Luna de vârf pentru vacanţe a fost august, iar pentru călătorii de afaceri au fost iunie şi mai – date INS turism

Luna de vârf din cadrul călătoriilor pentru vacanţe a fost, în perioada ianuarie-septembrie 2022, luna august, atât pentru călătoriile interne, cu 20,8%, cât şi pentru călătoriile externe, cu 26,5% din totalul acestui tip de călătorii.
AGERPRES - lun, 26 dec. 2022, 16:14
Luna de vârf pentru vacanţe a fost august, iar pentru călătorii de afaceri au fost iunie şi mai - date INS turism

În ceea ce priveşte călătoriile pentru afaceri, luna de vârf a fost iunie pentru călătoriile interne, cu 15,9%, şi luna mai pentru călătoriile externe, cu 18,5% din totalul acestui tip de călătorii, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică, scrie Agerpres.

Ca şi în anii anteriori, în cadrul călătoriilor pentru vacanţe, turiştii români au preferat călătoriile de scurtă durată (de mai puţin de 4 înnoptări) şi cazarea la rude şi prieteni.

Numărul călătoriilor turistice efectuate de rezidenţi în primele nouă luni ale anului a fost de 14.096.300, ponderea călătoriilor pentru vacanţe în total călătorii fiind de 93,5%, pentru călătoriile de afaceri şi motive profesionale de 1,5%, iar pentru alte motive (pelerinaj religios, tratament medical etc) de 5%.

Cele mai multe călătorii au fost cele de 1-3 înnoptări, 61,9% din totalul călătoriilor pentru afaceri şi motive profesionale şi 58,2% din totalul călătoriilor pentru vacanţe.

Conform INS, s-a menţinut preferinţa turiştilor români privind modalitatea de cazare în cadrul călătoriilor pentru vacanţe, 48,3% dintre aceştia preferând cazarea la
rude şi prieteni. A urmat cazarea în hoteluri şi unităţi similare, în proporţie de 28,3% şi alte unităţi de cazare (cabane turistice, pensiuni turistice, pensiuni rurale, bungalouri, spaţii de cazare pe nave) în proporţie de 13,9%. Restul modalităţilor de cazare, respectiv: locuinţe particulare cu chirie (camere şi apartamente de închiriat), case de vacanţă (locuinţe particulare), campinguri şi alte tipuri de cazare fără plată au fost preferate de 9,5% dintre turişti.

În cadrul călătoriilor de afaceri şi motive profesionale, turiştii români s-au cazat în proporţie de 34,7% în hoteluri şi unităţi similare. Alte modalităţi de cazare au fost utilizate în proporţie de 22,5%, la rude şi prieteni, în proporţie de 20,1%, şi în locuinţe particulare cu chirie (camere şi apartamente de închiriat), cu 7,7%. Restul modalităţilor de cazare: case de vacanţă (locuinţe particulare), alte unităţi de cazare şi campinguri au fost preferate de 15,0% dintre turiştii participanţi la acest tip de călătorie.

În proporţie de 97,7% călătoriile pentru vacanţe în străinătate au avut ca destinaţie ţări din Europa, ţările Uniunii Europene reprezentând 88,4% din totalul acestor călătorii.

Numărul total de înnoptări aferente călătoriilor realizate a fost de 54.077.000 (91,3% reprezentând înnoptările pentru călătoriile de vacanţă). Din totalul de 49.352.300 de înnoptări înregistrate pentru vacanţe, 83,2% au fost realizate în România şi 16,8% în străinătate.

Rezidenţii români au cheltuit peste 17,742 miliarde de lei pentru călătorii pentru vacanţă şi afaceri, din care 73% pentru cele care au vizat destinaţii interne, iar 27% pentru cele care au vizat destinaţii externe.

Din totalul cheltuielilor turistice pentru călătorii de vacanţă 74,1% au reprezentat cheltuielile pentru călătoriile în ţară, iar 25,9% pentru călătoriile în străinătate.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...