Liviu Dragnea sugerează că ar putea renunţa la Legea graţierii: Social-democraţii să se gândească serios dacă mai este „oportună”

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că social-democraţii trebuie să se gândească serios dacă Legea graţierii mai este "oportună". Dragnea a arătat că discuţiile publice pe tema graţierii corupţiei, care nu e susţinută de PSD, parazitează comunicarea partidului.
Economica.net - mie, 10 mai 2017, 12:47
Liviu Dragnea sugerează că ar putea renunţa la Legea graţierii: Social-democraţii să se gândească serios dacă mai este

„Prioritatea noastră, a PSD, o reprezintă punerea în aplicare a Programului de guvernare, aşa cum a fost prezentat în campanie, nu graţierea faptelor de corupţie”, a afirmat Dragnea, după CExN al PSD.

Liviu Dragnea a spus că, din păcate, s-a plecat în elaborarea Legii graţierii de la problemele din penitenciare şi de la condiţiile de detenţie din România, iar acum „se încearcă” să se rezolve alte probleme pe care le are sistemul de justiţie.

„Dar toate aceste teme nu pot fi rezolvate de Legea graţierii. (…) Legea graţierii poate eventual rezolva o parte din efecte, dar nu cauze. În aceste condiţii trebuie să ne gândim serios dacă această lege mai este oportună”, a explicat Dragnea.

El a făcut un „ultim apel” la Guvern şi la Ministerul Justiţiei să prezinte într-un termen rezonabil dacă Legea graţierea şi alte măsuri sau propuneri pe care le-au anunţat ca proiecte legislative pot rezolva problema din penitenciare.

„Doar această lege nu rezolvă problema care a generat-o”, a subiniat Dragnea.

„Nici eu, nici dvs. nu reuşim să dăm răspunsul la o întrebare importantă: Până la urmă care va fi efectul acestei legi? Adică cum îmbunătăţeşte situaţia din penitenciarele din România? Câţi ies şi dacă cei care ies, locurile care se eliberează nu cumva sunt umplute la loc? Adică tot aşteptăm acel pachet de la ministerul Justiţiei. Am înţeles că nu trebuie să-l presăm, nu-l presăm, nici pe minister, nici pe Guvern, dar doar această lege nu rezolvă nici situaţia din penitenciare, nici celelalte subiecte care se referă la situaţia din Justiţie”, a menţionat Dragnea.

El a arătat că, în aceste condiţii, el şi colegii săi din conducerea PSD nu mai agreează ca „la două-trei zile” să mai apară alt subiect de discuţie „parazit”, care nu e susţinut de partid, şi care nu permite Guvernului şi comunicatorilor PSD să explice ce se întâmplă cu programul de guvernare.
„Avem Legea salarizării, foarte importantă, în curs de finalizare. E foarte greu să mai vorbim despre ea când noi trebuie să dăm explicaţii dacă graţiem sau nu faptele de corupţie”, a mai spus Dragnea.

Liviu Dragnea a declarat anterior, tot miercuri, că Legea graţierii va intra în dezbatere publică în Camera Deputaţilor, după ce va vedea întregul pachet de legi care vizează Justiţia, pentru a stabili oportunitatea acestui proiect.

Dragnea a spus că aşteaptă de la ministrul Tudorel Toader pachetul de legi privind Codurile Penale şi de Procedură Penală şi abia apoi va stabili care este oportunitatea şi rolul legii graţierii.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat luni că legea graţierii revine la Comisia Juridică din Senat, din cauza amendamentelor adoptate de parlamentarii jurişti.

„Am făcut propunerea pentru adăugarea pe ordinea de zi a proiectului de lege a graţierii, având în vedere că la Comisia juridică s-a întocmit raportul. Punctul de vedere pe care l-am exprimat, al coaliţiei PSD-ALDE, este că vom cere în plen retrimiterea proiectului la Comisie, pentru ca proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern. E forma pe care o susţinem şi dorim ca din această perspectivă lucrurile să fie extrem de clare, mai ales după turbulenţele care au avut loc săptămâna trecută”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţa Biroului Permanent al Senatului.

Termenul de aprobare tacită a legii, în Senat, este 23 mai.

Te-ar mai putea interesa și
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 de bolnavi pe zi și ce se întâmplă cu relaxarea
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății. Ministrul Ioana Mihăilă(foto) spune că se poate observa deja o creștere a numărului de cazuri de COVID 19 și în România, iar în scenariul......
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming ...
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce se întâmplă cu turiștii de acolo și ce e obligatoriu să știi dacă urmează să pleci?
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce ...
Numărul de cazuri noi de COVID 19 depistate în Grecia a crescut abrupt în ultimele zile, iar țara în care își fac ...
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ...