Lovin, ANCOM: Licitaţia pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală va fi organizată în 5 iunie

Licitaţia pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală va fi organizată pe data de 5 iunie, cele două companii care au depus oferte - Societatea Naţională de Radiocomunicaţii şi RCS&RDS - fiind eligibile, a declarat, marţi, directorul executiv al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/, Eduard Lovin, la cea de-a 18-a ediţie a evenimentului Ziua Comunicaţiilor.
Economica.net - mar, 20 mai 2014, 06:51
Lovin, ANCOM: Licitaţia pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală va fi organizată în 5 iunie

‘După cum ştiţi, sunt trei categorii de multiplexoare. UN MUX în VHF, trei MUX-uri în UHF şi un MUX tot în UHF, dar cu obligaţiile de acoperire pentru 90% din populaţie până în 2016. Întrucât pe cel puţin una dintre aceste categorii cererea depăşeşte disponibilul, pe data de 5 iunie se va organiza etapa de licitaţie pentru acordarea multiplexoarelor pentru televiziunea digitală. Informaţiile au plecat către cele două companii care au depus ofertele şi care sunt eligibile – Societatea Naţională de Comunicaţii şi RCS&RDS. Aceste societăţi au dobândit calitatea de ofertanţi pentru etapa de licitaţie de peste două săptămâni’, a afirmat Lovin.

Săptămâna trecută, ANCOM anunţa că RCS&RDS şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, care au depus oferte pentru multiplexurile de televiziune digitală, s-au calificat în etapa următoare a licitaţiei.

În cadrul licitaţiei sunt disponibile 5 multiplexuri, patru în UHF şi unul în VHF, în standard DVB-T2. Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) se vor transmite ‘free to air’, în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, posturile publice şi private de televiziune care se difuzează în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

De asemenea, potrivit strategiei elaborate de Ministerul Societăţii Informaţionale, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele cinci disponibile care are astfel de obligaţii de acoperire.

Pentru celelalte multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 şi MUX 5), operatorii vor avea obligaţia ca până la 1 mai 2017 să aibă în funcţiune cel puţin 36 de emiţătoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare.

Toate licenţele vor fi acordate pentru o perioadă de 10 ani, acestea urmând să intre în vigoare începând cu 17 iunie 2015. Câştigătorii vor avea obligaţia de a achita taxa de licenţă rezultată în urma licitaţiei în cel mult 90 de zile calendaristice de la data anunţării rezultatelor procedurilor de selecţie.

În România, procesul de tranziţie de la emisia analogică terestră de televiziune la emisia digitală terestră trebuie să se încheie până la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de România şi Strategiei adoptate de Guvern.

La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogică terestră va înceta, aceasta fiind înlocuită cu transmisia digitală terestră a programelor de televiziune şi servicii multimedia suplimentare.

Conferinţa internaţională telecom organizată, marţi, la Bucureşti, reuneşte reprezentanţi de top din mediul de afaceri, universitar/academic, ambasade, instituţii guvernamentale, dar şi jucători – cheie la nivel decizional, având în audienţă 20 de grupe: operatori telecom, furnizori telecom, firme IT&C, energie electrică, petrol şi gaze, alimentare cu apă şi canalizare/epurarea apelor uzate, auto, bănci, consultanţi, retail

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...