Livrările cu drone, mai aproape de realitate. Vodafone şi Ericsson au testat zborul în situaţii de urgenţă pe reţeaua mobilă – VIDEO

Utopia în care dronele fac totul pentru noi poate fi realizată numai dacă le poți opri coliziunea, iar Vodafone și Ericsson au derulat un program pilot prin care au demonstrat cât de sigure pot fi stabilite rutele de zbor dacă se folosesc reţelele de telefonie mobilă. 
Lidia Neagu - sâm, 28 nov. 2020, 13:43
Livrările cu drone, mai aproape de realitate. Vodafone şi Ericsson au testat zborul în situaţii de urgenţă pe reţeaua mobilă - VIDEO

Livrarea de bunuri și servicii critice prin intermediul dronelor operate de rețelele mobile face un pas înainte în urma testelor finalizate cu succes de Vodafone și Ericsson.

Testul s-a desfăşurat la centrul de inovare Vodafone din Aldenhoven, Germania, şi a arătat modul în care se pot stabili coridoare aeriene sigure pentru ca dronele să zboare sub acoperirea rețelei mobile. Cele două companii au utilizat date despre traficul de rețea pentru a se asigura că rutele dronelor au evitat zonele cu acoperire slabă a rețelei sau celule puternic aglomerate, astfel încât să ofere un control maxim de la plecare la destinație. În acest fel, drona are o conectivitate garantată de la punctul de plecare la destinație şi permite operatorilor de drone să folosească hărți de acoperire pentru a planifica o rută de conexiune sigură și fiabilă între dronă și centrul de control.

Gama de drone care nu sunt conectate la rețeaua mobilă este limitată la câmpul vizual al operatorului. Utilizarea rețelelor mobile pentru livrarea cu drone va extinde semnificativ aria de zbor sau livrare, chiar și dincolo de linia orizontului. Acest lucru generează potențial de inovație într-o serie de servicii de livrare, inclusiv asistență medicală de urgență. 

Cazurile de utilizare care implică utilizarea dronelor își găsesc aplicația și în monitorizarea infrastructurilor de rețea mobilă, a infrastructurilor industriale și a utilităților, precum și în cazul unei urgențe sau a unei intervenții în urma dezastrelor naturale.

În plus, experimentele efectuate în cursul acestei luni au făcut posibilă și analiza instrumentelor de control al principalelor funcții ale dronelor, de exemplu definiția camerei, astfel încât să poată fi evitată utilizarea acesteia atunci când nu este necesar.

Mai jos este un videoclip care arată utilizarea unei drone peste acoperirea rețelei pentru a călători la locul unui accident sau pentru a livra medicamentele necesare la un spital. Unele dintre imaginile prezentate au fost realizate direct în interiorul Centrului de Inovare Aldenhoven.

Viitoarele drone trebuie să funcționeze dincolo de linia vizuală și nu doar să zboare în direcții aleatorii imediat ce părăsesc acoperirea celulară. Asta înseamnă că trebuie să navigheze automat astfel încât acest lucru să nu se întâmple niciodată, ceea ce necesită mai multă tehnologie inteligență în rețea. În cele din urmă, trebuie să poată culege informații anonimizate despre utilizatorii de telefonie mobilă pentru a se asigura că nu ajung pe capul cuiva.

„Dronele sunt instrumente extrem de puternice pentru multe companii. Încă suntem la suprafața posibilităților pe care le vor deschide, ceea ce face colaborarea noastră cu Vodafone cu atât mai interesantă. Capabilitățile mai inteligente ale rețelei din rețeaua noastră mobilă de încredere vor permite industriilor cheie, cum ar fi asistența medicală, construcțiile și agricultura, să accelereze desfășurarea amplasamentului, să reducă pericolele pentru sănătate și siguranță și să salveze vieți”, spune Erik Ekudden, Chief Technology Officer, Ericsson.

El adaugă: „Cu această tehnologie, furnizorii de servicii își pot extinde serviciile de IoT celulare pentrucompanii, îndeplinind cu încredere măsurile de reglementare. Acesta este un alt punct de reper al parteneriatului Ericsson cu Vodafone, întrucât continuăm să ne dezvoltăm rețeaua și să răspundem nevoilor diverse ale industriilor fundamentale”.

Vodafone și Ericsson au explorat, de asemenea, modul de utilizare a rețelei mobile pentru a controla funcțiile cheie ale dronelor, cum ar fi capacitatea de a îmbunătăți instantaneu definiția unei camere de bord fără a afecta alte servicii. Astfel de capacități ar fi relevante în situațiile în care transmisia video în direct nu este necesară pe tot parcursul zborului, cum ar fi inspectarea unui pod suspendat.

„Rețeaua noastră a evoluat într-o platformă puternică bazată pe învățare automată și inteligență artificială, capabilă să furnizeze servicii video, TV și date la viteze de gigabit. Intrăm în faza următoare a evoluției noastre, unde vom folosi rețeaua noastră inteligentă bazată pe software pentru a furniza noi servicii digitale care pot ajuta societatea„, a spus, la rândul său, Johan Wibergh, Chief Technology Officer, Vodafone Group.

Te-ar mai putea interesa și
Platforma de fashion GLAMI înființează un fond de investiții cu scopul de a dezvolta inteligența artificială în comerțul electronic
Platforma de fashion GLAMI înființează un fond de investiții cu scopul de a dezvolta inteligența artificială în comerțul ...
GLAMI, platformă europeană online din segmentul fashion, cu prezență și în România, anunță inființarea unui fond ce are ca scop investirea în proiecte de descoperire a produselor orientate......
CE: Adoptarea tranziţiei digitale va duce la combaterea fraudei în domeniul TVA
CE: Adoptarea tranziţiei digitale va duce la combaterea fraudei în domeniul TVA
Comisia Europeană a propus joi o serie de măsuri pentru a moderniza şi îmbunătăţi funcţionarea sistemului taxei pe ...
Cehia: Guvernul este pregătit de plafonarea preţului energiei pentru marile companii
Cehia: Guvernul este pregătit de plafonarea preţului energiei pentru marile companii
Guvernul ceh este pregătit să introducă până la finalul anului o plafonare a preţului energiei pentru marile companii, ...
România în Schengen – Austria şi Olanda au votat împotriva aderării României şi Bulgariei, Croaţia intră de la 1 ianuarie 2023. Negocierile continuă
România în Schengen – Austria şi Olanda au votat împotriva aderării României şi Bulgariei, Croaţia intră de ...
Austria a votat împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, iar Olanda s-a opus Bulgariei, conform ...