Oferta de acţiuni Romgaz, cea mai mare din istoria României, ar putea începe peste 10 zile. Cum se va derula

Oferta prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz Mediaş ar putea începe în 18-19 octombrie, mai repede decât era programat. Se vor transfera acţiuni la tranşa pentru investitorii mici, de la cea pentru investitorii instituţionali, dacă suprasubscrierea va fi foarte mare pe cea dintâi, au declarat pentru MEDIAFAX surse din piaţa de capital.
Economica.net - mie, 09 oct. 2013, 13:39
Oferta de acţiuni Romgaz, cea mai mare din istoria României, ar putea începe peste 10 zile. Cum se va derula

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să listeze Romgaz la bursă în luna noiembrie, după mai mulţi ani de amânări.

Pachetul majoritar de acţiuni al Romgaz Mediaş, respectiv 85,1%, este deţinut de Departamentul pentru Energie, iar 14,9% aparţine Fondului Proprietatea. Dacă statul va vinde pachetul vizat de acţiuni, participaţia Departamentului pentru Energie la Romgaz se va diminua la 70,1%.

Potrivit surselor, dacă oferta Romgaz va atrage peste 450 milioane de euro, va fi considerată un succes. Estimările anterioare ale autorităţilor vizau suma de 600 milioane de euro.

Sursele citate au adăugat că va fi o singură tranşă pentru investitorii de retail şi una pentru investitorii instituţionali.

Totodată, va fi aplicat un mecanism prin care un procent de 5% din tranşa investitorilor instituţionali să poată fi transferat pe segmentul investitorilor de retail.

„Foştii investitori din retail, mari şi mici, se vor contopi în tranşa investitorilor mici, deci va fi doar tranşa investitorilor mici şi cea a investitorilor instituţionali. Se va folosi un mecasnim prin care, dacă între tranşa investitorilor mici şi cea a celor instituţionali va fi un raport într-o anumită marjă, va fi luat un procent de 5% de la investitorii instituţionali care va fi transferat celor de retail. De exemplu, la 10 acţiuni subscrise să primească 4-5 acţiuni. Statul încearcă să stimuleze la această listare capitalul românesc”, au spus sursele.

Listarea Romgaz va fi prima în care o parte din acţiuni va fi vândută pe pieţe externe, prin intermediul unor certificate de depozit cu activ suport titlurile din ofertă (GDR).

Potrivit unui regulament publicat la începutul lunii octombrie de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cel mult două treimi din acţiunile vizate în oferte pentru listare la bursa din România pot fi cotate pe o piaţă externă, prin intermediul GDR-urilor.

Sursele au adăugat că Romgaz a selectat Mellon Bank of New York pentru emiterea GDR-urile din ofertă.

Certificatele de depozit (GDR) au activ acţiunile unei companii care se listează, sunt emise de regulă de o bancă de investiţii şi, potrivit reglementărilor ASF, sunt cotate ulterior pe o piaţă membră UE, diferită de bursa unde este cotată prima companie. Banca sau brokerul cumpără acţiunile şi ulterior emite certificatele de depozit.

Astfel, prin intermediul acestor certificate, investitorii străini sunt acţionari la o companie dintr-o altă ţară fără să cumpere direct acţiunile.

Investitorii care au certificatele respective beneficiază de drepturi similare celor care deţin direct acţiuni şi pot solicita conversia certificatelor în acţiunile suport.

Investitorii care deţin certificate de depozit vor putea încasa astfel dividendele şi pot vota în AGA. Dividendele vor fi încasate prin intermediul băncii sau brokerului care a emis GDR-urile şi tot prin acesta se va putea vota în AGA.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...