Livrarea a 4 proiecte de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 74.000 mp a fost amânată din 2020 pentru 2021

Deşi în primele nouă luni ale anului au fost livrate spații de birouri cu o suprafață cumulată de 124.000 de metri pătrați, potrivit Cushman & Wakefield Echinox, analiştii consultantului JLL spun că 4 proiecte de birouri, de 74.000 mp, care trebuiau livrate în acest an, au fost amânate pentru anul viitor. În același timp, o tranzacție cu clădiri de birouri s-ar putea finaliza în acest an.
Răzvan Zamfir - lun, 16 nov. 2020, 19:41
Livrarea a 4 proiecte de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 74.000 mp a fost amânată din 2020 pentru 2021

„Piața de birouri din România este probabil una dintre cele mai mature segmente din industria imobiliară. În aceste condiții, dezvoltatorii își ajustează/calibrează planurile de investiții în funcție de cererea de pe piață și de ceilalți indicatori economici și sociali. Este o abordare proactivă, care a ajutat piață de birouri să depășească mult mai ușor orice criză și să fie ferită de eșecuri semnificative. De aceea, având în vedere situația actuală, care evident a afectat planurile companiilor privind extinderea, dezvoltatorii și-au regândit la rândul lor strategiile de investiții și au decis să amâne sau să întârzie livrarea unor proiecte, pentru o perioada în care lucrurile se vor reașeza pe făgașul normal. Din datele pe care le avem, un număr de 4 proiecte de birouri 4 proiecte de birouri, de 74.000 mp, care trebuiau livrate în acest an au fost amânate pentru anul viitor, dar în general nu este vorba despre amânări pentru perioade mari de timp, ci din T3-T4 2020 pentru T1-T2 2021”, spune Marius Șcuta, Head of Tenant Representation and Office Agency JLL Romania.

Potrivit lui Șcuta, suprafața totală a acestora este de peste 74.000 metri pătrați, iar cel mai mare proiect amânat are 28.400 mp suprafață închiriabilă. Iar întrebarea e dacă poate această amânare alături de scăderea cererii cu 43%, sub efectul crizei medicale, care deocamdată nu are soluții certe să pornească o criză pe piața imobiliară și, în particular, pe piața birourilor?

„Este clar că fără să avem o perspectiva asupra momentului în care va fi disponibil un vaccin și răspândirea agresivă a pandemiei oprită, piața de birouri va avea de suferit în continuare. Sistemul de muncă hibrid va rămâne cu noi pentru multă vreme, chiar și post pandemie, ceea ce va reduce cererea. În același timp, vom observa noi investitori interesați de România, din prisma mai multor factori economici, ceea ce ar putea balansa în mare măsură lipsa de activitate pe piață de birouri a companiilor existente. Cel mai probabil, piața de birouri în 2021 va continua trendul de scădere început în acest an, cu o posibilă revenire în a două jumătate a anului, dar nu vom vedea o criză similară că cea din 2008, deoarece fundamentele pieței sunt complet diferite și mult mai sănătoase. Și să nu uităm că actuală criză are cauze de natură medicală, nu este generată de derapaje economice sau probleme sistemice. Prin urmare, odată înlăturat sau măcar atenuat factorul declanșator (pandemia COVID-19), și revenirea ar trebui să fie mai rapidă”, susține Marius Șcuta.

Tranzacții în 2020-2021

„Este complicat să estimăm cum va evolua cererea în 2021, având în vedere incertitudinile care planează peste tot, fără o perspectiva asupra momentului în care restricțiile vor fi ridicate, iar lucrurile vor reveni la normal. Putem spune însă că anul acesta și anul viitor reprezintă un moment bun pentru a închiria noi spații sau pentru a face un upgrade la spațiile existente, deoarece termenii negociați ar putea fi mai avantajoși decât în condiții normale de piață. Deci, unele companii cu viziune pe termen lung, peste actuală criză, ar putea chiar obține unele beneficii pe acest palier”, explică Marius Șcuta derularea potențialelor tranzacții din închiriere din perioada următoare.

Cu tranzacțiile cu proiecte scoase la vânzare, lucrurile sunt mai nuanțate. De regulă, acestea sunt mai complicate, implică sume mai mari de bani și mai multă prudență din partea investitorilor prezenți sau proaspăt intrați pe piața românească în căutarea de debușeuri de investiții, asta fără să însemne că firmele care caută spații office de închiriat sunt mai puțin atente la piață și la oferta nouă.

„Există câteva clădiri de birouri în diverse stadii de negociere, majoritatea în București.  Unele sunt în stadiu incipient, de marketing, iar altele sunt în faze avansate de negociere. Cu toate acestea în a două parte a anului o serie de proiecte care ne-am fi așteptat să iasă în piață au fost amânate. Pe de altă parte, de remarcat că birourile au rămas cea mai lichid segment de piață cu peste 90% din volumul din primele nouă luni ale anului, de 816 milioane de euro”, susține Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.

Potrivit lui Văcaru, există posibilitatea ca una dintre aceste tranzacții să se încheie până la sfârșitul acestui an (n. red. probabil tranzacția pentru Campus 6.2 și 6.3 din Politehnică, dezvoltate de Skanska a căror achiziție e negociată de austriecii de la S Immo).

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană a blocat exportul a 250.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca din Italia spre Australia
Uniunea Europeană a blocat exportul a 250.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca din Italia spre Australia
Uniunea Europeană s-a folosit pentru prima dată de interdicţia de export de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru a opri transferul din Italia spre Australia a 250.000 de doze de ser de la...
Aproape un miliard de tone de alimente au fost risipite în 2019 – Raport ONU
Aproape un miliard de tone de alimente au fost risipite în 2019 – Raport ONU
O cantitate estimată la 931 milioane de tone de alimente sau 17% din totalul alimentelor puse la dispoziţia consumatorilor ...
Bucureştenii se implică în digitalizarea Capitalei
Bucureştenii se implică în digitalizarea Capitalei
Un număr din ce în ce mai mare de bucureșteni folosesc AmParcat, cea mai rapidă, civilizată și ușoară metodă ...
Ministerul Finanțelor a împrumutat 461,2 milioane de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanțelor a împrumutat 461,2 milioane de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 461,2 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...