Legea falimentului personal nu mai intră în vigoare luni. Preşedintele cere Parlamentului un alt termen

Legea insolvenţei persoanelor fizice nu mai intră în vigoare la 31 octombrie, aşa cum hotărâse Parlamentul, deoarece preşedintele Klaus Iohannis cere Legislativului reexaminarea legii prin care s-a stabilit acest termen, actul normativ nefiind aplicabil în absenţa cadrului funcţional şi organizatoric adecvat, scrie News.ro.
Economica.net - lun, 31 oct. 2016, 10:10
Legea falimentului personal nu mai intră în vigoare luni. Preşedintele cere Parlamentului un alt termen

Preşedintele se opune intrării în vigoare a legii cu două luni mai devreme decât stabilise Guvernul prin OUG 61/2015, respectiv pe 31 octombrie, considerând că intervalul de timp nu este suficient pentru ca toate instituţiile şi autorităţile implicate în aplicarea legii să îşi desfăşoare activitatea. Pe de o parte, spune Iohannis, termenul nu oferă posibilitatea procedurii constituţionale de adoptare, promulgare şi publicare, fiind prea rapid trecută prin Parlament faţă de momentul în care ar trebui să intre în vigoare, şi nici nu oferă suficient timp pentru pregătirea intrării în vigoare.

„Devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015, chiar şi cu două luni, poate afecta procesul de asigurare a măsurilor concrete privind alocarea resurselor umane şi bugetare necesare pentru organizarea şi funcţionarea comisiilor avute în vedere de Legea nr. 151/2015, cât şi a completelor de judecată. În lipsa cadrului funcţional şi organizatoric adecvat, apreciem că intrarea în vigoare a dispoziţiilor Legii nr. 151/2015 la data de 31 octombrie 2016 este de natură să facă inaplicabilă atât procedura administrativă de insolvenţă pe bază de plan de rambursare, cât şi procedura simplificată de insolvenţă”, spune şeful statului.

O altă critică asupra devansării termenului este că actul are impact şi asupra activităţii de înfăptuire a justiţiei, impunând suplimentarea prealabilă şi semnificativă a personalului instanţelor de judecată.

„Acesta este un proces complex, ce se desfăşoară, de regulă, potrivit unui calendar, a cărui devansare poate impieta asupra aplicării legii. În acest sens, considerăm că în analiza deciziei de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 ar trebui consultat Consiliul Superior al Magistraturii, se arată în cererea de reexaminare.

Legea privind procedura insolvenţei persoanelor fizice va intra în vigoare la 31 octombrie, şi nu în 31 decembrie, aşa cum hotărâse Guvernul, după ce Camera Deputaţilor a adoptat, pe 4 octombrie, actul normativ de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii.

Proiectul a fost adoptat cu 198 de voturi ”pentru”.

Legea privind insolvenţa persoanelor fizice a fost adoptată de Parlament în luna mai 2015, iar în luna decembrie Guvernul a decis prorogarea cu un an a aplicării Legii privind insolvenţa persoanelor fizice.

Potrivit proiectului, românii care au datorii vor avea posibilitatea să-şi declare falimentul personal. Aceştia vor beneficia de două proceduri: una administrativă, care prevede că, în faţa unei comisii de insolvenţă, îşi vor putea face un plan de reeşalonare a datoriilor pe 5 ani, şi o procedură de lichidare în faţa instanţelor de judecată.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...