filială în România
Gilead Sciences, producătorul Remdesivir, stabilește o filială în România
Compania americană Gilead Sciences a anunțat înființarea unei subsidiare în România, care va desfășura activități ...