Aproape 60% dintre locuințele vândute în primul trimestru au fost cumpărate cu cash

Aproape 60% dintre locuințele vândute în România în primul trimestru din 2023 au fost cumpărate cu fonduri proprii, fără a se apela la o finanțare ipotecară, arată un raport realizat de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania pe baza statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Andrada Ghira - mie, 24 mai 2023, 09:48
Aproape 60% dintre locuințele vândute în primul trimestru au fost cumpărate cu cash

Procentul locuințelor cumpărate printr-un credit ipotecar la nivel național în primele trei luni din 2023 a fost de cel mult 41,8%, proporția fiind în realitate mai redusă, ținând cont că totalul ipotecile intabulate în perioada amintită include și creditele de consum cu ipotecă și refinanțările ipotecare.

Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, 44% dintre locuințele vândute au fost cumpărate cu credite, potrivit calculelor Economica.net. Scăderea acestei ponderi se datorează și scăderii numărului de tranzacții. În primele trei luni din acest an s-au parafat cu 23,5% mai puține tranzacții și cu 28,4% mai puține ipoteci, potrivit datelor ANCPI.

Dintre cele mai mari piețe rezidențiale regionale din România, cel mai mare procent de locuințe cumpărate cu cash s-a înregistrat în Brașov, unde peste 69,5% dintre casele și apartamentele vândute în primele trei luni din 2023 au fost cumpărate cu cash. Concomitent, cel mai mic procent de tranzacții realizate exclusiv din resurse proprii a fost înregistrat în Cluj, de peste 51,6%, sub 48,8% dintre locuințele tranzacționate aici fiind cumpărate printr-un credit ipotecar, mai relevă analiza SVN.

Peste 50,2% din tranzacțiile cu locuințe încheiate în București și Ilfov în primul trimestru au fost încheiate exclusiv din fonduri proprii, în timp  ce un procent de cel mult 49,8% dintre locuințele vândute au fost cumpărate prin credit ipotecar.

”România are un potențial de dublare sau triplare a pieței ipotecarelor în următorul deceniu, ținând cont că ocupăm penultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al procentului pe care creditarea îl deține din PIB. Dacă la noi acest procent este în jurul valorii de 10%, media UE este de aproximativ 20%, în timp ce în unele state se ajunge și la 40%. Credem în potențialul pieței și astfel am decis să ne extindem la nivel regional, având în plan să deschidem birouri în mai multe centre regionale mari din țară”, spune Cătălin Marin, managing partner SVN Romania | Credit & Financial Solutions.

SVN Credit, compania specializată în consultanță financiară și finanțări ipotecare din cadrul SVN Romania, a deschis un prim birou regional în Timișoara, unde activează deja trei consultanți specializați în acordarea de finanțări ipotecare. Aproximativ 44,2% din locuințele vândute în primele trei luni din 2023 la nivelul județului au fost achiziționate prin credit ipotecar, Timișul fiind a doua cea mai mare piață ipotecară la nivel național după numărul de ipoteci noi înregistrate în 2023, după regiunea București – Ilfov. Clujul se clasează pe treapta a treia, urmat de Constanța și Brașov în clasamentul regiunilor cu cele mai multe ipoteci noi în primele trei luni din acest an.

Volumul creditelor ipotecare noi acordate în primul trimestru din 2023 s-a ridicat la aproximativ 1,1 miliarde  de euro, potrivit datelor Băncii Centrale sintetizate de SVN Romania | Credit & Financial Solutions, volum care este cu 1,3% comparativ cu perioada similară din 2022.

Te-ar mai putea interesa și
Conducta Tuzla-Podișor, prin care va trece gazul extras din Marea Neagră, ar putea primi finanțare europeană
Conducta Tuzla-Podișor, prin care va trece gazul extras din Marea Neagră, ar putea primi finanțare europeană
Banca Europeană pentru Investiții a aprobat și confirmat investiții de 1,1 miliarde de euro în energie în România, potrivit unui anunuț al ministrului Energiei, Virgil Popescu. Pe lângă......
Centura București: Pasajul Berceni va fi dat în trafic pe 24 iunie – secretar de stat FOTO
Centura București: Pasajul Berceni va fi dat în trafic pe 24 iunie – secretar de stat FOTO
Pasajul Berceni va fi dat în trafic cel mai probabil pe 24 iunie, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi Irinel ...
Trenurile Soarelui vor asigura legături directe din toată ţara cu staţiunile de pe litoral, din 16 iunie
Trenurile Soarelui vor asigura legături directe din toată ţara cu staţiunile de pe litoral, din 16 iunie
Turiştii vor avea la dispoziţie, începând din 16 iunie, 32 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe din toată ...
Ucraina susţine că ar putea pierde milioane de tone de culturi agricole după distrugerea barajului Kahovka
Ucraina susţine că ar putea pierde milioane de tone de culturi agricole după distrugerea barajului Kahovka
Ucraina ar putea pierde mai multe milioane de tone de culturi agricole din cauza inundaţiilor provocate de distrugerea barajului ...