1EUR = 4.8398 RON | Bucureşti 25 º

Finanţe şi bănci

Legea dării în plată intră la vot săptămâna viitoare în Camera Deputaţilor

Birourile permanente au decis că raportul final al legii dării în plată să fie prezentat de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor până pe data de 17 martie, potrivit iniţiatorului legii, deputatul Daniel Zamfir. Teoretic, de pe 15 martie poate începe votul în Comisie, iar până pe 20 martie să intre în plen.

Încă o săptămână de suspans şi război pe faţă între iniţiatorii legii dării în plată şi reprezentanţii băncilor comerciale şi ai BNR. Peste o săptămână vedem dacă BNR va reuşi să treacă de votul deputaţilor şi restul modificărilor solicitate. BNR solicită ca legea să nu se aplice şi creditelor din programul guvernamental "Prima Casă", şi, în plus, să se aplice doar imobilelor care au destinaţia de locuinţă.

Legea dării în plată a fost deja de Senat, în unanimitate. Au fost 119 voturi pentru şi nici unul împotrivă.

Senatorii au decis acum o săptămână ca programul Prima Casă să rămână sub incidenţa legii.

Ei au admis, pe de altă parte, propunerea BNR privind introducerea unui plafon maxim de 150 de mii de euro pentru imobilele cu destinaţie de locuinţă, care vor fi luate în calcul la aplicarea legii.

Surse din piaţă au declarat pentru ECONOMICA.NET că plafonul de 150.000 de euro, impus de BNR, ar putea să fie respins de Camera Deputaţilor deoarece introduce o noţiune discriminatorie ce ar determina declararea neconstituţionalităţii legii de către Curtea Constituţională. O astfel de alternativă ar putea anula legea dării în plată sau ar putea-o retrimite către analiză pentru foarte mult timp.

Prezent la Senat, secretarul de stat din Ministerul de Finanţe, Enache Jiru, a cerut scoaterea programului Prima Casă din această lege. El a mai spus că promovarea legii în forma propusă ar genera unele riscuri, printre care un impact direct asupra bugetului de stat, din cauza unei percepţii din partea mediului investiţional şi agenţiilor de rating.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO