Localizarea apelurilor către numărul de urgenţă 112 se va putea face în maximum 20 de secunde de la iniţiere

Localizarea apelurilor efectuate din reţelele mobile către numărul de urgenţă 112 se va face cu o mai mare acureteţe şi în maximum 20 de secunde de la iniţierea acestuia, a anunţat, vineri, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.
Economica.net - vin, 18 nov. 2016, 09:41
Localizarea apelurilor către numărul de urgenţă 112 se va putea face în maximum 20 de secunde de la iniţiere

Măsura vine după ce Autoritatea a dezbătut şi adoptat, în cadrul şedinţei Consiliului Consultativ din data de 16 noiembrie, o decizie care va creşte calitatea informaţiilor de localizare transmise către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (SNUAU).

Potrivit sursei citate, furnizorii de reţele publice mobile de telefonie vor avea obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a permite transmiterea de către echipamentul terminal către administratorul SNUAU, în maxim 20 de secunde de la momentul iniţierii apelului, a informaţiei de localizare, respectiv latitudinea şi longitudinea poziţiei geografice în care se află echipamentul terminal al apelantului, cel puţin pentru apelurile de urgenţă 112 iniţiate de pe terminale mobile care au capabilităţile necesare.

Astfel, spre exemplu, pentru terminalele cu sistem de operare Android existente pe piaţă, începând cu Android 2.3 (Gingerbread) este posibilă activarea unor funcţionalităţi care să permită acest lucru.

De asemenea, conform directorului executiv Reglementare în cadrul ANCOM, Eduard Lovin, furnizorii vor putea transmite către operatorul 112 şi apelurile iniţiate pe o conexiune de date prin intermediul altor reţele de acces la internet, atunci când apelantul se află într-o zonă în care nu există semnal de la nicio reţea mobilă (un subsol/demisol fără acoperire GSM/3G/4G, dar cu acces la internet WiFi).

‘În aceste cazuri, se va transmite către operatorul 112 cea mai recentă informaţie de localizare primară cunoscută a terminalului, împreună cu marcajul temporar corespunzător’, a explicat Lovin.

Autoritatea precizează, totodată, că pentru a îmbunătăţi capacitatea SNUAU de a determina informaţia de localizare în cazul apelurilor de urgenţă în curs de soluţionare, furnizorii de reţele publice mobile de telefonie vor pune la dispoziţia acestuia orice alte informaţii pe care le deţin sau pe care le pot obţine prin utilizarea sistemelor şi echipamentelor din reţea pentru determinarea cât mai exactă a localizării apelantului, în condiţiile stabilite prin decizie.

În cadrul Comitetului Naţional de Coordonare al activităţii SNUAU, ANCOM va colabora cu administratorul SNUAU, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în vederea stabilirii unui set de parametri cu privire la realizarea unor statistici referitoare la calitatea informaţiilor de localizare a echipamentelor terminale obţinute de către administratorul SNUAU, precum şi stabilirea unei proceduri de analiză a acestor informaţii.

Decizia ANCOM completează metoda de localizare ‘cell-ID’ cu metode de localizare mai precise care să permită dispeceratelor de urgenţă poziţionări cât mai apropiate de realitate ale celor care solicită ajutorul prin apel de urgenţă la 112. Asemenea soluţii de localizare avansate includ, de exemplu, funcţionalitatea Advanced Mobile Location (AML), disponibilă deja pe unele terminale, care permite localizarea apelantului cu acurateţe sporită, pe baza informaţiilor generate de sistemele globale de navigaţie prin satelit (GNSS), de punctele de acces de tip WiFi şi/sau de metoda ‘cell-ID’, notează ANCOM.

Te-ar mai putea interesa și
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere în primul trimestru al acetui an....
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...