Licitaţie reuşită la prima emisiune de titluri de stat din 2017: MFP a împrumutat 500 milioane lei pentru doi ani

Ministerul Finanţelor a vândut joi, la prima licitaţie din 2017, obligaţiuni de stat în valoare de 500 de milioane de lei (110,8 milioane euro) scadente în 25 februarie 2019, în linie cu valoarea programată, pentru care băncile primesc un randament mediu anual de 1,38%, în urcare uşoară faţă de ultima emisiune de titluri cu aceeaşi scadenţă, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Economica.net - joi, 05 ian. 2017, 13:02
Licitaţie reuşită la prima emisiune de titluri de stat din 2017: MFP a împrumutat 500 milioane lei pentru doi ani

La licitaţia precedentă pentru aceeaşi scadenţă, din 15 decembrie 2016, Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele băncilor din cauza dobânzilor prea mari solicitate.

De asemenea, la penultima licitaţia din aceeaşi emisiune, din 14 noiembrie 2016, statul a împrumutat doar 160 milioane lei până în februarie 2019, la o dobândă în creştere la 1,36% pe an, deşi valoarea anunţată a fost de 400 milioane lei.

Joi, la prima licitaţie din 2017, băncile participante la licitaţie au oferit 661,8 milioane lei, valoare mai mare cu circa o treime faţă de valoarea anunţată a licitaţiei, de 500 milioane lei.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 1,35%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 1,41%, iar cel mediu – de 1,38% pe an, potrivit datelor BNR.

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru ianuarie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,415 miliarde lei, din care 1 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga 315 milioane de lei prin licitaţii suplimentare.

Valoarea este cu 25% sub nivelul celei anunţate pentru ianuarie 2016.

Valoarea împrumuturilor pentru întregul an 2017 va fi cunoscută abia după ce noul guvern realizează proiectul de buget şi anunţă ţinta de deficit bugetar.

Programul de guvernare al PSD, anunţat în campania electorală, prevedea un deficit bugetar de 2,7% din produsul intern brut (PIB) pentru 2017, însă în programul prezentat săptămâna aceasta în Parlament era menţionată doar respectarea limitei de deficit prevăzute de tratatele UE, de 3% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Şeful STB propune sindicatului deschiderea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă
Şeful STB propune sindicatului deschiderea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, a declarat vineri că propune sindicatului ...
CNSU a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat
CNSU a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, în şedinţa de vineri, hotărârea nr. 5 privind actualizarea ...
Noua OUG pentru sprijinirea consumatorilor de gaze și energie electrică a apărut. Care sunt noile beneficii pentru oameni și firme
Noua OUG pentru sprijinirea consumatorilor de gaze și energie electrică a apărut. Care sunt noile beneficii pentru oameni ...
Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică nouă OUG privind schemele de plafonare a prețurilor și de compensare ...